Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2020 17:25 - Патриарх Вартоломей отказа да участва в срещата на православните патриарси http://glasove.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 216 Коментари: 0 Гласове:
0



Патриарх Вартоломей отказа да участва в срещата на православните патриарси 15.01.2020  Константинополският патриарх Вартоломей е отхвърлил поканата на Йерусалимския патриарх Теофил III да участва в срещата на предстоятелите на поместните православни църкви в Йордания и e поискал Йерусалим да се откаже от своята инициатива, съобщава информационната агенция Orthodox Times. В началото на отговора си главата на Вселенската патриаршия във Фенер изразява възмущението си от това, че Йерусалимският патриарх се е обърнал към него на английски, а не на гръцки език. Вселенският патриарх също така е посочил на патриарх Теофил „неговото място“ в диптиха на православните предстоятели и е направил твърдение, че идеята да се свика среща на предстоятелите няма да послужи на единството на Православието, тъй като на този съвет няма да присъства върховният предстоятел – самият той.
  image

 „Неприятно сме учудени от факта, че за пръв път през многовековната история на двете патриаршии главата на гръцката православна патриаршия на Йерусалим общува с Вселенската патриаршия на чужд, а не на нашия роден език, сякаш не се чувства грък и не принадлежи към същата историческа и страдаща нация – пише патриарх Вартоломей на патриарх Теофил. – Какво е накарало Ваше блаженство да ни изпрати това писмо на английски език, вместо да следва многовековната традиция на кореспонденцията между нашите църкви?“

 Вселенският патриарх също така е посочил на патриарх Теофил „неговото място“ в диптиха на православните предстоятели и е направил твърдение, че идеята да се свика среща на предстоятелите няма да послужи на единството на Православието, тъй като на този съвет няма да присъства върховният предстоятел – самият той.

 „Не е нужно да Ви напомням за мястото, което Вашата патриаршия заема в диптисите на Пресветата православна църква, а също и за това, че според каноничния ред, който до неотдавна се уважаваше от всички православни църкви, всеправославните синоди на предстоятелите винаги са били свиквани от Вселенския патриарх, който ги ръководи – пише патриарх Вартоломей. – На какво единство иска да послужи Вашата инициатива, ако на предложения от Вас синод отсъства първият православен предстоятел?“

 Според патриарх Вартоломей инициативата за среща на патриарсите е насочена пряко срещу Вселенския престол и цели да подрони неговия авторитет. По-нататък той за пореден път прави внушението, че Православната църква трябва да има един „върховен глава“ в негово лице , защото в противен случай би била  „федерация на поместни църкви“ от „протестантски тип“.

 По-рано сайтът на Съюза на православните журналисти на Украйна (spzh.news) публикува писмото на Йерусалимския патриарх Теофил, изпратено до Вселенския патриарх:

 Скъпи брате в Христа,

Сърдечно Ви поздравяваме от Светия Гроб на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

 В течение на много векове Йерусалимската патриаршия е изпълнявала функцията на гарант за православното единство в Светата Земя, често пред лицето на големи предизвикателства, и винаги гарантирайки, по милост Божия, че разнообразието, което характеризира културата и историята на нашите различни автокефални сестри църкви, намира дълбоко и устойчиво единство в нашата обща вяра.

 Ние смятаме за твърде важно чрез усилията, насочени към примирение и мир, да се стремим и да поддържаме заедно нашето православно единство, защото то има огромно значение не само за нас, но и като жив свидетел (мъченик)пред света.

 Следвайки светите канони на Църквата, ние уважаваме и защитаваме ролята, положението и статута на Вселенската патриаршия и предимството на Ваше светейшество, скъпи братко в Христа. Нашето страдание е породено от кризата, през която минава нашата православна Църква, и която не бива да се задълбочава още повече. Съвсем искрено бихме искали да осигурим за Ваше светейшество и за останалите наши братя предстоятели място и възможност да се съберат в дух на братска любов и общност – койнония – за да се проведе обща консултация за запазване на единството ни в евхаристийното общение.

 Както се е случвало и в миналото, по време на различни епизоди в историята на Църквата, Йерусалимската патриаршия, пазителка на храма Възкресение и на Гроба на нашия Господ Иисус Христос, проправя мост за своите сестри църкви, по който може да се върви и можем да сме заедно в тези трудни времена.

 Именно в този молитвен контекст ние отваряме вратите на нашия дом в хашимитското кралство Йордания за провеждане на това братско събрание в любов. Надяваме се Всемогъщият Господ да ни дарува възможността да се съберем до края на февруари и преди началото на Светия пост, за да станем заедно свидетели на Църквата и мира, на единството на православните църкви и нашата православна вяра.

 Както нашият Господ Иисус Христос се е молел за Своите ученици:

 „Отче … моля се … да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно, та да повярва светът, че Ти си Ме пратил. И славата, която Ми бе дал, Аз дадох тям, за да бъдат едно, както Ние сме едно; Аз съм в тях, и Ти в Мене, за да бъдат в пълно единство, и за да познае светът, че Ти си Ме пратил и си ги възлюбил, както Мене възлюби“.

 С братска любов в нашия Въплътен Господ Иисус Христос,

Теофил III, Патриарх Йерусалимски

Светият град Йерусалим

Сряда, 11 декември

 

 

 Източник: pravoslavie.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19791572
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930