Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2019 18:22 - СРАМ! ДА БРОИШ ПИЛЦИ, ОГРАМОТЯВАШ БИЛКАРИ, ДА ПОРКАШ С ЖУРНАЛИСТИ СРЕЩУ МИЛИОНИ ХУБАВИ МАНГИЗИ http://afera.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 225 Коментари: 0 Гласове:
0



Публикувано на 02.10.2019 / 13:47 СРАМ! ДА БРОИШ ПИЛЦИ, ОГРАМОТЯВАШ БИЛКАРИ, ДА ПОРКАШ С ЖУРНАЛИСТИ СРЕЩУ МИЛИОНИ ХУБАВИ МАНГИЗИ

image“След като дружно се дивихме, че са отпуснати едни 600 000 лева за проект по просвещаване на билкари да не берат много билки, че ще ги свършат, аз реших да се заровя по-подробно в страницата на въпросната фондация, защото тя е от тези, които ме веселят най-много /линк към нея – вж. най-долу/. И съм много далеч от мисълта, че тази страница е върхът на веселието, понеже прекарах и доста време на страниците на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, на WWF и на други тежки спонсори/партньори.

Да ви кажа, проектът съвсем не е само един – много са, все на сериозни теми и все за доволни суми.
Този, който е мислил името на форума и конференцията в рамките на проекта, вероятно е бил сериозно надрусан с билки, защото заглавието му е „200 билки – 2 милиона работни места“. Реших, че откачам, затова тутакси притичах до сайса на НСИ и що да видя – ми те работните места в България общо 2 милиона и двеста хиляди за всички сектори. Излиза, че в тази държава освен билкарите и държавните служители, кьорав друг човек скоро няма да бачка бе!
Насилих се и да изслушам интервюто на един от сериозните медийни партньори по проекта – БНР /в линка по-долу/, както и да изгледам /признавам – донякъде/ умилителния филм на друг партньор – БНТ. Ако щете вярвайте, и образователната дипляна за журналисти изчетох – оттам разбрах, че докато преди 1989 г. по официални данни билкарите в България са били около 100 хиляди, то сега – цитирам – „стотици хиляди български семейства в страната се препитават с билкарство“. Не искам да ставам досадна, но пак според официалната статистика броят на семействата в България е около 2 милиона – в това число и живущите без брак, и самотните родители. Имам себе си за доста социален човек, така че се опитах да се сетя колко билкари познавам, но се сетих само за един розопроизводител, който дори не знам минава ли за билкар.
Тази фондация е работила и по проект за мечките, финансиран от Министерството на околната среда и водите, чрез ПУДООС, с логически издържаното заглавие „Намаляване заплахите за кафявата мечка и нейните местообитания, чрез прилагане на мерки от Плана за действие за вида, с участие на журналисти от национални и местни медии и подкрепата на националната общественост”.
Отчетените дейности по проекта /виж снимките/ са разхождане на представители на националните медии из Родопите в неформални срещи /разбирай – ядене и пиене/.
Така и не намерих колко е струвало това удоволствие, но доколкото познавам бранша /и то отблизо/, хич няма да са били малко – идея нямате как се изхранва журналист.
Затова пък официалното обобщение на купона е приятно-майтапчийско, с явни следи от тежък махмурлук – цитирам дословно: „Целта на учебното пътуване за журналисти до района на Смолян и Девин бе да се проведе ориентация за журналисти от национални и местни медии, за да научат вярната и полезна информация за кафявата мечка и да съдействат тя да бъде излъчена към местните общности и националната общественост. Пътуването позволи по приятен и атрактивен начин да бъде подадена същностна информация на всички едновременно, да се зародят идеи и направят уговорки за публикации и излъчвания за няколко месеца напред.“
Ще се въздържа да преведа този цитат на нормален не-журналистически език, защото ме е срам.
Ако може обаче, някой специалист да ме осветли по темата какво означава – цитирам – „използване на притегателната сила на Балканската дива коза за привличане на обществена подкрепа и за разработване на специализирани туристически продукти“. Питам без ирония и загрижено, защото освен че не мога да хвана логиката на този смислов шедьовър, се притеснявам за битието на въпросната коза – каква е притегателната й сила, кой и как ще се възползва от нея /пази боже да е непристойно/, защо й е нужна обществена подкрепа и в крайна сметка – получила ли е такава.
Дори децата от две разложки села – Горно и Долно Драглище – са вкарани в козята драма, и то чрез съвсем отделен проект, този път финансиран от американска фондация – неизвестно за мен с колко.
С писанията си от последните дни съвсем нямам за цел за компрометирам някакви безумни НПО-та, които са се облажили с европейски средства. Винаги съм твърдяла, че по отношение на глупостите, корупцията и кражбите, българите сме бледи комсомолци в сравнение с по-големите ни братя.
Имам за цел да ви покажа в какъв безгрижен свят на грети тунберги живеем – такъв, в който е гот да пътуваш с гъзарски яхти, да броиш пилци, да ограмотяваш билкари, да се възползваш от диви кози и да поркаш с журналисти срещу едни много хубави мангизи. “

ПП: Линк към фондацията /барабар с някакво нейно ЕООД, на чийто адрес на 3-тия етаж от блок в квартал Слатина, видях че са регистрани 32 /тридесет и две/ фирми с най-разнообразна дейност. /
http://ecologybg.com/index_bg.html
http://susherbsbg.eu/wp-content/uploads/report/#p=2
http://bnr.bg/plovdiv/post/100622745/200-bilki-2-miliona-rabotni-mesta

Даниела Ангелова




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705782
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031