Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2019 18:06 - САЩ превръщат Дейр аз-Зор в плацдарм срещу Дамаск Автор: Дмитрий Седов, fondsk.ru
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 114 Коментари: 0 Гласове:
0



САЩ превръщат Дейр аз-Зор в плацдарм срещу Дамаск Автор: Дмитрий Седов, fondsk.ru   11.11.2019


Целта на Тръмп не е да не допусне "Ислямска държава" до сирийския нефт, а да не допусне Асад до него.

 image

 На 23 септември генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви учредяването на Сирийски конституционен комитет. Комитетът е съставен от 150 души, по 50 представители от Дамаск, опозицията и гражданското общество. Във всяка група има по 15 експерта. Работата на комитета започна на 30 октомври в Женева. Ден преди това, на пресконференция по повод американската окупация на сирийския нефтодобивен район Дейр ез-Зор, министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви следното: „Войските на САЩ ще останат в този стратегически район, за да не позволят на "Ислямска държава" да получи достъп до тези жизненоважни ресурси. Ние ще отговорим с превъзхождаща военна сила на всяка група, която заплашва сигурността на нашите войски“. На въпроса дали американската мисия предполага недопускането и на Русия до контрола на нефтените полета в Сирия, Еспър отговори: „Краткият ми отговор е „да“. С една дума, САЩ торпилират започващите в Женева преговори. Да се говори за създаването на нова конституция на Сирия, в условията на чужда окупация на част от нейната територия, е безперспективна задача". А на въпрос за бъдещето на тази територия, Вашингтон не даде отговор. По този повод вестник"Ню Йорк Таймс" пише, че „истинската цел на администрацията на Доналд Тръмп се заключава не в това да не допусне до нефта "Ислямска държава", а да не допусне Асад до него, с което да го лиши от възможността за възстановяване на страната“.

 Тук веднага възникват няколко въпроса.

 Ако контролът на САЩ върху нефта е планиран като дългосрочна стратегия, без определен краен срок в бъдеще, тогава ще се наложи действията им да бъдат „легализирани“. А съгласно международните правни норми, това е практически невъзможно. Затова на Вашингтон му остава само една възможност - да създаде в провинция Дейр ез-Зор отделна от Сирия, нова мини-държава. За тази цел американците ще трябва да завоюват доверието на местните сунитски племена и да увеличат броя на живеещите в провинцията кюрди, които Вашингтон за пореден път ще използва като инструмент за прокарване на собствените си интереси. При наличието на тези условия е неизбежен и следващият ход, а именно, провеждането на „управляем“ референдум за излизане на провинцията от състава на Сирия.

 Според експертите от Американския институт за Близкия Изток САЩ имат съюзници в този район. И това не са само кюрдите, които са не повече от една трета от населението на района, но и други племена, „пострадали от режима на Асад“. В допълнение към притесненията на Дамаск от действията на САЩ, е и фактът, че местните племена, състоящи се от араби сунити, са били безжалостно избивани от терористите на "Ислямска държава". Според твърденията на експертите от института за Близкия Изток, в района на Дейр ез-Зор терористите са избили около 10 хил. сунити и затова сега те възприемат американците като освободители. Обявяването на една от сирийските провинции за

 „независима държава напълно се вписва в американската концепция за „Голям Близък Изток“.

 В същото време остава въпросът как да бъде увеличен броят на кюрдите в Дейр ез-Зор. Местните араби сунити не ги очакват с нетърпение, но Вашингтон може и това да пренебрегне, тъй като главната цел е създаване на плацдарм за по-нататъшната дестабилизация на режима на Асад. Тоест Тръмп е готов да зачеркне предизборните си обещания и да тръгне по пътя, по който вървеше Обама и по който използването на груба сила гарантира успеха.

 Неочакваният ход на Вашингтон не можеше да не предизвика гневна реакция от страна на Истанбул,

 който винаги е осъждал сътрудничеството на американците с кюрдите, а още по-малко би искал създаването на кюрдска държава на границата с Турция. Американската окупация ще предизвика не само осъждане, но и противодействие от страна на Русия, Сирия и Иран, които положиха максимални усилия за прекратяването на войната и няма да се примирят с новото хрумване на американския президент.

 Изследователят на проблемите на Близкия Изток във Вашингтонския център за нова американска сигурност, Никълъс Херас, пише: „Изявленията на президента на САЩ са стратегическа вербална катастрофа, която укрепва позициите на американските врагове, които много добре знаят, че интервенцията няма законни основания“. Информационните агенции вече съобщават за започнали стълкновения между силите на Сирийската арабска армия и кюрдските опълченци в района на Дейр ез-Зор, в които се намесва авиацията на ръководената от американците коалиция. Ако Вашингтон прибегне към по-широкото привличане на кюрдски формирования в боевете със Сирийската армия, това ще унищожи надеждите на кюрдите за диалог с Дамаск, появили се след началото на турската операция „Източник на мир“.

 И тогава, бъдещето на сирийските кюрди отново ще се окаже под въпрос.

 

Идеята на Тръмп, че във възстановяването на нефтения комплекс в Дейр ез-Зор може да вземе участие някои от нефтените гиганти, като например Exxon Mobil, беше посрещнато с всеобща критика. Продължаващата контрабанда на нефт в съседен Ирак по вече отработената от "Ислямска държава" схема, поставя под въпрос и политическия, и делови образ на Тръмп. А доколкото окупираният Дейр ез-Зор е заплашен от военно положение и икономическа изолация, нападките срещу Тръмп от страна на неговите политически противници в САЩ и Европа само ще се засилват.       

 

Превод от руски: Никола Стефанов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19796996
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930