Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2018 16:13 - Великобритания: "В края на войната Русия се опита да изгради една Велика България...“ Но Англия не позволи... ако не http://www.budnaera.com/i
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 297 Коментари: 0 Гласове:
0



Великобритания: "В края на войната Русия се опита да изгради една Велика България...“ Но Англия не позволи... ако не е била намесата на Англия в Кримската война, Русия щяла да освободи България четвърт век по-рано... „Гърците са много по-висша раса в сравнение с българите и биха третирали по-справедливо мюсюлманите, отколкото тях!“  

image

Карта на „гръцката провинция Източна Румелия“, окачена в едноименния клуб в град Гумендже, Егейска Македония (дн. Гумениса в Гърция)

Никола Филипов, Лондон

Тази статия съм публикувал вече в някои вестници преди няколко години. Бях поканен и на половинчасово интервю по БНТ, но... на петата минута ми казаха "Благодарим Ви..." и ме прекъснаха.

Защото поканилият ме редактор мислил, че в това интервю ще докаже как Англия подкрепила Съединението, а Русия се противопоставила. Но... документът доказва точно обратното!

АНГЛИЙСКА КНИГА ЗА БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ ОТ 1885 г.

Поради сходство в заглавията с английската ми книга „Българите из Лондон“, като написах в Гугъл заглавието на книгата си, случайно открих неизвестна английска брошура „Българите такива, каквито са“.

Издадена в Лондон през септември 1885 г. в огромен за времето си тираж. 

Разбира се, заглавието ме заинтригува и отидох в най-близката библиотека да си я поръчам за прочит.

Там, след неколкоминутно боравене с компютъра ме информираха, че от нея са запазени всичко на всичко четири екземпляра в четири научни библиотеки в света.

И единственият вариант е да отида в отдела за редки книги в най-голямата (общо 170 милиона единици) библиотека в света – Британската.

   

Аз съм клиент на тази библиотека и публикувах дори статия за изложбата ѝ, в която има три средновековни български четвероевангелия.

Заявих книгата и според наредбата трябваше да ми я доставят до три дни.

След седмица обаче още я нямаше и служителят предположи, че някъде се ползва от научни работници.

Ангажирах българка, работеща в тази библиотека.

Учудването ни бе голямо, че в течение на месеци тя не можа да се докопа.

След две-три поръчки и почти тримесечно чакане, получих имейл, че книгата ми е доставена в читалнята за редки екземпляри.

В тази библиотека се влиза като в самолет – проверки и сканирания още на входа.

В читалнята - още проверки и няколко наблюдатели.

Можеш да внесеш само молив и бели листове, нищо друго!

А погледът ми установи, че и всяко читателско място се записва от видеокамерите от три-четири различни ъгъла на наблюдение. 

Оказа се, че брошурата е издадена специално за българското Съединение и е уникална.

След разглеждането на въпроса в парламента, тя е включена в „Сборник от важни за английската политика документи“.

В България никой не знаеше за съществуването ѝ.

Понеже не влизала в списъка на забранените за копиране, платих и получих копие срещу подпис, че ще я ползвам за изследователски цели и няма да я разпространявам.

Но... аз направих още два екземпляра и дарих едно на Националната библиотека „Кирил и Методий“ в София, друго – на Пловдивската библиотека „Иван Вазов“.

С какво е толкова интересна тази книга, какво пише за българите там? 

Книгата е отпечатана само седмица след Съединението на Княжество България с Източна Румелия и целта е била да информира или ако искаме да бъдем по-точни – да дезинформира британското население и да го подготви психологически за евентуална нова „Кримска война“, в която цяла Европа ще воюва срещу Русия.

Макар че е издадена от Патриотична организация, тя отразява официалната политика на Англия по българския въпрос от средата на 19-ти век и до Съединението, щом сетне е включена в Сборника от важни за английската политика документи.

Тази книга най-после ми обясни защо Русия е изтеглила офицерския състав от българската армия при обявяване на Сръбско-българската война.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия е предизвикало огромна тревога в Британската империя.

