Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2019 17:12 - Скандал! Гешев смачкал проверка за продажба на общински имот в Русе https://www.informiran.net/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 174 Коментари: 0 Гласове:
1



Скандал! Гешев смачкал проверка за продажба на общински имот в Русе 26.11.2019 Владимир Алексеев България

Държавното обвинение няколко пъти е сезирано за съмнителна сделка в Русе от 2014 г., при която общинска поликлиника е продадена на активист на ГЕРБ на цена под данъчната оценка.

 

През 2018 г. Цацаров възлага проверка на Гешев, който отговаря с бланкетно писмо без мотиви, че престъпление няма. Сдружението „Обществен съвет за правосъдие” (ОСП) сега се обръща с искане за проверка към новия кмет на Русе от квотата на БСП, който обаче също е гласувал за сделката като общински съветник.

Позицията на ОСП и неговия председател Бойко Никифоров е, че щетата за Община Русе е между 4 и 16 млн. лв.  Става дума за продажбата на бившата поликлиника в Русе на фирма на бившия общински съветник от ГЕРБ в града д-р Кирил Панайотов Панайотов.  Той е собственик на веригата от здравни заведения “Медика”, сред които е и ДКЦ2 – Русе. От 2006 общината отдава под наем част от сградата, а през 2014 продава дяловете си на МБАЛ “Медика – Русе” за 2 136 993.30 лв. В активите влиза сградата и терена, оценени от данъчните на 4,6 млн. лв.

Така излиза, че е налице имотна сделка, изповядана под данъчна оценка

а също така и под цените, определени с решение на Общинския съвет за минимални при разпореждане с общински имоти. Според гражданското сдружение става дума за непозволена държавна помощ и грубо нарушение на Закона за общинската собственост. С тези аргументи те се обръщат към новия кмет, пише Биволъ.

Имотът включва сграда 10 000 кв.м. на четири етажа и медицинско оборудване. За покупката има вписване в агенцията. Имаме писмо от общината, каква е данъчната оценка. Има решението на Общински съвет за минимални цени за разпореждане с общински имоти”, разказа Борис Никифоров.

„Днес поискахме от Пенчо Милков да поиска разваляне на сделката за продажба на ДКЦ2, защото цялата поликлиника е продадена с милион и половина под данъчната оценка само на сградата, което пък си е непозволена държавна помощ по Европейското законодателство и е забранено от Закона за общинска собственост”, гласи позицията на ОСП.

Новият градоначалник от квотата на БСП Пенчо Милков не отговори на обажданията ни.

“Очакваме г-н Милков да се прояви като грижовен стопанин на Община Русе и разчитаме на неговите юридически умения. Ще забравим, че той лично е гласувал продажбата, в качеството си на общински съветник”, споделиха оттам.

Пред „Биволъ” лидерът на правозащитното НПО твърди още, че „собственикът на „Медика” е същият, който „източи болниците в Ловеч и още няколко града с фирмата си „Медика-кор”.

image

Сградата на ДКЦ2 в русе с РЗП 2100 кв.м. на терен от 6 декара е с данъчна оценка 4,6 млн. лв.,, но е продадена за повече от двойно по-малка сума.

Д-р Кирил Панайотов отказа на „Биволъ” коментар по същество. „Не знам за какво говорите, не знам каква е тази поликлиника и каква е тази компания „Медика” – просто няма такова нещо”, заяви той. Под предлог, че не чувал добре, бившият общински съветник затвори телефона.

Гешев прикрил кмет – “цар на имотните далаверите”?

Оценката по сравнителни пазарни цени, направена от обществениците сочи, че пазарната стойност на поликлиниката би трябвало да е между 16 млн. лв. и 19 млн. лв. За занижените цени, от които са се облагодетелствали негови съпартийци, сдружението вини бившия кмет на Русе от ГЕРБ.

„Той е звездата в далаверите с имоти! Кметът на Русе трябваше да бъде в затвора, но прокуратурата крие всичко. Има преписка по сигнал за цената, търкаля се по всички инстанции, но никой не се произнесе за нея”, казва още председателят на ОСП.

Според Бойко Никифоров, на строителната площадка, където някогашната държавна поликлиника ударно се превръща в частна болница, също са налице редица нарушения: „Няма табела за строителна площадка. Паркингът, който общината им даде да правят, още не са го започнали”.

След редица писмени сигнали до прокуратурите в Русе и други градове, през 2018 г. сдружението пише директно до главния прокурор Сотир Цацаров. Той разпорежда на Иван Гешев в качеството му тогава на зам.-главен прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура да извърши проверки по сигнала.

Проверката приключва бързо с бланкетен отговор от Гешев. Според тогавашния зам.-гл. прокурор постановленията на Върховна касационна прокуратура (ВКП) по сигналите по случая от 2013 , 2014 и 2016 г. са „правилни, обосновани, законосъобразни и не се налага тяхната отмяна или изменение”.

