Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2019 20:03 - КОНТИНЕНТИ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА - ЕВРОПА, АЗИЯ И АФРИКА Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 392 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КОНТИНЕНТИ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА - ЕВРОПА, АЗИЯ И АФРИКА
Автор:
shtaparov


                    КОНТИНЕНТИ С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА – ЕВРОПА, АЗИЯ И АФРИКА


   Доскоро тази теория щеше да изглежда смешно,но днес вече не е така. Имената на трите основни континента в Стария свят се тълкуват лесно чрез Български а смисъла на техните тълкувания не подлежи на сериозно научно оспорване. Споменатите три материка носят имената на онези живеещи в тях древни племена или области с които гърците се запознали,когато решили да слагат имена на континентите. Елинските пирати и търговци извели названията на всеки древен материк от етнонима на най-близкото до тях племе,което обитавало земите му.. Племената,чиито етноними станали имена на континенти не са гръцки,а местни индоевропейски и имената им са Български което ми дава основания за горното твърдение. Ето какво означават тези имена впрочем- вижте техните тълкувания и преценете сами.

1. ЕВРОПА. С червено са обозначени ранносредновековните й граници.

     image

  От IV-VII в. е имало римска провинция Европа,която била част от Тракия а нейното име,макар да присъства в гръцката митология очевидно е взето от езика на Траките,който несъмнено е Български.

    image

  Има три тези за произхода на това име,но и в трите случая то има обяснения в Българския език.

а) Според първата теза думата ЕВРОПА е гръцки запис на "Тракийската" (Българска) дума ЕВРОВА (Хеброва,Земята около р. Хебър т.е. Марица). Тази дума се среща и днес в България под формите ИБЪР и ЦИБЪР, а също и в диалектната форма ШАВАР (Кротко шаваща вода). Старото название ХЕБЪР (ЕБЪР,ИБЪР) позволява да изведем преходната форма ЕВЪР (ЕВИР),която се обяснява с Българската дума ВИР (Завирено място) или като цяло- АВИР (ЗАВИР,ЗАВИРЕНА РЕКА). От това следва че най-старата област,носеща името Европа се е намирала по поречието на р. Марица,а по-късно това име било прехвърлено върху целия континент. И това е нормално като знаем,че с него в старо време са обозначавани европейските брегове на Бяло и на Мраморно море,за да бъдат различавани от отсрещните азиатски брегове на същите тези морета. Затова онази стара римска провинция,която носела името ЕВРОПА се е намирала точно там.

                image
  "Анализът" има и друга сериозна версия за значението на името ИБЪР,като го свързва с думата РИБЪР (РИБАР). Старото име на Марица тогава ще е значело "Река добра за риболов" или "Река,край чиито брегове живеят много рибари". Тук трябва да напомня,че от Българската дума РИБАР (РИБЪР) идва английската дума РИЙВЪР (РИВЪР)- Река.


б) Друго възможно обяснение на името ЕВРОПА е ЕВРОВА (АВАРОВА, Земя на Аварите). Но не бяха ли Аварите тюркско и азиатско племе- би попитал някой- какви са тия Авари през античността? Аварите обаче не са никакво тюркско племе и това е лесно обяснимо: щом изворите ги представят като Български роднини а Българите не са азиатци,значи и Аварите не са (кликни за да увеличиш):

   image

   image

  Самите Българи не са тюрки а индоевропейци което означава,че всичките им роднински племена,в това число Аварите също са индоевропейци. Това твърдение може да се стори някому странно но това е така,понеже малко хора са чули за Илирийското племе АБРИ,чието име на практика съвпада с другото име на Аварите- ОБРИ:

    image

  Още по-малко хора са чули за германските племена АБАРИНИ и АВАРИНИ (Аварски преселници),зафиксирани в Германия през II в. от Птолемей.

   image

  Ако Аварите бяха тюрки тогава германците са типичен азиатски народ,понеже в него има сериозен брой племена с твърде странни имена като ХАВКИ (КАВКИ= КАВКАЗИ), АВКСОНИ (АВЗОНИ), АНГРИ (ТАНГРИ), АВАРИНИ (= АВАРСКИ), ТЮРИНГИ (ТУРАНКИ) и пр.,които си заслужава да прокоментираме в някоя отделна статия.

    image

  Няма учен обаче който да е съгласен,че трябва да причислим древните Германи към тюрките. Питам тогава: на какво основание да причисляваме Аварините (Аварски преселници) към тях? Такова основание няма- всички проучвания сочат,че единствената следа от Авари в цялата територия на антична Азия е само една: племето АВАРИ в северен Кавказ,което живее там и днес!

    image

        image

   Това племе обаче не е тюркско а кавказко- ето защо тюрколозите си затварят очите за него и търсят роднинство между ефталитите и Аварите,но отказват да признаят каквато и да е връзка между европейските и кавказките Авари макар последните да обитават същия район,в който ги поставя към средата на VI в. Захарий Ритор!

