Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2020 18:17 - Михаил Развигоров: Една от най-съществените цели на Сдружението на родовете от Македония е насърчаване на българщината сред македонските българи http://www.fo
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 149 Коментари: 0 Гласове:
0



Михаил Развигоров: Една от най-съществените цели на Сдружението на родовете от Македония е насърчаване на българщината сред македонските българи 14 Януари 2020 | 16:00 | Агенция "Фокус"     Михаил Развигоров, внук на Мише Развигоров и един от основателите на Българското сдружение на родовете от Македония в интервю за Агенция „Фокус“ за дейността на сдружението и за своя дядо.

Фокус: Г-н Развигоров, вие сте един от основателите на Сдружението на родовете от Македония. Каква беше годината за сдружението?
Михаил Развигоров: Бих казал трудна в някакъв смисъл, защото смятам, че не можахме да изпълним задачите, които си бяхме поставили. Те са свързани с дейността на нашето сдружение. То най-общо казано цели да популяризира културно-историческото наследство на българските родове от Македония, да съдейства за сближаване на гражданите на Република Северна Македония и Република Гърция с едни и същи родови корени. Това предполага общуване на хората с общи корени. Бих казал, че не успяхме да изпълним задачите си. Трудно ми е да кажа какви са причините. Бяхме си поставили по-високи цели. Това съвсем критично ви го казвам. Провеждаме мероприятия, свързани със землячески срещи, културно-просветни и масови прояви, свързани с общуването и популяризирането на хората с корени от Македония. Също така чествахме исторически дати и събития, които са свързани с историята на Македония. Не само на Северна Македония, но и на хората от Република Гърция, които са с корени от областта Македония.
Фокус: Не получихте финансиране от държавния бюджет, макар и такова да беше предложено. Как ще съумеете да продължите работа през 2020 г?
Михаил Развигоров: Не можахме да получим финансиране, но ние досега не сме получавали финансиране от държавния бюджет. Ще продължим по същия начин с дарения, със средства на членове на сдружението и други сродни организации, които са съпричастни към дейността ни. Би трябвало да търсим наистина спонсори, които да направят възможно реализиране на определени събития, издаване на съответно на списания, на научно-популярна литература, на книги. Целта е да съхраняват културно-историческото наследство. Те представляват памет, която трябва да предадем и на следващите поколения. Памет за истината, за родовете от Македония, свързани с борбата за популяризиране на българския произход на голяма част от населението на тази област, наречена Македония.
Фокус: По какъв начин през 2020 г. Сдружението на родовете от Македония ще помогне за насърчаване на българщината сред македонските българи?
Михаил Развигоров: Една от най-съществените цели на сдружението е именно тази. То произлиза и от наименованията. То е Българско сдружение на родовете от Македония. Средствата за постигане на тази цел вече изброих. Например възстановяването на къщата на Димитър Талев в Прилеп е едно много добро начинание и ние като сдружение бихме съдействали в реализирането на този проект. Това също е свързано със запазване на паметта за българщината в Македония. Събирането на исторически и мемоарни материали също.
Фокус: Сближават ли тези дейности, които изброихте българите на територията на двете държави?
Михаил Развигоров: Да, това е целта, да сближават населението от двете страни на границата. Тук трябва да се преборим с дългогодишната цензура на изява на българщина в Македония. Не е тайна, че вече 75 години цензурата по изявяване на българщина е много жестока. Това произтича от Закона за македонската национална чест, който фактически криминализира думата българин и споменаването й и съответно употребата и в най-общ смисъл.
Фокус: Македонските българи изявяват ли своя български произход или това още е трудно?
Михаил Развигоров: Хората се страхуват и не могат да го изявят свободно. Това е налагано на няколко поколения. Този Закон за македонската национална чест забранява изявата и обявяването на български корени. Този закон е действащ и към момента.
Фокус: Как гледате на работата на Мултидисциплинарната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси?
Михаил Развигоров: Виждаме, че тази комисия е изправена пред големи трудности. От другата страна няма съображения и се стъпва на постулати, които не почиват на недоказани факти и данни. Нашата дейност и тези средства, които изброих преди това, имат за цел да създадат памет за истината за българския произход на голяма част от населението в този район. Това е единственият и верният начин да се съхрани истината и да се излезе от унизителния свят на лъжата. Открито от българската страна казаха открито, че искаме истината. Става въпрос за истината, доказана с научни факти и документи.
Фокус: Говорихме си за родовете от Македония и за родовете. Разкажете ни откъде произлиза вашият род и по какъв начин е свързан с Македония?
Михаил Развигоров: Фамилията Развигорови произлиза от град Щип, Македония. Историята и животоописа на рода Развигорови аз съм описал в една книга: „Развигорови – обречените на свободата“. В нея съм описал накратко живота на две поколения от рода Развигорови, които са участници в освободителното движение за свобода от създаването на ВМОРО и ВМРО от 1895 г. до 1944 г. Две поколения от рода Развигорови са борци за тази свобода и са дали живота си за това.
Фокус: Кой е първоначалникът на тези възгледи за свобода и как са се зародили те във Вашия род?
Михаил Развигоров: Първият, който се включва в редовете на ВМРО е моят дядо Мише Развигоров. Той влиза в редовете на организацията през 1895 г. Оттогава до неговата гибел през 1907 г. той е непрекъснато войвода в Македония, от Скопския революционен окръг.
Фокус: Откъде идва псевдонимът му Клебел?
Михаил Развигоров: Това е псевдоним, който се дава при постъпване в организацията.
Фокус: Вие спомняте ли си Вашият дядо какъв човек е бил?
Михаил Развигоров: На мен не би могъл да ми разкаже, защото той е загинал много преди аз да се родя. Той е загинал 1907 г., аз съм роден доста по-късно. Това, което съм научил за него е на базата на оставени писмени доказателства, книги, брошури, негови писма като член на революционната организация и описани спомени на негови съвременници в тази му дейност. Последният извор, който ползвах беше четиритомника на Иван Михайлов. Той отделя значително място да описва дейността на моя дядо. Михайлов е бил свидетел, юноша във времето, когато моят дядо е бил в апогея на своята революционна дейност.
Фокус: Гордеете ли се със своята родова история и предавате ли я на бъдещото поколение?
Михаил Развигоров: Да, именно с тази цел съм написал тази книга, за която споменах преди това. Целта ми е да оставя и за следващите поколения спомени и факти от дейността на моя дядо, а и след това на моя баща. Синът на Мише Развигоров също е участник в тази борба и който също загива поради участието си в нея. За съжаление аз не съм могъл да ползвам спомените и разказите на моя баща за моя дядо, защото аз съм го загубил, когато съм бил невръстно дете. Всичко е било в името на свободата и в името на Македония.
Деница КИТАНОВА



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19836753
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930