„Поисках служебна проверка от Цацаров, той е разпредели на Гешев, който лично извърши проверка на преписката и каза, че няма нарушения. Падаш като четеш постановленията. Крият престъпление за над 8 млн. лв. по-ниска цена от определената норма на кв. м. от Общински съвет и с около 17 млн. лв. по ниска от пазарната цена”, обяснява Никифоров.

image

Бланкетният отговор на сигнала от Иван Гешев.

„Сигналът Ви оставям без уважение, изисканите и постъпили материали да бъдат върнати на съответните прокуратури по компетентност”, пише Иван Гешев в писмо, с което „Биволъ” също разполага.

Но лидерът на правозащитната организация не остава доволен от отговора.

„Не е открил нарушения, въпреки, че е продадена с няколко милиона под данъчната оценка и това въобще не се коментира от прокуратурата”.

Затова след още година, през септември 2019 г. – Бойко Никифоров внася официално писмо вече във Висшия съдебен съвет (ВСС). Той решава да алармира ВСС преди приключването на процедурата за избиране на Иван Гешев за главен прокурор.

Уважаеми госпожи, господа членове на Висшия съдебен съвет, „Обществен съвет за правосъдие” сме против избирането на Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България, изразяваме мнение, че същият не притежава необходимите качества, а стилът му на работа, е недопустим за въвеждане като модел на работа в българската прокуратура”, пише в позицията на ОСП.

„Сочим като пример от неговата служебна дейност, извършена лично от него служебна проверка по пр. Вх. No. 3365 / 2015 г. по описа на Отдел 01 „Специализиран” на ВКП по приватизация на лечебно заведение в Гр. Русе ДКЦ2 (популярно като „Трета поликлиника). При извършване на проверката, същият не е открил пропуски, допуснати от прокурорите, чиято дейност е проверявал”, гласи писмото на сдружението до ВСС, очевидно оставено без внимание.

„Нанесените на Общината щети от продажбата са над 4 млн. лв. Цената съгласно минималните цени, определени с Решение No. 1141 на Общински съвет – Русе трябваше да бъде над 6 000 000 лв., а продажбата е извършена на цена около 2,9 млн. лв. Сравнена с цените на аналогични имоти, в сделки за продажба или покупка на имоти от Община Русе, цената трябваше да бъде около 19 млн. лв!”, гласи още сигналът на ОСП.

Сигналът включва не само ГЕРБ. Според сигналите на Бойко Никифоров, кметът на Русе Пламен Стоилов, управлявал града по време на превземането на ДКЦ2 от Кирил Панайотов, е „съучастник”. От казуса се интересували и в столичното управление на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС).
Председателят на русенското НПО смята, че корупционните схеми на Община Русе са в пъти повече и достигат над €30 млн.

„Бях разпитан в ДАНС – София, където дадох данни за извършени престъпления от общинска администрация и с участието на кмета Пламен Стоилов в тях, за над 60 млн. лв. Един от сочените в преписката случаи е горната продажба на ДКЦ2, пише Бойко Никифоров в писмото си сигнал до Сотир Цацаров.

Пламен Стоилов: Търси се под вола, теле

Бившият кмет на Русе Пламен Стоилов (ГЕРБ) увери „Биволъ”, че през 2013 – 2014 г. са спазени всички закони и правила при приватизирането на бившата поликлиника. „Търси се под вола теле сега, защото сума ти проверки на тази сделка са направени от страна на прокуратурата през годините”, казва бившият градоначалник. Той призна, че по негово предложение Общинският съвет – Русе е стартирал процедурата за приватизация на бившата ДКЦ.

Според Пламен Стоилов общинската сграда е била в окаяно състояние, като идеята е била по-голямата част да бъде отдавана под наем. „Но по-голямата ѝ част на практика беше неизползваема, трябва да се види как изглеждаше сградата тогава, не как изглежда сега”, твърди той. По думите на Стоилов бившата поликлиника е натрупала над 400 хил. лв. дългове: „Тенденцията беше да нарасне още поне 3- 4 пъти”.

Стоилов е на мнение, че няма от какво да се притеснява. „Ако господин Бойко Никифоров смята, че сделката е била незаконна, нека компетентните органи пак да извършат съответните проверки”, предложи бившият кмет на Русе.

Засега липсва реален ефект от дейността на правозащитниците от Русе във връзка с въпросната поликлиника и ощетяването на общината. Прокурорските проверки сочат липса на основания за „производство”, а проверилият ги лично Иван Гешев беше назначен за обвинител No,1 съвсем наскоро. Същевременно мащабният строеж в централаната част на Русе, при който поликлиниката се превръща в частна болница, продължава с бързи темпове.

dunavmost




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702185
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031