Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2020 18:12 - Хосейн Канани: Убийството на ген. Солеймани ни води към война http://glasove.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 112 Коментари: 0 Гласове:
0



Хосейн Канани: Убийството на ген. Солеймани ни води към война Автор: Армин Арефи, “Поан”
03.01.2020


  “Тръмп е играч на покер, който разкрива всичките си карти. Нашите водачи в Иран са шахматисти. Ние ще му отговорим своевременно, когато сметнем за необходимо, на подходящото място. Днес ние смятаме американското правителство за терорист. Смятаме американските войници за терористи и всички бази, които ги приютяват, са наши потенциални мишени”. Бивш гвардеец на революцията, Хосейн Канани Могадам, който е бил старши командир на Гвардейците на революцията, е убеден, че Иран ще отговори на ликвидирането на иранския генерал от Вашингтон.

image

Генерал Касем Солеймани

 Близкият изток е в смут. Иранският генерал Касем Солеймани, един от най-влиятелните военни в региона, бе убит от американски дрон, взривил колата, в която е бил генералът, заедно с Абу Махди ал Мохандес, началник на иракска шиитска милиция, близо до летището в Багдад. Наредено от американския президент Доналд Тръмп като отмъщение за смъртта на американски предприемач в Киркук, в Северен Ирак, ликвидирането на Касем Солеймани, шеф на елитните части “Ал Кудс”, външният отдел на Гвардейците на революцията, който отговаря за регионалната политика и политиката на сигурност на Ислямската революция, бе прието с голямо вълнение в Техеран. 

В Туитър аятолах Али Хаменей, върховният водач на революцията, който е истинският лидер на Иран, обеща “безмилостно отмъщение” на “престъпниците, напълнили ръцете си с кръвта му”, подсказвайки, че отговорът на Техеран ще бъде мощен. 

Бивш старши командир на Гвардейците на революцията по време на войната между Иран и Ирак (1980-1988), а днес политически анализатор по въпросите на Близкия изток, Хосейн Канани Могадам обяснява пред “Поан” защо според него решението на Доналд Тръмп да елиминира Касем Солеймани е стратегическа грешка.

  - Може ли елиминирането на генерал Касем Солеймани да прерасне в конфликт?

 - Убийството на генерал Касем Солеймани ни води към регионална война, може би към международен конфликт. Винаги сме търсили мир и приятелство. Но именно лудостта на Тръмп предизвика това и ми е много тъжно. Мъченическата смърт на генерал Касем Солеймани ще има много последици. Тя ще обедини иранския народ и ще засили съпротивата в Близкия изток. Защото генерал Касем Солеймани не принадлежеше само на Иран, но и на цялата “ос на съпротивата” (фронтът, създаден от Ислямската република срещу Израел и САЩ - бел. ред.), от Средиземно море до Източна Азия. Отговор ще има. И дори е възможно да има война срещу Израел.

 - Какъв тип отговор?

 - Тръмп е играч на покер, който разкрива всичките си карти. Нашите водачи в Иран са шахматисти. Ние ще му отговорим своевременно, когато сметнем за необходимо, на подходящото място. Днес ние смятаме американското правителство за терорист. Смятаме американските войници за терористи и всички бази, които ги приютяват, са наши потенциални мишени. 

 - Какво точно представляваше генерал Солеймани за Иран?

 - Той беше военният командир на “оста на съпротивата”. По покана на иракското и сирийското правителства отиде да съветва тези държави в борбата срещу тероризма. Именно генерал Солеймани се бореше с “Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Американците бяха много недоволни от това, защото искаха да използват джихадистите срещу Иран.

 

image

Хосейн Канани Могадам

 - Как си обяснявате решението на Тръмп, докато неговите предшественици Барак Обама и Джордж У. Буш се въздържаха от каквото и да е действие срещу Касем Солеймани, за да избегнат ескалация?

 - Както Барак Обама имаше своя час на слава, когато елиминара Осама бин Ладен, така и Доналд Тръмп атакува генерал Солеймани, за да използва смъртта му в своя полза. Това обаче е стратегическа грешка. Той не знае какво всъщност е Иран. Не познава нашия върховен водач. Аятолах Хаменей вече посочи, че няма да избяга от отговорността си и ако Иран е ударен, той ще удари десет пъти по-силно. Така че Доналд Тръмп трябва да е готов.

 - САЩ трябва да очакват удари срещу своите интереси в Близкия изток или на собствената си територия?

 - Навсякъде. Тръмп направи така, че нито един американец да не може да дойде безопасно в региона. Ние смятаме всеки американец за терорист, така както и ционистите. Повтарям, със сигурност ще има отговор от Иран, но в точното време и на точното място. И може би посредством групите, членове на съпротивата.

 - Няма ли риск от неконтролируема ескалация?

 - Ако САЩ отново реагират, тогава ще влезем в игра на пинг-понг, което накрая ще доведе до пряк конфликт между нашите две страни.

 - Елиминирането на Касем Солеймани погребва ли всяка възможност за преговори със САЩ по ядрения въпрос?

 - Ако имаше минимален шанс за преговори със САЩ, днес този прозорец се затвори с това убийство.

 Превод от френски: Галя Дачкова




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19804502
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930