    Тук трябва да добавим че европейските Авари,които се установили в Панония са наричани още "Псевдоавари",а имената им били ВАР и ХУНИ. Значи те не са съвсем идентични с кавказките което е използвано от руската тюркска канцелария за да обяви,че европейските Авари заедно с Хуните и Хазарите са "тюрки". Доказателства че панонските Авари са тюрки не съществуват- напротив,антропологично те са над 95% европеиди и в някои извори са наречени дори Склавини ("славяни"). За източноевропейските историци обаче те си остават "тюрки" макар да са бягали от тюрките,понеже преди стотина години някои "учени" от Руската империя предположили че са такива.

  Ръкописите на Захарий Ритор говорят,че кавказките Авари са различни от Ефталитите и единственото което ги свързва е това,че в някакъв исторически момент са били съседи по местоживеене.

     image

  Историческите извори говорят че Аварите са стар Европейски и Илирийски народ,който обитавал някакви райони на Балканския п-в но след гръко-римските нашествия бил принуден да се разпръсне в различни посоки. Едни Авари избягали в Германия а другии заедно с Албаните, Кавките, Синдите (=Синти) и пр. отишли в районите около Азовско море и Кавказ,където останали до днес. Това са истинските Авари,които дали име на Европа преди езикът им да се кавказцизира а народът им да се промени.

  Псевдоаварите обаче са техни роднини,понеже старите им имена били ВАР (= АВАР) и ХОНИ. Това са онези Вархонити или ВАЛХОНИ които обитавали части от Бактрия и Памир,преди да бъдат прогонени от тюрките. Остатък от тези Валхони са днешните ВАХАНИ- Памирски жители от поречието на Вахан Даря,наричащи себе си "Децата на Александър". Те наистина са някогашни Българи- част от племето ВАХАНДУР БЪЛГАР (Българи от Вахан Даря или просто Ваханци) които отишли в Памир заедно с Дионис,а после се сродили с Александър Велики. Техни предци са Вакханите (Жреци на Бакх,Дионисови жреци),а хора на Дионис в Индия са Ареите (Арии,Арийци)- Марсовите племена.

  Марсовите племена носели учудващо познати имена- БРИГУ (БРИГИ,БЛЪГИ), ДАРДИ (ДАРДАНИ), ПУРУ (ВАРУ, ВАР, АВАРУ), ХИОНИ (ПЕОНИ), СИНДИ (СИНТИ), ВАХАНИ (ВАКХАНИ, БАКХИНИ), МАСАГЕТИ (ГОЛЕМИ ГЕТИ), САКИ (САКСИ, САКЦИ) и пр. Те са роднини на Траките, Келтите, Скитите и Германите,та даже на угро-фините а това се обяснява с отдавнашното време,в което напуснали Европа (преди 3300-3600 г.). Онези ВАР и ХОНИ,които се нарекли АВАРИ са част от Памирските племена ХУНИ (ХОНИ,ХИОНИ) т.е. Бели (Истински) Хуни и ПУРУ (= ВАРУ,ВАРЪ),което е споменато в Махабхарата (Маха Бохарата= Мага Богарата) като част от племето БРИГУС (БРИГИ,БЛЪГИ т.е. БЛЪГАРИ).

  Името АВАРИ може да е свързано с първата теза,при което вероятното му значение ще е било ИБАРИ (Рибари,обитаващи бреговете на ИБЪР) и ИБЕРИ (ИБЕРИЙЦИ). Другото му вероятно значение е СУВАРИ (САВИРИ, СЕВЕРИ)- Пришълци от северните ширини а в трета версия- Поклонници на бога СУВАР (КУВАР,КУБАР),познат на индоарийците под името КУБЕРА (КУБЕРЪ). То несъмнено е свързано с най-старото название на евреите- ЕВЕРИ (= АВАРИ),цитирано още в Библията. От него следва,че първите евреи не са били никакви семити а били индоарийско племе,което попаднало за дълго в семито-хамитска среда и частично се семитизирало.

в) Третата теза за произхода на името ЕВРОПА го извежда от израза ОЙРОПАТА (~ ЕВРОПАТА),с който били характеризирани древните АМАЗОНКИ (А-МЪЖАНКИ, НЕОМЪЖЕНКИ). Гърците го превеждат като ОЙРО-ПАТА (Мъжеубийци) но индоевропейската лексика в езика им говори,че този израз преспокойно моде да си е Тракийски (Български). Неговото тълкувание тогава ще има два варианта:

– от израза ОРО-ПАТЯ,съставен от думите ЯРО (ОРА,ХОРА) и ПАТЯ (Претърпявам различни патила) а като цяло- Носещи патила на хората,респ.на мъжете.
– от израза ЯРО-ПИТИ,съставен от думите ЯРО (ОРА,ХОРА) и ПИТИ (БИТИ, УБИТИ),което в езика на старите Българи е значело БИЯ и УБИВАМ. Целия израз тогава ще е значел Мъже биещи (Хора убиващи),а в друг вариант- ХОРА ПИТИ (Хора изпиващи, Изпиващи душите на мъжете).

