Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2019 18:03 - ТРАКИЙСКИ ЦАРЕ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА - ДЕЦЕБАЛ, КЕТРИПОР И БУРЕБИСТА Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ТРАКИЙСКИ ЦАРЕ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА - ДЕЦЕБАЛ, КЕТРИПОР И БУРЕБИСТА

    ТРАКИЙСКИ ЦАРЕ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА - ДЕЦЕБАЛ, КЕТРИПОР И БУРЕВИСТА


  Голям брой Тракийски царски имена могат да бъдат разпознати като Български. Едни от тях са имената на Децебал,Кетрипор и Буревиста,които ще бъдат разгледани поотделно.

1. ДЕЦЕБАЛ. Това име е двусъставно и има две основни тези за неговото значение:

а) ДЕЦЕ+БАЛ,като първата съставка е близка до едно от Тракийските имена на Зевс,което е изяснено като ДЕСА и ДЕСЕ. То разбира се е и Българско,понеже ДЕСА= ДЕЦА= ДЕХСА (ДОХСА,ДОХСЪ),което е едно от имената на Зевс в древния Български календар. Втората съставка БАЛ е Трако-Фригийската владетелска титла БАЛЕН,която означава ЦАР. В средновековна България същата дума вече означава БАЙЛ (БАИЛ,БОИЛ)- висш аристократ,царски велможа което означава,че с течение на времето тя била обезценена така,както по-късно били обезценени КЪНЯЗ и ДЕСПОТ и от императорски титли се превърнали в санове на дребни областни властели. Значението на титлата БОИЛ както знаем е БОЛ (ВЕЛ),т.е. ГОЛЯМ,ВЕЛИК (Издигнат човек,Големец),а значението на цялостното име е ВЕЛИКИЯ ЗЕВС (ЮПИТЕР).

    image

б) ДЕЦЕ+БАЛ би могло да съдържа думата ДАК,а първата съставка ДЕЦЕ би могло да се тълкува и като ДЕКЕ (ДАКА,ДАКЪТ). Тогава общото значение на името ще бъде Великия дакиец (Дакийския владетел),при което истинското му лично име остава неизвестно.

                                image

  Постоянната помощ,която оказвали сарматите (т.е. Българите) на Децебал и значението на неговото име говорят,че той и неговото племе са били в много тесни роднински отношения с тях и претенциите на днешните власи с объркана национална идентичност за "собственост" върху него са не просто безпредметни- те са направо смешни. Претенции за роднинство с Даките могат да имат само Българите и старите ВЛАСИ като Българско пастирско съсловие,а отчасти и древните Германи. Днешните "румънци" обаче не са им никакви на Даките и на Децебал- напротив,ако той бе жив и ги завареше в земята си,веднага ще почнеше да ги изтребва!

2. КЕТРИПОРЕС. Това име го често съкращават на КЕТРИПОР по презумпция,че наставката -ЕС е от гръцки произход но това не е така- подобен е случаят с Българските (респ. Тракийски) царски имена КОТИС,БОРИС и ТАРАС,които нямат гръцки наставки въпреки че завършват на -ИС и -АС. Истинското звучене на името е КЕТРИПОРЕС,което личи от неговото тълкувание. То е също двусъставно,а неговите съставки КЕТРИ+ПОРЕС се тълкуват по следния начин:

КЕТРИ= ЧЕТРИ
ПОРЕС= ПОРАЗ

image

  Цялото значение на името тогава е ЧЕТВОРНО ПОРАЗЯВАЩ,но възниква въпроса защо е кръстен така? Отговорът не е сложен: у Траките (респ. Българите) имало бог с четири лица носещ много имена,но по-известен като СВЕНТОВИТ и ДИОНИС. Дионис олицетворява Световния бог на Българите,но четирите му лица са четиримата безбрачни основни езически богове: Хермес,Арес (Марс),Слънце и Сатурн. Затова посоките на света са четири и всяка от тях отговаря на точно определен езически бог. По най-нови данни това са следните езически богове:

а) Слънце = Изток
б) Сатурн = Запад
в) Хермес = Север
г) Марс = Юг

  Това са четирите лица на Дионис,чиито жреци били наричани още Тетрахорити (Четириобластни) и чието "славянско" съответствие Свентовит е изобразявано като военен бог с четири лица:

                                                 image

                                       image

  Затова не ми е никак чудно че върху лицето на монетите,които е сякъл Кетрипорес е изобразен именно Дионис с венеца от лозови листа,а на опаката старана е сложен един от основните му атрибути- чашата за вино.

  image

3. БУРЕБИСТА. Името на този Гетски (~Готски) цар понякога го изписват като БОЙРЕБИСТА но това не променя неговото тълкувание. Имам обаче претенции,че древните овтори не са могли да го изпишат правилно,а под гръцко влияние са го малко изопачили и правилното му звучене е било БУРЕВИСТА. Древните гърци трудно различавали "Б" от "В" и ако им се наложело да напишат на гръцки една дума,съдържаща и двата звука те ги обединявали в един. Много показателен е примерът с думата ВЪРБАЛАК,изписвана в старо време като ВЪРБАЛАКЪ- един древен грък би я записал като БАРБАЛАКОС или БИРБАЛАГОС без съмнение а гръкоманите в днешната историческа наука веднага щяха да се втурнат да й измислят гръцки "преводи",с които ще разсмееха до сълзи нашите древните прадеди,ако те бяха оцелели до днес. Днешните гърци пък биха я записали и прочели като МПАРМПАЛАКО или ВАРВАЛАКОС,с което щяха да заслужат гръмогласния присмех на езиково развитите народи над жалките възможности на сакатия им език.

  Тази логика сочи,че няма никакви пречки името на Гетския цар,обявяван от учените за вожд да е било БУРЕВИСТА,с което неговото значение става пределно ясно за Българите,а неговите евентуални значения ще бъдат три:

а) БУРЕВИСТА= Буревеста (Буревестника,Вестителя на бурите,Предсказателя на времето).

б) БУРЕВИСТА (БУРЕ+ВИСТА)= Буря-вижда (Виждащ,т.е. Предсказващ бурите и конфликтите) а в преносен смисъл: Жрец и оракул на Марс-Арей.

б) БУРЕВИСТА= БУРЕ-ВИСТА (Боре вожда,Марс Предводителя) което би следвало да значи,че той е от рода на Дионис.

       image

  Претенциите на объркания народ фалшива национална идентичност,който носи измислено към края на XIX в. парвенюшко название "румънци" в случая са същите,както при Децебал- те го присвояват безпардонно,макар че не могат да преведат и една сричка от неговото име на своя новосформиран език. Това не им попречило да му правят статуи така,както "македонците" правят на Филип и Александър макар пред гърците да са признали,че "техния" народ няма нищо общо с античните Македони. Тримата царе,чиито имена разгледахме обаче имат имена с ясна Българска етимология което значи,че те нямат нищо общо с болните претенции на новосформираните "нации" около нас.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19831124
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930