Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2019 17:37 - Европейският парламент поиска санкции срещу Турция и се солидаризира с кюрдския народ https://frognews.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 128 Коментари: 0 Гласове:
-1



24.10.2019 Европейският парламент поиска санкции срещу Турция и се солидаризира с кюрдския народ   image Кюрдските женски подразделения не отстъпват по храброст и боеспособност на мъжете Източник: Туитър Днес европейските депутати категорично осъдиха едностранната турска военна интервенция в Североизточна Сирия и призоваваха Турция да изтегли всичките си въоръжени сили от териториите на Сирия, предаде БНТ. С резолюция, приета поименно с вдигане на ръка, евродепутатите предупредиха, че турската намеса в Североизточна Сирия представлява сериозно нарушение на международното право, което подкопава стабилността и сигурността в региона.

След като Турция започна военната си инвазия, довела до голям брой цивилни и военни жертви, най-малко 300 000 души са били принудени да напуснат домовете си.

 

Евродепутатите се застъпват за установяването на зона за сигурност в Северна Сирия под егидата на ООН. Те категорично отхвърлят турските планове за установяването на „така наречената зона на безопасност" по североизточната граница на Сирия и изразяват загриженост, че споразумението между САЩ и Турция за временно прекратяване на огъня може да узакони турската окупация на „безопасната зона".

 Парламентът изрази солидарност с кюрдския народ, изтъквайки ключовата роля на кюрдските въоръжени сили и особено тази на жените, в борбата срещу Даеш/ИДИЛ. Евродепутатите са изключително обезпокоени от сведенията за стотиците избягали затворници от ИДИЛ от лагерите в Северна Сирия в разгара на турската офанзива, което увеличава риска от възраждане на терористичната групировка.

 Евродепутатите намират за неприемливо превръщането на бежанците в оръжие от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и използването им "за изнудване на ЕС".

 Депутатите призоваваха Съвета на ЕС да въведе пакет от целеви санкции и визови забрани за турски длъжностни лица, отговорни за нарушения на правата на човека, както и да обмисли приемането на целенасочени икономически мерки срещу Турция.

 Европейските депутатите предлагат и да бъде обсъдено евентуално суспендиране на търговските преференции по споразумението за селскостопански продукти и като крайна мярка суспендирането на митническия съюз между ЕС и Турция.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19785060
Постинги: 44931
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930