Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2020 17:50 - КОЙ ИСКА ДА ЗАВЛАДЕЕ И СОФИЙСКАТА АДВОКАТУРА https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 158 Коментари: 0 Гласове:
0



КОЙ ИСКА ДА ЗАВЛАДЕЕ И СОФИЙСКАТА АДВОКАТУРА

26.01.2020 admin

  image  

Софийската адвокатска колегия е най-голямата в страната и както ТерминалНО вече Ви информира, в момента тече общото събрание на членовете й. На него ще бъдат избрани и новите управителни и контролни органи на колегията и според предварителната програма гласуването ще се състои днес. С други думи, ще се реши, дали столичните адвокати ще бъдат “прилапани” от същото статукво, което владее Висшия съдебен съвет (ВСС), прокуратурата и се стреми да подчини цялата съдебна система.

Неслучайно споменаваме ВСС в случая, въпреки, че формално съветът не е орган на адвокатурата, която е замислена като свободна, независима и самоуправляваща се организация. Стана известно, че кандидатът на статуквото в тези избори е Александър Машев, сегашен зам.-председател на Софийския адвокатски съвет. Идентифицираха го вече колегите от “Капитал”. Машев е … съпруг на Даниела Машева, член на ВСС от прокурорската колегия (разбира се!) и един от най-верните поддръжници на бившия главен прокурор и сегашен шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, а в момента – и на “радостта на народа” Иван Гешев. Машев е типичният канидадат на онези, които се стремят да овладеят софийската адвокатура – притежател е на диплома за юрист от Академията на МВР в Симеоново (преди 10 ноевмри 1989 г. – Висш институт на МВР „Г. Димитров“, а след 1991 г. – Висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност – ВИПОНД). Тази “люпилня” за висши кадри на МВР с тъжна ирония е наричана днес “Магнаурската школа”, заради това, че на все повече ключови места в съдебната система се наместват именно кадри на “Академията”, която не се отличава с високо “академично” ниво, но отглежда прокурори, съдии и адвокати, чиято лоялност преди всичко е към старите мрежи, изградени от бившата Държавна сигурност. Показателно е, че Машев умишлено пропуска ключовия факт в биографията си – къде е завършил право.

 

Като че ли с цел да затвърди съмненията ни за това, кой дирижира канидатурата на Александър Машев за председател на Софийския адвокатски съвет, в екипа му е включена и адв. Гинка Христова, дъщеря на члена на Висшия адвокатски съвет, адв. Христо Христов и по-важно, съсобственичка на онлайн медията “Правен свят”, действаща de facto като медия на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Единствената бариера пред канидатурата на Машев (изглеждаща всъщност като кандидатура лично на Пеевски), е тази на адвокат Стефан Марчев и платформата “Адвокати за адвокатите”. Срещу тях веднага беше пусната изпитаната тактика на статуквото, която се състои в създаването на “отровна гъба-двойник на ядливата”, за да бъдат разсеяни гласовете на общото събрание. Един от другите кандидати за председател на Софийския адвокатски съвет – адв. Райна Аврамова – е кръстила собствената си кампания “Адвокати за адвокатурата” – почти идентично с тази на адв. Марчев.

Вчерашният ден от Общото събрание на софийската адвокатура бе белязан от няколко събития, случващи се за първи път в историята ѝ. 

Общото събрание НЕ прие отчета на действащото ръкъводство на бюджета за 2019 г. Оказа се, че зад удобния параван на осъществяване на “международна дейност”, всъщност членовете на сегашното ръководство на столичната адвокатура са извършвали множество “воаяжи” по света, без това да има какъвто и да било реален принос за международните връзки на Софийския адвокатски съвет (САС).

Действащите органи на софийската адвокатура се опитаха да подменят броя на членовете на САС, без да подложат тази промяна на гласуване от Общото събрание. Броят на членовете на САС е приет още от Общото събрание на колегията през януари 2015 г., което не е оспорвано никога и не е променено по време на Общото събрание от 2016 г., когато са избрани сегашните членове на управителния орган. Действащият председател на САС дори се опита да предложи гласуване за намален брой членове, което е грубо нарушение на правилата, тъй като такава точка не е била включена в дневния ред. Заместник-председателят  и кандидат за председател Машев се опита да замаже опита за подмяна, като го нарече “техническа грешка”. Само че тази “техническа грешка” можеше да направи доста бюлетини недействителни и най-малкото щеше да създаде порок в избора и основание за обжалването му. 

Прецедент в общите събрания на столичната адвокатура е също, че гласуването за управителни и контролни органи не можа да започне в събота, а ще стане едва днес от 9.00 до 17.00 ч.

ТерминалНО ще следи и днешното развитие в Общото събрание на софийската адвокатска колегия.

http://terminalno.com/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708171
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031