Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2018 12:33 - Болна страна и болно общество https://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 360 Коментари: 0 Гласове:
0



Болна страна и болно общество Публикувано на 31.05.2018 в Свят image Loading...

Нееднократно съм твърдял, че САЩ и Западът са болни и е безполезно „да се лекуват“. Според мен те самите са смъртоносно опасна болест, тумор, който поглъща здравите органи на социокултурния организъм на човечеството. Поради ръста на тумора и развитието на метастазите, цивилизацията се превръща в антицивилизация, културата в антикултура, а човекът в античовек.

В съвременния свят с такава болест не може да се „договориш“ или да водиш съвместен живот. Или ти, или тя. Възможно е единственият изход е пълното унищожение или най-малкото такова въздействие, при което болестта дотолкова ще отслабне , че ще може да се изолирана и да се помести в условия, напомнящи на бактериологична лаборатория. Може би някой ден тази зараза ще стане нужна.

Някога бившият палячо и президент на САЩ Рейгън нарече най-справедливата държава в историята „империя на злото“ и „център на злото в съвременния свят“. Без съмнение, залепването на подобни етикети на СССР съответстваше на интересите и курса на империята САЩ, на стратегиите за унищожението на държавата, в която руснаците и другите народи от Съветския съюз достигнаха до пика на могъществото си. Рейгъновият стереотип оцеля и се използва в антируската пропаганда и до денднешен. Друг е въпросът, че такова определение на СССР и на Русия няма нищо общо с реалността.

Русия не води завоевателни войни и не окупира ничия територия, не провежда геноциди, не извършва държавни преврати, не създава и не поддържа терористични организации, не трупа войски на границите на другите страни, не осъществява политика на агресивна културна експанзия. Но всичко това се прави от САЩ и от техните съюзници. Ако Русия по някакъв начин се проявява геополитически на света, то го прави законно, само с цел отбрана и като отговор на западното нахлуване в зоната на жизненоважни интереси на страната.

Американските политици и техните стопани се държат, все едно се намират в друга реалност, където те са център – както морален, така и културен. Всичко това, а и като добавим военната и икономическата мощ ги вдъхновяват да осъществяват политика на кървав етноцентризъм. Също така под илюзорните лозунги „свобода“ , права на човека „ и „демокрация“ се решават напълно насъщни икономически задачи – разграбване и покоряване на страни, завземане на ресурси и контрол над търговски пътища. Много наблюдатели признават нереалност и деградацията на аналитичното общество на САЩ и Запада. Защо така? Клоня към мисълта, че тези процеси имат не само обективен характер, те също така сами осъзнато се преместват в друга реалност. В условия на нереалност им е по-лесно да провеждат своята престъпна политика.

 

„Нека има милиони граждански жертви, но затова да свалим диктатора и да донесем свобода на угнетения народ“, ето такава мисъл се тъпче в главите на американците от самото им детство. А кое е по-важно – „свободата“ или стотиците хиляди загинали деца? При поставянето на въпроса, американският режим избира първото.

Така болестта на Запада носи всеобхватен характер. Поболяват се и тялото, и духът. Разбира се, всеки автор на подобен текст може да се обвини в необективност, да се твърди, че той и неговите единомишленици сами се намират в измислен свят и се наговарят срещу „великата държава, която воюва за отмяната на робството на негрите“ (историческа манипулация на границата на лъжата). Но нека се обърнем към мнението на самите американци.

През 1968 г., след убийството на Мартин Лутер Кинг (април) и на Робърт Кенеди (юни) в САЩ се разгаря голяма дискусия дали американското общество може да се смята за „болно“. Социологическият институт „Галъп“ се включва в спора и провежда проучване сред 1538 американци. Хората отговарят на следния въпрос: „Някои наричат страната „болно общество“. Съгласни ли сте или не с това твърдение?“ Резултатите са следните:

Всички допитани: съгласен – 36%, не съгласен – 58%, без мнение – 6%.

Негрите: съгласен – 48%, не съгласен – 43%, без мнение – 9%.

Белите: съгласен – 35%, не съгласен – 60% без мнение – 5%.

image

Най-често американците наричат САЩ болно общество по следните причини

– Безредици, убийства и престъпност

– Недостатък на правен ред

– Недоволство от съдебната система

– Обществото е твърде егоистично

– Малко лична инициатива

– Невъзпитаност

– Падение на моралите

– Излизане от религията (секуларизация).

Съгласете се, 36% от американците, които през Социологическият 1968 г. смятат своята среда за болна е много, страшно много. А нали тогава САЩ нахлуват в Лаос, Виетнам и в Доминиканската република. Посредством геноцид и бомбардировките болното общество носи в тези страни „светлина“ и „добро“. Променило ли се е нещо в тези времена? Не. Напротив, болестта става все по-свирепа, а САЩ и Западът стават все по-нагли и кръвожадни.

В заключение ще предложа още едно изследване на института „Галъп“, публикувано през декември 2013 г. В него участват 67 806 души от 65 страни по света. Въпросът е следният: Как смятате, коя страна носи най-голяма заплаха за мира на земята? С огромна преднина на първо място в списъка стоят САЩ с 24% от допитаните, по-нататък следват Пакистан с 8% и Китай с 6%.

image

Превод: Поглед.инфо




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19804636
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930