Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2018 16:38 - Ето интервюто на Пламен Ранчев, което разгневи Симеон Сакскобургготски http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 227 Коментари: 0 Гласове:
0



Ето интервюто на Пламен Ранчев, което разгневи Симеон Сакскобургготски   image

Закон за царските имоти не беше приет, когато му беше времето, защото от НДСВ се противопоставиха категорично на това. А причината е много проста – с приемането му те щяха да признаят, че всичките им предишни действия са били незаконни. Сега за такъв закон вече е много късно. Това е оценката на адвокат Пламен Ранчев за ситуацията с т.нар. царски имоти. Ранчев е един от малцината, които владеят фактите по казуса и е доказал, че не се поддава на натиск по темата.

Интервюто на бившия депутат от БСП пред вестник „Капитал“ разгневи бившия премиер, чийто прессекретариат разпространи днес съобщение, в което казва, че царското семейство не е получавало никакви пари или издръжка от комунистическа България.

През 2006 г. като народен представител от БСП в 40-ото Народно събрание Пламен Ранчев беше избран за председател на 14-членната Временна парламентарна комисия за установяване на отнетото и възстановено имущество на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и техните наследници.

Комисията бе сформирана на квотен принцип, а политическата задача, която негласно ѝ бе поставена, на пръв поглед изглеждаше нерешима. От една страна, тя трябваше да отговори на обществените очаквания за търсене на истината и справедливо решение на царските имоти - след като почти всички политически партии активно употребиха тази тема в предизборната битка.

От друга страна, различни лобита упражниха масиран натиск върху комисията да бъде благосклонна към интересите на Сакскобургготски, тъй като от това зависела съдбата на тройната коалиция, пише "Капитал".

Въпреки натиска комисията подходи професионално и свърши огромна работа по изясняване на статута и документацията за всеки имот поотделно, както и за изготвяне на становище за принципните въпроси по законността на реституцията. Заслугата на Пламен Ранчев за това е много голяма.

Единственото отстъпление бе, че докладът на комисията завърши без обща оценка за законността на царската реституция, но на практика всички нейни членове освен депутатите от НДСВ подкрепиха становището, че предаването на царските имоти в полза на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок е извършено без законово основание. 

Пламен Ранчев познава пълната документация, с която разполага държавата по този казус, всички правни аргументи, изказвани в този продължителен дебат, включително и политическата интрига, която го движи задкулисно. 

Ето думите на Пламен Ранчев, което разгневиха Симеон Сакскобургготски:

"Когато царското семейство е екстрадирано през 1946 г., на тях им е дадено правото да вземат определено имущество, пари, злато и ценности. Същевременно, има решение на МС от 1947 г. да им бъде изплатено и обезщетение от 5 млн. златни лева за имотите, които са им отнети със закона. Защото целта на този закон е да се обявят за държавна собственост всички имущества, които след време може да се открият тук или по света, включително банкови сметки, трезори и т.н. Това решение на МС бе получено от комисията по царските имоти през 2006 г. заедно с много други документи, които събирахме от всички институции. Не можехме да разберем обаче дали тези пари са били изплатени, аз поисках информация от БНБ, но оттам отказаха да ни я дадат. Затова и този въпрос не е коментиран в доклада. Имам основание да смятам, че тези пари са били изплатени, защото финансовите взаимоотношения на Симеон и държавата не са приключили дотук, а са продължили и по време на изгнанието му.

Моите частни проучвания показват, че българските власти са продължили да обслужват него и фамилията след екстрадирането, включително и с издръжка, която е била плащана от една секретна извънбюджетна сметка към МФ до 1989 г. Знае се даже кой е носил куфарчето с доларите през последните години, за да не остават документални следи. Последният, който е правил тези "доставки" и е поддържал контакти с царя, е бил висш дипломат и офицер от разузнаването.

Реално погледнато, върнатите имоти му носят само разходи. В комисията получихме информация, че от името на Симеон са правени опити да се вземат кредити срещу ипотека на някои от тях, но неуспешно. Никой няма да тръгне да купува такива имоти при реалната опасност впоследствие държавата да се окаже собственик.
 


Тук може да прочетете Интервю на Мирела Веселинова, в. "Капитал"


 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697017
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031