Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2019 18:25 - ЕКСКЛУЗИВНО! Жестоки далавери в министерството на Каракачанов! Крадяло се като за последно!
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 168 Коментари: 0 Гласове:
0



ЕКСКЛУЗИВНО! Жестоки далавери в министерството на Каракачанов! Крадяло се като за последно! 30.08.2017 Владимир Алексеев 

Изплуваха жестоки далавери в армията – платили сме най-скъпите кубинки в Европа, продали сме боеприпаси за стотинки.  

В черната дупка потъват 1 млрд.лева годишно, всеки бивш министър става обвиняем, но още няма осъдени

От месеци властта се оплаква, че няма пари за армията – нямало за модернизация, за нови изтребители, кораби, бронирани машини, нямало и за увеличение на заплатите, за социални придобивки, дори за храна. Правели се нечовешки икономии. Направо на човек да му стане тъжно и да направи някое дарение за клетата армия!

Само че в Закона за държавния бюджет пише, че за МО и войската отиват поне по 1 млрд. лв. годишно, а през последните години бяха дадени пари за хеликоптери, за транспортни самолети, за машини за сухопътни войски, за пустинни котки и др. Отделно от това  армията продаде стотици имоти, тонове въоръжение.

Почти всяка година се правят допълнителни трансфери за нея, вън от предварително заложеното в републиканския бюджет, и то в размер на десетки милиони. Излиза, че армията не е много за жалене и вероятно нещо друго се крие зад този хроничен недоимък.

Свикнали сме всеки бивш военен министър да стига до прокурор заради съмнения за нередности и финансови нарушения, посочени от наследника му. И сегашният министър на отбраната Красимир Каракачанов по традиция отправи силни обвинения, без да посочи нито едно име. Той обяви, че “мародери” са купували скъпи кубинки, продавали са евтино боеприпаси, давали са имоти на общини, които после са били продавани, проваляли са обществени поръчки за храна за войската. Той извади на бял свят например обстоятелството, че са купувани кубинки по 255 лв. чифтът, след като навсякъде могат да се намерят по-евтини и по-качествени обувки.

Освен това без пари са били продавани боеприпаси – само за 5-8% от стойността им. Купувачът ги излъсквал, слагал ги в сандъци  и ги продавал 15 пъти по-скъпо.

Министърът даде да се разбере, че проблеми е имало и с имотите, които Министерството на отбраната от години дарява на общините и които после отивали в частни ръце. Едва при неговия предшественик Николай Ненчев в договорите била включена клауза да се използват само за обществени нужди.

Каракачанов твърди, че са проваляни много обществени поръчки за храна. На някои места в определени периоди дори се налагало командирите и войниците да си купуват сами продуктите.

През цялото време обаче не беше дадено нито едно конкретно име, не беше посочено отговорно длъжностно лице. Не стана ясно дали всички тези случаи са предадени на прокуратурата. Каракачанов се измъкна, че всичко това е било в миналото. “Ясно е, че досега е имало корупционни схеми, от които някой се е възползвал”, каза той. Кой е този някой, остана недоизказано.

Предишният военен министър, сега съветник на президента – Стефан Янев, обяви в началото на краткия си мандат, че е дал всички обществени поръчки от времето на Николай Ненчев на прокуратурата. После би отбой и обясни, че дал само някои договори, и то за евентуална проверка.

Накрая чухме, че в 45 от над 100 договора от тях били установени нарушения. В крайна сметка прокуратурата се зае с едва 9 поръчки, а 36 станаха обект на Агенцията за държавен финансов контрол. Янев също намери проблеми в процедурите за храна, облекло и екипировка, консумативи, мобилни услуги, ремонт на бойна техника.

Военната прокуратура, която е слабо натоварена, съобщи, че е получила доклад със сведения за 28 процедури за обявяване на обществени поръчки, в това число и за приключени.

По отношение на някои от тях били посочени данни за допуснати нарушения от възложителя, за което щели да се извършат предварителни проверки. И толкова. Оттогава ни вопъл, ни стон. Нито от правителството, нито от министерството, нито от държавното обвинение.

Този театър с антикорупцията в армията сме го гледали и в изпълнение на сегашния премиер. При първото поемане на властта през 2009 г. Бойко Борисов първо отиде в Министерството на отбраната и започна да громи нарушенията в него. Тогава министър от ГЕРБ стана Николай Младенов. Двамата с Борисов се поразходиха в ремонтирания ведомствен стол, обясниха, че глътнал 3 млн. лв., че били купувани картофобелачки и други машини за десетки хиляди левове.

Каза се, че на прокуратурата ще бъдат дадени три папки с документи – за договора на социалната агенция на министерството за забавните програми на ведомствените хотели и почивните домове, за скрита приватизация на спортните имоти на МО и за купуването на машина за производство на хангари с ламарина. От цялата работа излезе само едно дело за въпросната машина, по което накрая бе прочетена оправдателна присъда.

Това не пречеше на Борисов да громи: “Възмутен съм, военните са били превърнати в едни палячовци на няколко министри”. Твърдеше се, че се разследват неизгодни договори с български и чуждестранни фирми за доставки и съхранение на хранителни продукти, на техническо имущество и резервни части, в резултат на което са настъпили значителни щети за МО.

Пред медиите бяха показани и станалите после прословути беемвета, пребоядисани в розово

Но и от това не излезе нищо. Имаше някакви дела срещу бившия военен министър Николай Цонев, но той бе оправдан, а заради начина, по който беше арестуван, и заради образуваните производства вече успя да осъди държавата, тоест данъкоплатците, за обезщетение.

Каква е равносметката?

След купищата изприказвани приказки останаха неразкрити нередности при поръчките за храна. Останаха да висят във въздуха съмненията за комисиони при покупката и продажбата на въоръжение, на облекло, обувки, шапки, жилетки. Не се появиха разследвания и съдебни процеси за купуваните скъпи и прескъпи неща за армията. Дори никой не проверява какво става с парите, които се отпускат за хилядите свободни места в армията – близо 5500.

При това положение за какво министърът държи речи, след като нищо няма да излезе от тях? Кубинки по 255 лв., имоти на безценица, кражби, афери – какво от това? Кой беше осъден през последните над 25 години, та нещо да се промени?

Източник: вестник “Сега”




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19798059
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930