Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2019 19:29 - Забраната на Георги Георгиев от БОЕЦ е незаконна – прокурорско мракобесие! (юридически анализ) https://www.vestnikzora.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 265 Коментари: 1 Гласове:
0



Забраната на Георги Георгиев от БОЕЦ е незаконна – прокурорско мракобесие! (юридически анализ) Posted on 06.11.2019

Юридически анализ на адвокат Камен Добрев – член на Сдружение БОЕЦ.

„Малко извън емоцията и по повод днешната забрана на моя приятел Георги Георгиев от БОЕЦ да напуска пределите на страната, наложена от Окръжния прокурор на Видин Ваня Ненкова.

. Всички знаем, срещу него се води досъдебно производство (ДП №1786ЗМ-528/2019 по описа на РУ Видин) за инцидента от 5 юни 2019г. с „журналистите“ от Канал 3, като са му повдигнати обвинения по два текста от наказателния кодекс – чл.325, ал.1 от НК – за хулиганство и чл. 131, ал.1, т.12 във вр. с чл.130, ал.2 от НК – за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. За първото престъпление, ако бъде признат за виновен, се предвижда ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ДО ДВЕ ГОДИНИ или ПРОБАЦИЯ, а за второто – ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ДО ЕДНА ГОДИНА или ПРОБАЦИЯ. С постановление от 08.07.2019г. на Георги е взета най-леката мярка за неотклонение – „подписка“, прието е, че няма данни да се укрие или препятства наказателното преследване.

С постановление от 31.10.2019г. прокурор Ваня Ненкова взема спрямо него мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на страната“ с мотив, че в Окръжна прокуратура Видин е постъпила докладна, в която имало данни, че Георги Георгиев се готви да напусне пределите на страната.

НПК предвижда налагане на подобна забрана в строго определени случаи – само при повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление или за друго престъпление (без значение умишлено или по непредпазливост), с което е причинена смърт. Буквалният текст на закона е:

Забрана за напускане на пределите на Република България

чл. 68. (1) В досъдебното производство, когато обвиняемият е привлечен за ТЕЖКО УМИШЛЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ или за друго престъпление, с което е причинена смърт, прокурорът може да забрани на обвиняемия да напуска пределите на Република България, освен с негово разрешение. За наложената забрана незабавно се уведомяват компетентните структури на Министерството на вътрешните работи.

По смисъла на чл.93, т.7 от НК „тежко престъпление“ е това, за което по закона е предвидено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПОВЕЧЕ ОТ ПЕТ ГОДИНИДОЖИВОТЕН ЗАТВОР или ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ЗАМЯНА.

Тоест, нито едно от повдигнатите обвинения на Георги Георгиев не предвижда наказание лишаване от свобода повече от пет години, за да е налице законовата предпоставка за налагане на забраната.

Прокурор Ваня Ненкова от Окръжна прокуратура Видин не просто е издала едно незаконосъобразно постановление, тя използва свръх принуда и репресира обвиняемия, като необосновано засяга правото му на свободно придвижване, заложено в чл.35 от Конституцията, ясно съзнавайки, предвид ранга, който заема, че действа в противовес на закона.

 Трябва да се обърне внимание и на единствения мотив, който прокурор Ваня Ненкова излага, за налагане на забраната. В постановлението си от 31.10.2019г. тя сочи, че:

„В Окръжна прокуратура Видин е постъпила докладна от РУ – Видин, в която се съдържат данни, че обвиняемият възнамерява да напусне пределите на страната.“

Налагането на всяка една мярка за процесуална принуда спрямо, който и да участник в наказателното производство, следва да се извършва след преценка на доказателствения материал по конкретното дело. Докладната записка на служители на МВР не представлява доказателство по смисъла на българския наказателен закон, нито доказателствено средство. Няма способ у нас „изготвяне на докладна записка“. Ако в докладна записка на служител на МВР се съдържат данни, касаещи предмета на доказване, то за да бъдат тези данни приобщени по делото, следва служителите да бъдат надлежно разпитани от разследващия орган или прокурора, за да удостоверят какво и как са установили. Така в решение  по НОХД 404 /2002, III НО на ВКС се сочи, че „докладната записка не е процесуално – следствен документ (действие), не е доказателствено средство в НПК и затова не могат да се правят фактически изводи, базирани на нея“. Става ясно, че единственото доказателство, с което прокурор Ваня Ненкова разполага, всъщност не е такова и тя се стреми използвайки извънпроцесуални средства да достигне до привиден законов резултат.

Най-циничното е обаче, че всички знаем причината, поради която Георги Георгиев ще напусне пределите на страната и това той не го е криел – заявява го е открито. Необходима е животоспасяваща бъбречна трансплантация на неговата съпруга Мариела, чиито донор е самият той. За целта двамата трябва да пътуват до Франция. Удостоверил е това обстоятелство и по досъдебното производство, по което е приложил медицинска документация от клиниката в гр. Гренобъл (в т.ч. хронограма с плануваните дати за постъпване и лечение), заповед на директора на НЗОК и др. За планираното лечение в чужбина е уведомен и разследващия полицай по делото – Тошко Тошев още през месец юли 2019г. Със своите действия прокурор Ваня Ненкова какво всъщност цели?

 Зад привидно спокойни тон на писане по-горе дали всички разбрахме? Гешев е вече тук! И няма да прости на никого, осмелил се да каже истината! Спите ли спокойно?“

image

Кратка хронология.

