Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2020 18:47 - Проф. Боян Дуранкев: 30 000 българи са милионери! https://lupa.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 161 Коментари: 0 Гласове:
2



Проф. Боян Дуранкев: 30 000 българи са милионери!    24 Януари 2020 970     image image Автор: Lupa.bg  

Проф. Боян Дуранкев, преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и член на Съвета на старейшините на висшето учебно заведение в интервю за Радио „Фокус“.

- Според Индекса за възприемане на корупцията на „Трансперънси интернешънъл“ България е сред най-корумпираните страни в света и се очертава като най-корумпираната в Европейския съюз. Страната ни е на едно равнище с доста не европейско обкръжение на държави като Суринам, Ямайка, Тунис, Соломоновите острови и Бахрейн.

Какво е отражението на корупцията върху икономиката? Задавам въпроса към проф. Боян Дуранкев. Проф. Дуранкев, в края на декември се появи още едно изследване с икономически характер – то беше на Световния икономически форум, който продължава тези дни, че страната ни е на 62-ро място в света по качество на бизнес средата. И общо взето се намира редом с държави, които едно време дори не ги знаехме къде са на картата, пък и сега не се ориентираме за тях особено. Има ли връзка между двете класации и какво показват те?

- Първо да ви зарадвам, че и изготвилите класациите не знаят коя е тази страна България, къде се намира на картата, кой е министър-председател, кой е президент. Минете 1000 км извън България в радиус и никой не знае тази страна, освен няколко дреболии, че по отношение на качеството на бизнес, качеството на живот, качеството на взаимодействие на институциите, страната е последната в ЕС.

Между другото никой не знае коя е първата, въпреки че първата тази година е Дания, която излезе напред. Следват, разбира се, Финландия, Швеция, Швейцария – която не е член на ЕС, Норвегия, Нидерландия, Германия, тях ги знаят. Що се отнася до България – все пак да бъдем донякъде спокойни, че не ни знаят много, много. Но лошото е, че ни знаят с предимно негативни факти, негативни явления и ето – едно от тези е, че отново сме шампионите на ЕС и то абсолютните шампиони по корупция. Но да ви успокоя по едно явление. Не влизаме в групата на най-корумпираните страни в света, които са доста. Те са от 91-во до 180-то място, като най-най-корумпираната страна в света е Сомалия. Бурунди, Конго, Туркменистан, Гвинея-Бисау, Либия, Афганистан и т.н., да не ги изброявам.

- Не е много успокояващо, проф. Дуранкев. Никак даже.

- Но влизаме в групата на страни с доста значителна корупция. И то в групата страни с много добри традиции точно в корупцията. Що се отнася до корупцията, ако позволите, само ще маркирам за слушателите, че корупция не означава винаги даване на подкупи или уреждане на бизнеса на някой, свързан с теб. Корупция в света се разбира нещо като покваряване, разлагане, развращаване на обществените и икономическите отношения. Като, разбира се, винаги е свързано по някакъв начин със злоупотреба с обществена служба за лично облагодетелстване и за поведение на длъжностни лица, които работят за някакъв частен бизнес скрито и разбира се, след това влиза в действие, след като напуснат държавната работа, влиза в действие така наречената политика на въртящите се врати. Първо си на държавна служба, след това отиваш на друга частна, след това пак се връщаш на държавна.

Или по-точно някой те праща на държавната и не е случайно, че както и да погледнем, под какъвто и да е ъгъл корупцията в България – тя е уникално развита, уникално прикрита и уникално вече законово защитена. Това не е корупцията от 1991 до 2000 година. Това е вече една наистина майсторска корупция, една шампионска отвсякъде корупция при положение, че корумпирани се оказва, че няма и нещата вървят напред. Обратно казано, българският народ, както дядо Йоцо навремето гледаше, гледа и сега, и забелязва кой си строи апартаменти на ниски цени, забеляза кой назначава навсякъде калинки, това е пак форма на корупцията.

Забелязва как влизащите в политиката се грижат преди всичко за парите си, тук да включим и отново връщането на 8 лв. субсидия за гласувал за определена партия. И обогатяването продължава, като разбира се и бизнеса, който е пряко свързан с политиците, с държавата върви напред. Да не изброявам нашите няколко, те се броят на пръстите на една ръка милиардери, някъде към 30 хил. милионери и т.н.

- 30 хиляди милионери?

- Горе-долу толкова се изчисляват напоследък с тези, които изнасят парите си в офшорки и т.н. Това не е много на фона на световните данни, но е за България като страна, където нещата са най-зле от гледна точка на стандарт, на жизнено равнище, на координация, на интелект на управлението – нещо много важно и на морал на това управление. Очевидно е, че нещата не стоят добре, независимо че в момента имаме една чудесна наша представителна група от 7 члена в Давос, които представят България на място, където, горе-долу ако погледнете Booking, една нощувка струва около 10 хил. долара на човек в една стая и може би да ви се стори смешно или не, но един хот-дог в момента струва около 25 долара.

Въобще, харчим пари и корупцията в България очевидно не върви назад, тоест, нямаме чисти ръце и едно морално сърце на управляващите, така както се оценява. А вие споменахте, че доста организации се включват в това изследване, което беше обнародвано. Разбира се, тук влизат и Световната банка, Световни икономически форум, „Economist“, „Freedom House“, Световния проект за правосъдие, Фондацията „Бертелсман“, университетът в Гьотеборг и други.

Където и да бръкнем, корупцията личи навсякъде. Може да питаме бившия главен прокурор колко от едни корумпирани министри, които имаше, са бутнати в затвора и по-бившия главен прокурор – за същото. Може да питаме и настоящия какво ще се случи и как ще ги хване, но корупцията вече е толкова префинена, толкова интелигентна, че трудно може да се хване някой със стотина хиляди евро в джоба.

Публикуваме интервюто със съкращения.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19797600
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930