Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2018 19:41 - Оттеглете подписа на България от Истанбулската конвенция, противоконституционна е! https://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 408 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Оттеглете подписа на България от Истанбулската конвенция, противоконституционна е! Публикувано на 31.07.2018 в България
image   Институтът за модерна политика изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за оттегляне на подписа на България от Истанбулската конвенция Екатерина Захариева и Бойко Борисов искаха Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция, но тя се оказа в противоречие с Конституцията ИМП с искане до Бойко Борисов: Оттеглете подписа на България от Истанбулската конвенция, противоконституционна е!

 

Екатерина Захариева – министърът ангажирал страната ни със спорния документ се скри след решението на Конституционния съд

 

Премиерът бе призован да оттегли подписа на България от Истанбулската конвенция. “Днес, от името на Института за модерна политика, като страна по конституционното дело срещу Истанбулската конвенция, изпратихме писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за оттегляне на подписа на България. В писмото се казва: “След прогласяването на Истанбулската конвенция за противоконституционна с решение на Конституционния съд по к.д. № 3/2018 г., правителството носи отговорност за прилагане и съобразяване на своите политики с това решение”, написа във фейсбук Борислав Цеков, който е основател на ИМП.

 “Оттук насетне ратификацията на противоконституционната Истанбулска конвенция в този й вид от Народното събрание е юридически невъзможна. Ненаучната джендър-идеология, която се прокарва чрез Истанбулската конвенция под маската на благородната кауза срещу насилието, е в дълбоко противоречие с българската конституционна идентичност и обществен морал. Поради това подписът на България под Истанбулската конвенция е също така обществено-политически и морално нелегитимен. Без излишно отлагане следва да се предприемат необходимите правни и дипломатически действия за оттегляне на подписа на Република България от конвенцията. От това решение на КС произтича и задължение на българските власти да не подкрепят присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция”, се казва още в писмото на ИМП до министър-председателя.

 В същото време – министърът, който ангажира България със спорния документ се скри след решението на конституционните съдии и не взе отношение по темата. Като министър на правосъдието през април 2016 г., настоящият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, постави подписа си под Истанбулската конвенция. Захариева бе и един от най-големите защитници на ратифицирането на спорния документ, който се оказа в противоречие с основния закон на страната. Правосъдният министър Цецка Цачева, която по стечение на обстоятелствата се оказа вносител на Конвенцията за приемането й от настоящето правителство на Бойко Борисов, също не е коментирала историческото решение на Конституционния съд. До него се стигна след като правителството не успя да убеди дори депутатите от управляващото мнозинство в правотата на документа. За да не изпаднат в изолация, парламентаристите от ГЕРБ бяха принудени да сезират КС, като така прехвърлиха отговорността на друга институция за крайното решение.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19801590
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930