Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2019 19:34 - Проверяват се 27 магистрати с банкови сметки и имоти в чужбина, но Гешев не е сред тях news.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 86 Коментари: 0 Гласове:
1Проверяват се 27 магистрати с банкови сметки и имоти в чужбина, но Гешев не е сред тях

23.10.2019

image

image      
 

Прокуратурата извършва проверка на 27 магистрати, които не са декларирали банкови сметки и имоти в чужбина, но сред проверяването не е зам.-главният прокурор и кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Това се посочва в позицията от страна на прокуратурата във връзка с публикувани в медиите статии с анонимен сигнал за банкови сметки в Швейцария и Монако, към които са установени преводи и наличности на значителна стойност от сметки в Лихтенщайн, България и Руската федерация, собственост на Иван Гешев.

Прокуратурата информира, че още на 13 май 2019 година главният прокурор Сотир Цацаров и поискал от ДАНС цялата налична в агенцията информация (включително и от финансовото разузнаване) за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред.

 

На 19.07.2019 г. до главния прокурор е постъпила справка от Председателя на ДАНС, с информация за общо 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, които притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, както и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред КПКОНПИ.

Месец по-късно, на 15.08.2019 г., от ДАНС постъпва информация и за магистрати, притежаващи банкови сметки и недвижими имоти в чужбина. Допълнителните проверки показват, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали установените от ДАНС банкови сметки и имоти на магистратите в чужбина. Прокурор Иван Гешев не е след магистратите, за които са установени притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество, се посочва в прессъобщението на прокуратурата.

Недекларираните от лицата банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, извършени разходи и инвестиции в чужбина, изисква извършване на проверка за спазването на данъчното законодателство на Република България.

Затова и по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, Върховна касационна прокуратура е възложила на изпълнителния директор на НАП извършване на данъчни проверки на общо 38 лица - заемащи публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, както и магистрати.Данъчните проверки трябва да установят размера на финансовите средства във влоговете/банковите сметки в чужбина, произхода на средствата, евентуално получаване на доходи от лихви и изпълнение на задълженията на лицето за деклариране и заплащане на данъци.

След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени наличието на предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления.

Прессъобщението на прокуратурата е в отговор на статия със заглавие "Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор? (ДОКУМЕНТИ)", в която се посочва, че анонимен източник е изпратил на редакционната поща копия от документи от 2015 година от от заместник главния прокурор Борислав Сарафов и от директора на САД ФР - ДАНС до Борислав Сарафов. Според тези документи прокурор Иван Гешев разполага с банкови сметки в Швейцария и Монако, към които са установени преводи и наличности на значителна стойност от сметки в Лихтенщайн, България и Руската федерация. Извършена е незабавна проверка на документите от публикацията и прокуратурата опровергава твърденията, като заявява, че документите са фалшиви и целта на публикуването им е свързано с насроченото за утре изслушване на кандидата за главен прокурор.

Установено е, че:

- писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР - ДАНС до заместник - главния прокурор Борислав Сарафов не съществува - такова писмо не е създавано и изпращано от ДАНС към прокуратурата;

- писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г. от заместник главния прокурор Борислав Сарафов не съществува - под № 473/2015 г. във Върховната касационна прокуратура съществува преписка по повод касационна жалба срещу решение на Апелативен съд Велико Търново.

Заместникът на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заявява, че никога и по никакъв повод не е изпращал, респ. получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и становището на ръководството на ДАНС.
Гласувай:
1
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 13597828
Постинги: 25702
Коментари: 5865
Гласове: 6264
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031