Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2019 19:44 - „Отвличане на деца от социалните служби – скрита война срещу семейството“: Международни експерти в София заради политиката към децата. У нас променят закони за
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 200 Коментари: 0 Гласове:
0



„Отвличане на деца от социалните служби – скрита война срещу семейството“: Международни експерти в София заради политиката към децата. У нас променят закони за пари? Чужди юристи предупреждават за промените в законодателството за детето и социалните служби   image Бьорн Корф (вдясно) от базираната в Австрия неправителствена организация в защита правата на децата „Step up for children’s rights“ говори на форума (вляво е преводачът). Снимка: РОД

На 29 септември в София се проведе безпрецедентна международна конференция под надслов „Отвличане на деца от социалните служби – скрита война срещу семейството“, на която присъстваха известни световни експерти в тази област.

Темата е шаблонизирана и омаловажавана от медиите, затова си заслужава да се разкаже накратко какви гости и какво обсъждаха на тази конференция.

Тя е предизвикана от обществено недоволство срещу вече приетите промени в Закона за закрила на детето, приемането на Закон за социалните услуги и други закони и нормативни актове, засягащи семейството и децата. Всички тези промени са факт – приети и обнародвани в броеве 24 и 37 на Държавен вестник и влизат в сила от 01.01.2020 г.

Какви са основанията родители да бъдат разтревожени от тях? Такива има, тъй като моделът копира т. нар. Скандинавски модел на социална система. Заради този модел Норвегия търпи редица рестрикции и е осъдена в Страсбург за нарушаване правата на човека. Норвегия в края на 2018 г. беше обявена за неблагонадеждна и беше понижена в Комитета на ООН по правата на човека от позиция “А” до позиция “Б”, която означава, че вече няма глас при гласуване на такива въпроси.

   

Форумът беше организиран от гражданско движение РОД (Родители обединени за децата). РОД бяха поканили чуждестранни експерти с международен опит в политиките, свързани със семейството и закрилата на децата. От българска страна участие взеха юристите на движението – също с опит и познаване на материята (още за конференцията тук).

Встъпителното слово беше на адв.Владимир Шейтанов, един от юристите на РОД, който след това подробно разказа на аудиторията какво представлява Трети факултативен протокол на ООН по правата на децата и защо подписването на този документ е равно на национално предателство. Разказът за отнемане на националния суверенитет по отношение на децата силно впечатли присъстващите. България не е ратифицирала Трети факултативен протокол. Той е незадължителен, но ако бъде подписан, води след себе си задължителни изменения на българското законодателство, тъй като се основава на т.нар. ювенална юстиция (детски съд).

image Норвежкият юрист Мариус Рейкерас (вдясно) разказва за случая Труде Лобен. Снимка: РОД

Детското правосъдие е система, с която вече множество държави от Западна и Северна Европа се опитват да се борят, виждайки неефективност и пагубно влияние върху семействата.

От чуждестранните гост-лектори

пръв взе думата Мариус Рейкерас – норвежки правен експерт с международно признание за защита на човешките права, на семействата и децата. Неговата основна тема беше съдебното решение по случая Труде Лобен, което беше взето този месец. Тя осъди Норвегия в Страсбург за погазване на човешките права и неправомерно отнемане на детето й от социалната служба Барневерн. Съдът постанови връщане на детето в семейството, но норвежкият съд отказа да се съобрази с това решение. Вместо това потвърди, че ще изплати на Лобен парично обезщетение, но детето няма да се върне при нея. Този случай е едно от ярките доказателства за работата на норвежката система за закрила на детето.

Стивън Бенет от Англия разказа за системата “Разделяй и владей”, която действа във Великобритания и се основава на анонимни сигнали и доносничество. На Острова това е нормална част от ежедневието, а анонимните и поверителни доноси често са повод за отнемане и извеждане на децата от семействата им, без значение на тяхната достоверност. Всички тези порочни практики, които осакатяват семейството и децата, Бенет е описал в книгата си “Откраднатото детство”.

Гост-лектор беше и Бьорн Корф. Той з аедно със Стивън Бенет са създатели и водещи фигури в екипа на базираната в Австрия неправителствена организация в защита правата на децата „Step up for children’s rights“.

Следващ говорител беше адв. Лоркан Прайс от Ирландия, който активно се занимава със защита на правата на човека и семействата. Неговата тема беше “Свобода на словото и съвестта”, в която сподели различни истории, на които е станал свидетел в страната си. Разказа за грешните практики, които функционират на високо ниво в политиките по отношение правата на децата, както и за чисто човешките взаимоотношения, които се влошават, благодарение на тези норми.
Лекцията му касаеше преки наблюдения върху практиката и законодателството в Европа като цяло, и в частност Ирландия.