Както винаги, вдигнал се шум, че и това е дело на руския царски двор, който постепенно се стремял да постигне Санстефанска България с излаз на Егея.

Първата страница на книгата започва с едно огромно заглавие: „ИСТИНАТА ЗА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ“!?!

И първото изречение гласи, че революцията в Източна Румелия (Съединението) застрашително подновява целия източен въпрос!

Внушава се, че към коренното гръцко население, между 6-ти до 15-ти век по тези земи се заселили някои варварски племена, между които и диваците – българи.

Тия дивашки племена взаимно се изтребвали, докато в 14 и 15 век дошли турците и въдворили ред и порядък в региона. 

Подчертава се, че турците са добре управляваща раса, но направили голяма грешка, че не форсирали потурчването на завареното местно население.

Вследствие на това, през последните 18-ти и 19-ти век руски емисари развили сепаратистко движение сред родствените им славяно-българи, организирали и въстание, докато накрая след брутална Руско-турска война им създали и държава. 

Интересно е твърдението, пропагандната лъжа, че под покровителството на генерал Гурко, диваците-българи изклали, избесили и живи изгорили над един милион гърци и турци, за да може българите да добият превес по тези земи.

"В края на войната Русия се опита да изгради една Велика България...“ – пише в документа.

Но Англия не позволи, защото (цитирам): „Гърция има законното основание да наследи турската власт южно от Стара планина“.

Междувпрочем в Гърция и сега смятат, че Източна Румелия е била втора гръцка държава и там има клубове „Източна Румелия“ на чийто стени виси картата ѝ.

„Тук жизнено най-важният въпрос е да не се допусне Русия да стъпи в Константинопол. Англия много добре знае това. Неслучайно похарчихме 100 милиона лири и 50 000 човешки живота през 1854 г. (в Кримската война), за да я спрем!“

В много английски източници се споменава, че ако не е била намесата на Англия в Кримската война, Русия щяла да освободи България още тогава - четвърт век по-рано.

В Добруджа се били разположили превантивно английски войски за недопускане освобождението ни, а край Варна били изградени дори и военно-полеви болници.

Цялата въпросна английска брошура „Българите такива, каквито са“ възхвалява гърци и турци и внушава, че „ако се налага някой да измести турците между Стара планина и Егейско море – то това трябва да са гърците и в никакъв случай българите!“.

„Гърците са наши приятели и по инстинкт, и по традиция, и по интереси!“ – твърди книжлето.

Иска ми се да прокоментирам следния цитат от книгата: „Гърците са много по-висша раса в сравнение с българите и биха третирали по-справедливо мюсюлманите, отколкото тях!“.

Всеки знае как се третират мюсюлманите в днешна Гърция и как – в България!

Само един факт бих споменал: докато в България никнат като гъби нови и нови джамии, то в Гърция джамия може да се разруши (ако някъде е останала), но не и да се построи нова такава.

А от опит знам, че там държавна работа на друговерци не дават и правата им са съвсем ограничени...

Едва по време на Балканските войни, депутатите братя Чарлз и Ноел Бъкстон, след продължителна обиколка, срещи и разговори с обикновени хора из всички балкански страни установяват истината и декларират в английския парламент, че на Балканите най-толерантни към друговерците и съседите си са българите, а не гърците. 

От разглежданата тук английска книга става ясно, че Великобритания вдига в тревога цяла Европа.

Тогава тя е най-мощната империя в света и като такава предупреждава Русия, че ако одобри това Съединение и остави руски офицери в българската армия, то срещу нея ще воюва заедно с цяла Европа.

При опасността да се загуби дори допуснатото по размери Княжество България, какви други варианти са оставали на Русия, освен да изтегли офицерите си и да оголи войската ни срещу насъскваната Сърбия?

Героизмът на българските войници обаче, всеотдайността на капитаните и сержантите, ентусиазмът на целия народ от двете страни на Стара планина не остават скрити за многобройните кореспонденти и наблюдатели от цял свят.

В крайна сметка Западна Европа се убеждава, че това Съединение не е дело на царските руски емисари, а стремеж за частично обединение на народа ни и го признава като свършен факт!

Източник: Никола Филипов


 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706376
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031