Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2019 18:07 - Джок Полфрийман съди България за 1 млн. евро в Страсбург, от БХК подготвили документите срещу страната ни http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 148 Коментари: 0 Гласове:
0



Джок Полфрийман съди България за 1 млн. евро в Страсбург, от БХК подготвили документите срещу страната ни   image

Австралийският убиец Джок Полфрийман води дело срещу България за 1 милион евро в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, гръмна Lupa.bg.

Новината за готвено дело дойде от шефа на Българския хелзински комитет Красимир Кънев, който в понеделник участва в предаване на радио Ей Би Си в родината на килъра.

От думите му стана ясно, че семейството на Полфрийман, както и самият престъпник, събират материали за внасянето им в съда като основното обвинение срещу държавата, освободила го с цели 7 години предсрочно, е, че го държи неправомерно в центъра за бежанци в Бусманци, както и че не му е вдигнала забраната за напускане на страната. Сумата, която юристи от БХК обсъждали, била баснословните 2 милиона лева.

   

Днес стана ясно, че премиерът на Австралия Скот Морисън е бил сезиран за казуса с неговия поданик и е обявил пред местните медии, че ще се заеме с него лично. По-рано външната министърка на страната Марис Пейн за пореден път обяви разочарованието си от това, че Полфрийман все още не е напълно освободен, като отново заговори за срещата си с българската си колежка Екатерина Захариева миналата седмица в централата на ООН в Ню Йорк и обяви, че я е предупредила за „неправомерни“ действия на страната ни спрямо Полфрийман.

Любопитното обаче е, че Захариева категорично отрече да е имало такъв разговор. Вицепремиерът допълни, че е посъветвала австралийския дипломат №1 да се обърна по законов ред към консулството си у нас. До момента обаче това не се е случило.

Иначе в гастрола си в австралийското радио Кънев, който не е юрист, обяви, че всичко около сагата с килъра на 20-годишния Андрей Монов у нас било плод на вътрешнополитическите битки и дори си позволи да обвърже предстоящите местни избори с отказа Полфрийман да бъде пуснат от бежанския център. Той очаква ВКС да се произнесе в полза на убиеца, да потвърди определението на състава на Апелативния съд начело със съдия Калин Калпакчиев, да вдигне забраната за напускане на страната, както и да задължи МВР да изпълни незабавно заповедта за експулсиране.

В родната на Полфрийман Австралия обаче не го чакат с отворени обятия. Баща му Саймън Полфрийман вече няколко пъти обвини правителството, че не си е мръднало пръста да се опита да въздейства на българските органи така, че синът му да бъде пуснат от общежитието, като лично отправи апел към премиера да вземе мерки. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ 

Лупа БГ

Източник/ци: http://onovini.eu/

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19804035
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930