Адв. д-р Тимутеус Зих присъства като представител на ОРДО ЮРИС от Полша и представи как се спекулира с понятието “права на децата” и как те се използват срещу децата. Разказа известен случай за норвежко семейство, получило убежище в Полша, заради пагубното законодателство. В този случай неговата кантора е изиграла ключова роля за благоприятна развръзка.

image Адвокат д-р Тимутеус Зих (в средата), представител на ОРДО ЮРИС от Полша, обяснява как се спекулира с понятието “права на децата”. Снимка: РОД

 

Лекторката Габриеле Куби е немски автор, социолог и международен говорител по теми за глобалната сексуална революция и християнската духовност. Нейната книга “Глобалната сексуална революция” е преведена на 14 езика, включително на български. Куби посвети речта си на сексуализацията на децата чрез натиск от държавата. Подробно разказа за прехода от пълна невинност на децата само допреди няколко десетилетия, до тоталното им развращаване в днешни дни. Всичко това с “любезното” съдействие на агресивни политики, прокарване на различни норми, които толерират определени малцинствени групи в обществото и включване на децата в директни инициативи, свързани със сексуализацията.

 

Българските адвокати

 

Адв. Петър Николов, също част от РОД, разказа за социалното отвличане на деца в България. Той е един от адвокатите, които приоритетно се занимават с такива дела. За последните 3 години е върнал над 24 деца, които са били неправомерно изведени от семействата си.

Адв. Илияна Мавродиева-Ангелова, третият юрист на РОД, подробно сподели на достъпен език какво влиза в сила от 01.01.2020 г. и защо обществото не бива да допуска това. Налице е погазване на Конституцията, намеса на държавата в семейството, безкрайни правомощия на социалните работници, безкрайни правомощия на НПО върху деца, изкуствено противопоставят родители и деца, липса на еднозначно тълкуване на понятия като “дете в риск”, “насилие” и т.н., които са основни за законодателството.

Адв. д-р Виктор Костов излезе с лекция, в която разкритикува спорната Стратегия за детето и обясни с факти и цитати защо този документ всъщност е стратегия срещу семейството.

На събитието бяха поканени държавници и служители в тази сфера, Бисер Петков – министър на труда и социалната политика, както и представители на политически партии, журналисти, общественици, но помвечето от паканените не дойдоха, като се изключат някои адвокати.

 

За пари ли поправя законите си България? (малко предистория)

 

През януари 2019 г. на сайта на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) към Министерски съвет на Република България, беше публикуван документ уж за обществено обсъждане, който предизвика бурни реакции в обществото, а именно “Национална Стратегия за Детето 2019-2030 г.”. Стратегията предизвика критики от юристи, общественици, от страна на БПЦ, но главно разтревожи множество български родители.

Едни от основните въпроси, свързани с документа, беше финансирането му по Норвежкия финансов механизъм, силното ограничаване на родителските права, безкрайното разширяване на правомощията на социалните служби, липса на дефиниция за основни понятия като „дете в риск“ и още много други.

След поредица от протести, министър-председателят Бойко Борисов се опита да успокои българското общество като обяви стратегията за спряна. Междувременно обаче бяха променени 27 закона (сред които Закона за социалните услуги, Закона за защита на детето, Семейният кодекс), чрез които на практика голяма част от текстовете и цялата идеология на спряната стратегия влизат в сила от 01.01.2020 г. (промените са обнародвани в брой 24 и 37/2019 г. на Държавен вестник).
Паралелно с това българските родители бяха брутално обвинени в некомпетентност и разпространяване на фалшиви новини.

Родителските страхове са пренебрегнати и чрез статистики, дебати (въртящи се около увеличения брой на деца в риск в България и високия процент на некомпетентни родители) българското общество тенденциозно е убеждавано в необходимост от засилена намеса на държавата в семейството и спрямо децата. Също така и в необходимостта от въвеждане на сексуално образование (започващо от 4-годишна възраст), необходимостта от специална детска правосъдна система, детски омбудсман и ратифицирането на Трети факултативен протокол по правата на детето към ООН.

Интересите зад тази настървена пропаганда от страна на правителството и Министерството на труда и социалната политика все още остават неясни за българските родители. 

Дали подписаният меморандум за разбирателство между България, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и сумата от 210,1 млн. евро, които България ще получи вследствие на него, имат връзка? За това можем само да гадаем.

Източник/ци: https://e-vestnik.bg/3


Четете още на: http://www.budnaera.com/201904f/0610-13-t.html#ixzz61apnewtX
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19798328
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930