Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2020 17:37 - Обвинението към Димов: "Стомана" и ТЕЦ-Перник плащали вода по 13 ст. Доверявах се на експерти, обясни бившият екоминистър https://www.dnes
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 124 Коментари: 0 Гласове:
0



Обвинението към Димов: "Стомана" и ТЕЦ-Перник плащали вода по 13 ст.
Доверявах се на експерти, обясни бившият екоминистър

На днешното заседание срещу Нено Димов бяха представени нови два тома доказателства по делото.
Днес Апелативният спецсъд разглежда мярката за неотклонение на бившия вече министър на околната среда и водите. От обвинението заявиха, че ще поискат експертиза на каква цена "Стомана" и "Топлофикация" Перник са получавали вода. По предварителни данни
двете предприятия са плащали по 13 стотинки на кубичен метър, а гражданите – по 2 лева, съобщи Bulgaria ON AIR.
Според адвоката на Димов - Ина Лулчева, цялото обвинение срещу бившия екоминистър се базира на предположения, а заиграването с цената на водата е некоректно, защото тя не се определя от екоминистъра. Самият Нено Димов заяви пред магистратите, че се е доверявал на експерти.
Още по темата
Ще си тръгне ли Нено Димов от ареста? Съдът решава!
Прокуратурата пусна част от доказателствата срещу Нено Димов
Прокурорът Росица Славова разкри какво съдържат новите два тома по делото и че щетата за държавата е в резултат на огромната разлика в цената на водата, заплащана от индустрията и перничани.
"Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция “Управление на водите” в МОСВ. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици по отношение на водоподаването на водния ресурс от яз. "Студена”. Крайното решение се взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите”, заяви Славова.
Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към "Стомана" и ТЕЦ Перник, сега перничани нямало да бъдат на режим.
Лулчева посочи още, че прокуратурата днес е признала, че всички изнесени данни от нея са предположения, които тепърва ще доказва с назначаването на експертизи.
В събота Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Нено Димов. Спецсъдът го остави под стража.
Той е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.
Димов е поредният министър, който изпада от кабинета "Борисов 3". Той беше в управлението от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. Новият министър е Емил Димитров.
По публикацията работи: Анисия Иванова

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19791599
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930