Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2018 13:21 - "Корупционна кирилица" прикрива "дриймтийм" фирми и обществени поръчки https://bivol.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 550 Коментари: 0 Гласове:
0



"Корупционна кирилица" прикрива "дриймтийм" фирми и обществени поръчки май 27, 2018

Познатата от „Кумгейт“ хасковска фирма „Еко Традекс Груп“ е изписана в системата ИСУН 2020 с латинско начално E, което на практика я скрива от интернет търсачките. Имената на стотици субекти в системите за прозрачност на усвояването на европейските фондове и в базата данни на Агенцията за обществени поръчки са изписани с такива удобни „грешки“. Феноменът е известен и като „корупционна кирилица“.

„Еко Традекс Груп“ е една от компаниите в т.нар. „дриймтийм“ – обръч от фирми свръзан с депутата от ГЕРБ Делян Добрев. От януари т.г. тя официално е управлявана от братовчедката на Делян Добрев Росица Гаргова. Преди година разследване на Биволъ установи, че тази фирма има спечелени обществени поръчки за 90 милиона лева и е изпълнител по шест проекта финансирани с европейски пари.

Корупционната кирилица

Така наречената „корупционна кирилица“ е класически метод за прикриване от публичност на обществени поръчки. Използва се широко и в Русия, както отбелязва руският Forbes. За да се скрие дадена поръчка от потенциалната конкуренция на  предварително избрана фирма, в системата се въвежда обява, съдържаща латински букви. Така само „нашата фирма“, научава, защото е предварително информирана, че има обявена обществена поръчка и кандидатства за нея.

В Киргизстан, друга държава използваща кирилицата, разследващият сайт „Акчабар“ също установява десетки държавни търгове, прикрити по този начин. Чиновниците удивено вдигали рамене и обяснявали, че става дума за грешки при печатането.

В България такива случаи също не са малко. Освен „Еко Традекс Груп“ може да се посочи и изписването на УМБАЛ „Света Анна“ с латинско малко е. С това изписване се идентифицират 150 обществени поръчки за около 50 млн. лева. Те представляват близо 10% от сключените договори за доставки на болницата. Макар че няма доказателства за манипулации именно в тези търгове, самият факт на сгрешеното изписване би трябвало да заинтригува контролиращите органи.

image

Тук буквата e в Свeта е от латинската азбука.

Разбира се, солунските братя нямат никаква вина за тези врътки, прилагани от днешните чиновници. Създадената от тях глаголица не може да се сбърка със съвременните латински букви.

Властта крие решението

За да се избегнат такива грешки, в информатиката се използват цифрови идентификатори. Всяко лице и фирма в държавата притежават уникален номер – ЕГН (единен граждански номер) за гражданите, съответно ЕИК (единен идентификационен код) за юридическите лица. И докато ЕГН представлява лични данни и не трябва да бъде огласяван от държавните институции, ЕИК е публична информация, която се съдържа отпечатана на всяка фактура и касова бележка.

В същото време властта отказва да предостави списъците на бенефициенти и изпълнители на проекти финансирани с еврофондове, съдържащи ЕИК. Системите ИСУН за предишния програмен период на оперативните програми и ИКАР на ДФЗ за сегашния период не показват ЕИК на фирмите. Случайно или не, именно там се откриват най-голям брой случаи на корупционна кирилица.

Според вицепремиера Томислав Дончев, към когото се обърна Биволъ по реда на ЗДОИ, за да получи списъци с ЕИК, създаването на такива списъци било твърде сложна и тежка, несвойствена за администрацията задача.

Експерти, които са работили със системите ИСУН и ИКАР (последната се ползва в ДФЗ) обаче твърдят, че генерирането на списък на бенефициенти или изпълнители с ЕИК е въпрос на секунди. И разбира се, на воля за прозрачност, а не за прикриване на злоупотреби и облагодетелстване на Na6i, 4itavi фирми.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696076
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031