Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2020 17:42 - В чии джобове потънаха 500-те хиляди лв. за Венецианското биенале, платени от данъкоплатците? https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 126 Коментари: 0 Гласове:
0



В чии джобове потънаха 500-те хиляди лв. за Венецианското биенале, платени от данъкоплатците?

21.01.2020 admin

  image  

Сметната палата да провери къде изчезнаха 500-те хиляди лева за българското участие на 58-ото международно Биенале за изкуство във Венеция, щедро платени от данъкоплатците, настояват от сдружение „Зограф“.

За инсталацията в Българския павилион с куратор Вера Млечевска са използвани само десетина кв.метра евтин фибран, няколко рафтчета от плексиглас и 4-5 броя чаши от Виетнам от рециклирано стъкло, на обща стойност не повече от 150-200 лева, алармират от сдружение „Зограф“.

 

Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата е време да извършат извънредна проверка в Министерство на културата /МК/ дали не са изхарчени неправомерно и нецелесъобразно отпуснатите от културното ведомство 500 000 лева за представянето във Венеция на българската инсталация с куратор Вера Млечевска, настоява сдружение „Зограф“. Както е известно, въпросната арт инсталация е сглобена само от няколко тънки плоскости от фибран, а бърз преглед не сайтове за строителство показва, че средната цена на дребно за 1 кв.м.топлоизолация от фибран XPS 300-L (eкструдирани полистиренови плочи с дебелина 2см), е 3,86 лв. За монтажа на инсталацията в Българския павилион на таванския етаж в бароковата сграда на палацо „Джустиниан Лолин“ във Венеция на практика са използвани едва около десетина кв.м. плоскости от фибран, а това ще рече, че закупуването на тези топлоизолиращи материали няма как да струва на данъкоплатците смайващите половин милион лева, категорични са в гражданското сдружение.

В писмения отговор на министъра на културата Боил Банов от 3 юли 2019 г. на въпрос на народните представители от 44-тото Народно събрание Кристина Сидорова и Александър Симов относно разходите за българското участие на 58-то Венецианско биенале обаче се изнасят смайващи суми и цифри, които здравият разум не може да приеме. Така например само като разходи за реализацията на кураторския проект Министерство на културата е заделило 49 990 лева, а за инсталирането, монтажа и демонтажа на въпросната инсталация от фибран са отпуснати внушителните 50 хиляди лева /!/, става ясно от писмения отговор на министър Банов, качен на сайта на парламента. Опаковката и транспортът до Венеция на въпросните плоскости от фибран и рафтчета от плексиглас пък е струвала на данъкоплатците общо 19 000 лева, а за рекламната кампания за българското участие във Венеция културното ни министерство щедро е заделило сумата от 47 500 лева, отбелязват от „Зограф“ и същевременно напомнят, че в престижните европейски медии така и не се появиха информации и публикации за нашето участие на биеналето. В отговора си на депутатския въпрос министър Банов признава също, че Министерство на културата е заделило и сериозно перо за „разходи по координация на дейностите на място в Италия“ в размер на 42 500 лева, както и за „командировъчни разходи“ до Венеция – на обща стойност от 30 260 лв. В тази връзка от сдружение „Зограф“ ще настояват служителите от пресслужбата на министър Боил Банов да възстановят неправомерно изхарчените средства за луксозната си разходка на държавни разноски до Венеция за откриването на Биеналето. Както е известно, чиновниците „екскурзианти“ от Министерство на културата и пиарите на министър Банов не качиха нито един ред информация на официалния сайт на културното ведомство за откриването на 58-ото Венецианско биенале, а това превърна служебната им командировка в Италия в приятна ваканция, финансирана изцяло от българските данъкоплатци, подчертават от сдружение „Зограф“. Журналистически разследвания разкриха, че за официалното откриване на Българския павилион на Венецианското биенале бяха командировани и пиарите на културния министър Банов – Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, които имаха честта да прелетят до Италия с възможно най-скъпи самолетни билети и да нощуват в супер елитни хотели, но от Министерство на културата и до днес така и не обясниха защо е допуснато подобно скандално разхищение на публични средства. Смайващата сума от няколко десетки хиляди лева, изхарчена за командироването на делегация чиновници от Министерство на културата за старта на 58-ото Биенале за изкуство във Венеция, е невероятно по безочие разхищение на парите на данъкоплатците, то ражда съмнения за явна злоупотреба със служебно положение и не може да остане безнаказано, смятат от сдружение „Зограф“ и очакват виновните висши длъжностни лица, парафирали и одобрили въпросните командировъчни до Венеция, да подадат оставки.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19696784
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031