Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2019 17:48 - ИСТИНАТА ЗА ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА СОФИЯ И РЕМОНТА НА ГРАФА https://svobodnoslovo.eu
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 83 Коментари: 0 Гласове:
0ИСТИНАТА ЗА ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА СОФИЯ И РЕМОНТА НА ГРАФА

04.10.2019 admin

  image  

Става въпрос за ремонта на ул.Граф Игнатиев и ролята на Здравков в сагата с архитектите. След приключване на тръжната процедура по избор на изпълнител на посочения ремонт, група специалисти информират всички занимаващи се с обществени поръчки, че някой е коригирал първоначалния проект и е заложил други параметри на гумена подложка, за която доста се писа в пресата.

Желанието на всички занимаващи се с трамвайни релсови пътища е да се изпълни първоначалния проект. Тъй като заложените в последната поръчка параметри са довели до отстраняването на участник/просто участникът е недогледал документацията/, пожелал да изпълни обекта с първоначлно заложената подложка, се търси вариант да се се смени същата без това да е в противоречие с ЗОП.

image

Главния архитект Здравков предлага да се направи промяната съгласно чл.154 от ЗУТ. Възложено е на експлоатационното дружество Столичен електротранспорт да даде становище относно горния проблем. На база на становището на директора и зам.директора на Столичен Електротранспорт, със заповед на Фандъкова се събира ОЕСУТ в разширен състав. Съвета се запознава какво се иска да бъде променено и се дава думата на проектанта по релсовия път Румен Борисов. Той отказва да прави кавито и да било промени и напуска съвета. В този момент Здравков, изненадващо представя на всички проектанта Илия Илиев, който се оказва подготвен и представя проектна документация с някои козметични промени по одводняването и подмяна на подложката /върната е първоначално заложената подложка/. Възложено е вече на новия проектант да предложи работен проект и да поеме проектирането на релсовия път.

Кой е Илия Илиев. Той е собственик и управител на фирма „Трансгео“, занимаваща се главно с проекти в ЖП строителството и с „0“ /нула/ опит в строителството на трамвайни релсови пътища. Здравко Здравков прави своите първи крачки като архитект именно в фирма „Трансгео“, като там работи първите години от пребиваването си в София.
Със своите действия Здравков остава в сянка, а друг човек е обвинен за нарушаване на ЗОП и т.н. Освен това налага своя бивш работодател в сфера на проектиране, в която до този момент се подвизават само трима проектанти. Този жест на Здравков към Илиев е вид благодарност с двойна посока.

Илия Илиев се опитва да влезе в нишата на проективане на трамвайни релсови пътища от 2018г. Тогава е обявена поръчка за ремонт на бул. Шипченски проход от Колелото на автобусите в кв.Гео Милев до ул.Асен Йорданов. Обявената поръчка ограничава участието на фирма Трансгео с нейния опит и завършени обекти само в ЖП строителството. Поради този факт Илиев подава жалба и поръчката е прекратена. След „нечия“ благословия, поръчката е корегирана „както трябва“ и фирма Трансгео печели инженерното проектиране, а изпълнител е фирма Щрабаг. Също така в релсаджийските среди се говори, че прекратената поръчка за бул.Цар Борис III, вече е с проект, който „не е добър“ за главния архитект на София. Същият обмислял варианти, как да възложи цялостен нов проект за този обект на бившия си работодател.

За това Илиев, може или не да проектира трамвайни релсови пътища, стана ясно месец юли т.г. на ул.Граф Игнатиев, където се надигнаха плочките точно върху релсовия път. В проекта на Илиев, а и в този на Борисов не е е заложена температурна напречна фуга на бетонната плоча на релсовия път. Няма температурна фуга и на гранитното покритие. Тогава зам. кметът Барбалов прави математически модели на нещо, което на всички е ясно, че е предизвикано от слаби проектанти.

Преди 6 -7 месеца е имало драма с бул. Константин Величков, изопачена от Спаси София. Тогава се събират комисия от специалисти по релсов път, професори и проектанти в Софинвест. Водят се дебати, изказват се мнения, но накрая се избира „Верният“ проектант Илия Илиев и фирма Трансгео, който да прави обследване и да даде решение за излизане от ситуацията. Даденото решение е от преди това известно, но проектантът отнася една торба пари. Ако се попита Здравков, сигурно няма да знае и за този случай.

Много съм щастлива, че пресъздадох всичко. Желая Ви успех.

Таня Пеева

image
Гласувай:
0
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 13228856
Постинги: 24505
Коментари: 5833
Гласове: 6126
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30