Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2019 20:43 - Евростат: В България не е най-евтино и ниските цени не означават повече потребление http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 244 Коментари: 0 Гласове:
1



Евростат: В България не е най-евтино и ниските цени не означават повече потребление   image

България е най-бедната страна в Европейския съюз" е определение, вече почти автоматично използвано за страната от медии и доклади в чужбина. Това не е справедливо, защото цените у нас са ниски и всъщност с български заплати тук може да се купят повече неща, отговарят почти автоматично българските управляващи.

Данни на Евростат за 2018 г., публикувани в края на юни, показват, че всъщност за редица продукти, включително за основни храни и безалкохолни напитки, в България не е най-евтино, както и че ниските цени не означават възможност да се потребява повече.

По показателя "действително индивидуално потребление" (AIC) България е на дъното на ЕС. С 56% от средния показател на съюза българските домакинства реално консумират близо два пъти по-малко.

   

Румъния, за която също се смята, че е сред най-бедните в ЕС, всъщност е със 70% от средното AIC, с което изпреварва по потребление не само България, но и Хърватия (63%) и Унгария (64%). В същата група е Турция (68%) въпреки трудните времена, през които минава нейната икономика, обезценяването на турската лира и високата инфлация.

Северна Македония (41%) и Сърбия (48%) са с по-слаби показатели от България, но Черна гора е с 57%, макар че по БВП на глава от населението като стандарт на покупателната способност (PPS) България изглежда по-добре (50 срещу 47 процента от средното за ЕС).


image

Действително индивидуално потребление за 2018 г.


"Действителното индивидиуално потребление" представляват стоки и услуги, които са реално консумирани в страната, независимо дали са платени от домакинствата, правителството или неправителствения сектор. От Евростат поясняват, че този показател често е предпочитан, защото не се влияе от факта, че важни услуги като здравеопазване или образование са организирани по различен начин в отделните страни.

"Стандарт на покупателната способност" е своеобразна изкуствена валута, която премахва ценовите разлики между държавите, т.е. с една единица PPS във всички страни могат да се купят един и същ обем стоки и услуги.

Така според предварителните данни за миналата година (детайлните ще са готови към края на 2019 г.) се оформят 3 групи държави. Първата е на лидерите по потребление на домакинствата - 10 държави, предвождани от Люксембург (32% над средното AIC за ЕС) и Германия (около 20% повече), плюс още 8 страни с 5-15% над средното AIC.

Друга приблизително толкова голяма група от 12 държави обхваща тези с потребление около и 25% под средното AIC на ЕС. Тук са попаднали и няколко бивши комунистически държави като Литва, Чехия, Полша, Словения и Словакия.

Третата група е под този праг и включва Естония, Латвия и Румъния, а с повече от 30% под средното AIC са други три държави: Унгария, Хърватия и България.


image

Индекс на нивото на цените за крайните разходи на домакинствата за потребление през 2018 г. на базата на паритет на покупателната способност (ЕС=100). Включва цените на над 2000 потребителски стоки и услуги.

Друга публикация на Евростат с данни за 2018 г. разкрива още, че българските храни и безалкохолни напитки, заемащи значителна част от разходите на домакинствата, не са най-евтините в ЕС. Те са на ниво 74.8% от средното за съюза. За сравнение - около средното ниво (100%) са държави като Германия, Холандия, Португалия и Словения, където разликата нагоре или надолу от този праг не надхвърля 2.5 процентни пункта. Оказва се, че по-евтини са храни и напитки в Полша (67.9% от средното за ЕС) и Румъния (65.4%).


image

Сравнителни цени на храни и безалкохолни напитки.

В България не са и най-евтините телекомуникационни услуги (67.7% от средното за ЕС). По-евтини телефони, мобилни услуги и интернет има в Естония, Литва, Румъния и Полша (44.8%).

Българският обществен транспорт - по шосе, жп линии, вода или въздух - е с най-ниските цени в ЕС (47.4% от средното за ЕС), но е известно, че българите масово предпочитат да използват автомобили, а те са по-евтини в 6 страни от ЕС. Ако в България автомобил, мотор или мотопед (без разходите за ремонт, резервни части и горивото за тях) са 15% по-евтини от средното за ЕС, то в Чехия, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия цените им са по-ниски. Словаците могат да си купят кола с 20% под средното ниво, около което се намират страни като Люксембург и Великобритания.

В България според Евростат са най-ниските цени в ЕС за алкохол и тютюневи изделия, дрехи и обувки, жилища и обзавеждането им, ресторанти и хотели.

Какви са цените в отделните държави можете да сравните тук, като посочите конкретна група стоки и услуги и изберете от прозорчето конкретна държава:

 

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/evropa/2


Четете още на: http://www.budnaera.com/201902f/296-13.html#ixzz5sGCOiAL1
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19808445
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930