Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2020 18:20 - 15% обезценка на валутата/обедняване предвижда ERM: топикономист
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 150 Коментари: 0 Гласове:
0



15% обезценка на валутата/обедняване предвижда ERM: топикономист
image Свързани новини
  • image Стив Ханке не е баща на валутния борд, а Майкъл Деплер: Костов

    "Проф. Стив Ханке не е баща на валутния ...

  • Бг властта не знае какво прави с лева: проф.
  • Бг властта не знае какво прави с лева: проф.
  • Убиха лева със закон
  • Брюксел натиска за еврото, за да отмъкне
  10.02.2020

15% девалвация на националната валута при влизане в ERM е повече от вероятна, разкрива завършилият Framlingham College, Англия, и Lawrence University, САЩ, работил в сферата на международния бизнес и финанси в различни отрасли в Северна Америка, Европа, Русия и Югоизточна Азия топикономист Димитър Гетов. Самата МенТа Стоянова го призна, но заяви, както и писахме като каза, че 15% от 2 лева са 3 стотинки, а те са 30. ERM ще се отрази с 1/3 покачване на цените на стоките и услугите. Ето какво пише експертът:

  ERM II (Exchange Rate Mechanism II – Механизъм на обменните курсове)или „чакалнята”, е всъщност именно тест за стабилността на валутата при освободен търговски курс в определени рамки. За да се тества стабилността,  се увеличава размерът на флуктуационната амплитуда на обменния курс (+-15% е абстрактното число, прието от ЕЦБ. Тук наука и статистика няма!).
Това означава, че банките ще могат (сега не могат) да търгуват легално с евра за левове по курс, НА КОЙТО Е РАЗРЕШЕНО ДА ПАДА до -15% от нивото на условното фиксиране, което днес е 1.95583 лева за евро, при ограничена флуктуационна амплитуда от +-5%.

Ако тази амплитуда бъде нормативно увеличена до +-15%, българският лев може да (и ще)  девалвира до максимално позволеното му ниво на девалвация (-15%), което на практика означава обезценка спрямо всички други валути. Това означава скок на цените на всичко, деноминирано в евра (при вноса задължително), което е реална инфлация. Реалната инфлация означава обедняване.

 ERM II НЕ Е  гаранция за приемане в Еврозоната (приемане на еврото като официална валутна единица в България), нито някъде е написано, че там се стои само 2 години!!!

 Април/май почват падежите по последните милиардни заеми на ГЕРБ. България ще трябва да започне да погасява държавен дълг в ЕВРО (или стабилна валута спрямо него), събирайки данъци

в ДЕВАЛВИРАН до -15% лев, от икономика, чието население и бизнес ще са ВЕЧЕ с намаляла покупателна способност в размер пак на -15%.

Точният размер на негативните последствия от освобождаването на курса много трудно могат да бъдат изчислени, защото размерът и формата на реакцията на населението, и на икономиката  ще имат не само количествени, но и качествени измерения и изменения.

Не можем да бъдем с фиксиран курс (от Парламента), и да сме в „чакалнята” (ERM II), защото ERM II е именно това – дефиксиране в определени рамки, с цел да се види дали курсът ще се понижи и с колко. Никой не може да спре българите да се страхуват от девалвация на лева, което неизбежно ще материализира стадния инстинкт на всички. Най-страшното е това, че ако бъде обявена дата за влизане в „чакалнята”, ще се отвори възможност за външни спекуланти да се възползват.

ERM II (освобождаване на курса до +-15%) ще е мощен удар срещу икономиката на България и покупателната способност на населението“.

 

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702651
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031