  Етимологията на думата ЕВРОПА е повече Българска отколкото гръцка,понеже древните гърци са го взели от езика на Траките,който е разновидност на Българския. В първите няколко века след своето стъпване в Европа гърците приели много европейски,но най-вече Тракийски (т.е. Български) думи в езика си,което им позволило да правят свои етимологии на думи и цели изрази,взети от начия език.


2. АЗИЯ. Ето този континент в границите,които му поставяли древните народи:

                                  image

   Една римска провинция в западна Анадола носела името АЗИЯ но тя несъмнено е кръстена на някакво древно племе,което обитавало тези райони векове преди римляните.

image

 В старо време нейното име е записвано като АСIA и това веднага дава яснота,че АЗИЯ означава АСИЯ (Страната на АСИТЕ). Кои са тези АСИ,наречени по-късно АЗИ? Името им се извежда от старата Българска дума ВАСИ (ВЪСИ),която е епитет на Марс (Арей) и е друго име на Марсовите племена АРЕИ (Ареси,Аресови). Както писах и другаде,нашите племена имали обичай да променят един-два звука (по-често един) от своите стари имена,когато се преселвали в други земи. Така на едни места БОГАРИТЕ станали БОХАРИ а на други- БОЛГАРИ и БУРГАРИ. По същия начин старото Бригиско племе ВЪСИ (Племената на Навъсения бог) станало ВАСИ (в Тракийски вариант ВЕСИ, БЕСИ) и АСИ а след още две преселения- АСИКИ и АЗИГИ (ЯЗИГИ). Древни извори съобщават,че преди 3000 години райони на Анадола са обитавани от племето АШУЙЦИ,чието име в такъв случай е значело АСИЙЦИ (АСИ, АЗИЙЦИ). 

  Това е най-правдоподобната версия за произхода на името АЗИЯ но има и друга,която също е доста вероятна. Според нея етнонимът АСИ е гръцко изопачение на индоевропейската дума АСПИ (букв. Коне,Конници),респ. Конни племена (КИМЕРИ,КИНЕРИ),чието име означава КОНьЕРИ (КОНЯРИ) и обозначава онова Бригийско племе,което опитомило коня преди всички други народи. И в двата случая етимологията е Българска та вместо да се сърдят,кимерофили като russofil Милчев трябва само да й се радват!


3. АФРИКА. На картата с червено са представени античните й граници с Азия.

        image

   Имало е римска провинция с името АФРИКА,чието название всеки народ обяснява така,както на него му е угодно.

     image

  Противоречивите обяснения на това име позволяват в спора да се намесим и ние,като предложим Палеопонтийска (Българска) версия за неговия произход. То на пръв поглед изглежда трудно обяснимо но по-любознателните знаят,че е имало древно племе АФРИДИ (с диалектно название АФРИГИ) на което е кръстена тази римска провинция,а по-късно и целия континент. Племето днес е изчезнало но някога обитавало бреговете на северна Африка,а името му се родее с онова на италийските БОРИГЕНИ т.е. БРИГИНИ (Бригийски потомци),понеже е познато и под формата АБОРИГЕНИ (АБРИГИНИ,АФРИГИНИ), т.е. АФРИКАНИ. Тогава името АФРИГИ би трябвало да значи НЕ-ФРИГИ (Нефригийски народ т.е. НеБългари, Неевропейци) но по-добра версия говори,че то може да означава АТФРИГИ (ОТ ФРИГИ, Произлезли от Фригите) от което следва че Афригите може да са били потомци на Фригийски колонизатори,които са владели района пв началото на Желязната епоха.

  След време те били подчинени от финикийските картагенци с които имали старо роднинство,после от римляни и Вандали (ВУНДАРИ- преселили се в Германия Вундови Българи),а след VIII в. били излямизирани и арабизирани. Затова Българските следи в Либия и Тунис са доста големи а потомци на тези АФРИГИ изглежда са днешните БЕРБЕРИ (~ БУРГЕРИ),които са далеч по-бели от другите африканци и се обличат в носии,много подобни на Българските.

  Силата и влиянието на предците ни в старо време били огромни,а следите от тяхната дейност са безбройни. Наша задача е да ги откриваме и показваме на света но също да ги пазим,уважаваме и съхраняваме така,както пазим и съхраняваме нашите собствени домове. Народ,който умее да опазва своите културни достижения и да ги съхрани през вековете няма да загине,а ще служи за пример на останалите и ще се ползва с тяхното всеобщо уважение. Ние не искаме чуждото- искаме само нашето а това,което сме заслужили е уважение към нас от цялото човечество и преклонение пред творческия гений на дедите ни.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19832611
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930