Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2020 18:50 - "Дневник": Как здравната каса плати за онколекарство 1063 лв. на частна болница, а на държавна - 129 лв. http://glasove.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 144 Коментари: 0 Гласове:
0



"Дневник": Как здравната каса плати за онколекарство 1063 лв. на частна болница, а на държавна - 129 лв. Автор: Здравка Андонова, "Дневник"
15.01.2020

За едно и също онкологично лекарство законно Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е платила на частна болница седем пъти повече, отколкото плаща на държавни и общински лечебни заведения. Става въпрос за медикамент с международно непатентно име "Пеметрексед" (за лечение на рак на белите дробове - бел. авт.), който през м.г. е закупен от 29 лечебни заведения у нас от едни и същи производители на цени между 1063 и 129 лв. Най-високите цени, които обаче са в рамките на пределните цени в позитивния лекарствен списък, са платени в частни болници, а най-ниските - в общински лечебни заведения, в комплексни онкологични центрове и т.н.

 Скандалното интервю на д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК, пред Дарик радио

 За случая подробности днес даде управителят на касата Дечо Дечев, който обясни, че според него разликата в цените е възможна, след като през 2016 г. парламентът освобождава частните болници от задължението да обявяват обществени поръчки.

 Законовата поправка е прокарана от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов с мотива, че се транспонира европейска директива. Според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев обаче текстът в директивата не е ясен и не може да се тълкува еднозначно, както са направили депутатите тогава, а в момента има процедура от Европейската комисия (ЕК), според която България трябва да върне старото положение - частните болници да обявяват обществени поръчки. Такива законови промени ще бъдат предложени от ресорното министерство.

 Към момента в здравното министерство има информация за един такъв случай, макар че ще бъдат инициирани проверки в болници. Сигналът е подаден в здравната каса от един от четиримата производители на лекарството, който благодарение на влязъл в сила през м.г. нов механизъм забелязва, че касата е платила за лекарството повече, отколкото той е получил.

 "Цените, по които производителят е продавал на търговец на едро, са еднакви за всички търговци. В цените, по които касата е плащала, след като този търговец на едро ги е продал на болниците, има огромна разлика и тя е от порядъка на 7 пъти в повече, отколкото производителят на лекарството е фактурирал на търговеца на едро", обяви още Дечо Дечев, като уточни, че касата не знае на каква цена търговецът купува от производителя, тъй като финансовите отношения са между болницата и касата.

 От думите му се разбра, че въпросният търговец на едро, който е избран за доставчик на лекарството в частна болница без обществена поръчка, го е продавал седем пъти по-скъпо, отколкото го е купувал. След като отказа да съобщи имената на болницата и търговеца на едро, той обясни: "Връзка между производител и доставчик няма. Има връзка между болница и търговец на едро."

 Сигналът е подаден, след като производителят разбира, че е получил много по-малък приход от платеното от касата за лекарството, но по новия механизъм при тези количества и суми е длъжен да направи отстъпки в цената.

 Цялата статия можете да прочетете тук

***Имах на времето познат,за съжаление не е вече между живите,който  в разговор ми каза,че за ремонт на слухов апарат, струващ 20-30 лева,касата платила прбл.200 лв,не помня точно сумата,може и повече!??? Но беше преди години...  Н.М.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19707940
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031