Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2020 17:08 - Румен Радев: Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане в КС, свързано с имунитета на държавния глава https://svobod
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 171 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2020 17:20


Румен Радев: Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане в КС, свързано с имунитета на държавния глава

28.01.2020 admin

  image  

Нито една ТВ не предаде на живо цялата пресконференция на президента. Нито една!

Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане в КС (Конституционния съд), свързано с имунитета на държавния глава. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за третата година от мандата си и в отговор на въпрос за внесеното искане от главния прокурор Иван Гешев Конституционния съд да тълкува дали може да се разследва държавен глава, предаде Агенция Фокус.

 

Президентът обясни, че неговият мотив за конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата. „Моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава. Аз нямам никакви идеи за конкретни причини. Така, че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Във всеки момент очаквам Конституционния съд, който откри дело, да се ръководи от заложените в създаването на Конституцията принципи и ще следя за хода на това дело“, каза още Радев.

„От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда. Много ясно заявих и при встъпването на длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени. Заявил съм, че ще имам среща с всички институции“, каза още Радев и допълни, че му предстои конструктивен диалог с главния прокурор.

На 27 януари главният прокурор Иван Гешев изпрати искане до Конституционния съд (КС) за имунитета на държавния глава, припомня „Фокус“. Почти веднага след това от Конституционния съд излязоха със съобщение – че образуват дело по въпроса. Съдът ще трябва да тълкува разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Питанията на Гешев са по две точки: кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента, въпреки имунитета, който му е определен по закон, и какво следва да прави после с това разследване. Друг въпрос на Гешев е какво точно се има предвид под дефиницията „държавна измяна“, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава. Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

Източник Агенция „Фокус“




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19821075
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930