В началото на юни 2019г. Георгиев и съпругата му са нападнати на работното им място от банда мутри представящи се за журналисти, които в продължение на три дни тормозят семейството. Въпреки подадените сигнали полицията бездейства. Георгиев защитава себе си и съпругата си, като отблъсква мутрите и вместо на тях, на него са му повдигнати обвинения, като целият репресивен апарат на държавата на мафията е прегнат срещу Георгиев и представляваното от него сдружение БОЕЦ. Това се случва, като наказателна акция буквално няколко дни след внесените от БОЕЦ сигнали срещу Цветанов, Цацров, Порожанов, Гешев и редица властимащи по  #АпартаментГейт и заведените във ВАС дела от БОЕЦ срещу участието ан Пеевски в евроизборите.

По образуваното ДП на Георгиев са му повдигнати обвинения и  наложена мярка за неотклонение и забрана за напускане на страната.

От три години съпругата на Георги Георгиев е диагностицирана с бъбречна недостатъчност в терминален стадий и те правят опити за трансплантация, като през това време два пъти по изключително брутален начин на Мариела бива отказвано лечение в България. Стига се до решение за трансплантация в чужбина. През юни 2019г. клиника в Гранобъл, Франция дава съгласие за извършване на трансплатационни изследвания и последваща операция, като Георгиев е донор на бъбрек.

Още през юли следствието и прокуратурата са уведомени за предстоящото пътуване.

Адвокат Николай Хаджигенов поема защитата на Георгиев по досъдебното производство и още в средата на октомври внася официално до съда и прокуратурата искане за вдигане на забраната за напускане на страната с провеждане на лечение и трансплантация с приложена цялата медицинска документация по случая.

На 05.2019г. Георги Георгиев разбира, че неговият адвокат е заличен от прокуратурата, че прокуратурата му е назначила друг адвоката без неговото знание и съгласие и че делото му е прехвърлено и е под личното наблюдение на окръжният прокурор на Видин – Ваня Ненкова. Георгиев пуска във Фейсбук пост, който предизвиква широка общесвтена и медийна реакция.

По-късно през деня прокуратурата обявява, че забраната на Георгиев за напускане на страната е вдигната.

В същото време през деня на 05.11. на  Георги Георгиев му е връчена ВТОРА, ИЗРИЧНА ЗАБРАНА ЗА НАПУСКАНЕ НА СТРАНАТА и той публикува документите.

През цялото време прокуратурата е била наясно за целта на пътуването и действията на държавното обвинение са с единствената цел да осуетят трансплантацията. Това по същество е опит за убийство. Заличаването на аддвокат Хаджигенов от прокуратурата по делото е втори мракобесен ход, който е безпрецедентен за демократичната история на България. Причиненият стрес и ужас на семейството поставят в риск и заплашват и без това тежко увреденото здраве на Мариела.

Живеем в режим на мафиотска диктатура, а прокуратурата е превърната в мутренска бригада за налагане на този престъпен диктат. Това е държавата на Гешев, Цацаров, Борисов и Пеевски. Потъпкват се Конституция, граждански и човешки права. Мрак. 

В държавата на мафията свободните и непримирмите са преследвани и обявени за престъпници, а мафиотите, ченгетата, мутрите и олигарсите са превзели всички институции и власти.

БОЕЦ продължаваме битката срещу мафията и системата, които ни убиват.

image

На 26.10. БОЕЦ внесохме Уведомление до СО и СДВР за протести за всички дати до края на годината. Според закона, ако Радев откаже да  подшише указа за назначаването ана Гешев, следва прегласуване от ВСС и този път ще бъдем там! Това е целта на внесеното Уведомление. Не знаем кога Президента ще вземе своето решение и кога ще се свика заседание на ВСС за прегласуване, затова заявихме всички дати до края на годината. Вече получихме съгласвуане за тези ни действия и от СО и от СДВР. Пооставихме ги в ситуация, в която нямат полезен ход. Гражданите трябва да бъдем чути и този път ще бъдем пред ВСС! 

ГЕШЕВ Е ПОЗОР!

Следете страницат и сайта на БОЕЦ. След отказа на Президента (ако се случи) ВСС ще обявявят дата за прегласуване на Гешев. Веднага след това ще обявим събитие и протест пред ВСС. И трябва да сме хиляди там в този ден! 

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА

ПОДКРЕПЕТЕ БОЕЦ и битката срещу мафията и корупцията! 

Битката срещу мафията трябва да се води на всички фронтове, да бъдат разобличавани и атакувани постоянно! БОЕЦ се превърна в символ на тази битка! Дела, акции, протести, сигнали, това е начина. Всеки ден!

Искате да продължим битката срещу мафията? Искате да сте част от тази битка? Тогава подкрете БОЕЦ, застанете до нас в акциите и протестите срещу управляващата ни мафията и дарете средства за справедливата ни кауза! Всяка помощ е ценна!

БОЕЦ финансираме цялата си дейност сами, а делата срещу криминализираните институции и мафията превзела държавата ни  тепърва започват. Поемаме рисковете, плащаме цената за действията си срещу корумпираните ни управници,борим се за свободата си, будим заспалите и събираме непримиримите. За нашите съмишленици и всеки, който е съпричастен с битките ни и би искал да ни подкрепи, публикуваме банковата сметка на Сдружението. Благодарим за подкрепата, това е обща битка на гражданите срещу мафията!

ГД „БОЕЦ”

ЕИК 176949776

Адрес: гр.Видин, к-с”Панония” бл.4, ап.157

Тел.0899-591399

e-mail:gdboec@abv.bg

www.boec-bg.com

банкова сметка:

< PAYPAL > link click

IBAN:BG39STSA93000024804131

BIC:STSABGSF

Банка ДСК

#БОЕЦсрещуМАФИЯТА




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Отче Антоники докога ще постваш ...
07.11.2019 16:33
Отче Антоники докога ще постваш сводките от новини?

Кога ще усмислиш безмисленият си живот?

Докога ще си говориш сам?

Питам Аз и отговор не искам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701083
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031