Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02 18:43 - Потрес! Разширят правомощията на службите с промени в пет закона https://www.informiran.net/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 37 Коментари: 0 Гласове:
0Потрес! Разширят правомощията на службите с промени в пет закона 25.02.2020 Владимир Алексеев

Специалните служби ще получат изключителни правомощия. Това става ясно от законопроект за промени в закона за Държавна агенция ”Разузнаване”, внесени от представители на ГЕРБ и Обединени патриоти в парламента. По познатия вече способ – чрез преходните разпоредби, се предлагат промени още в закона за ДАНС, в закона за движение по пътищата, закона за електронните съобщения и закона за противодействие на тероризма.

Вносители на законопроекта са Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Красимир Ципов и Валентин Касабов.  С промените в закона за Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) се възлага на разузнаването да се бори и с “хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи”.

 През август 2014 г. в ДАНС тържествено бе открит Национален контратерористичен център. И тогава бе обявено, че той се създава, за да имало координация между прокуратура, служби, митници. Така и не става ясно какво точно налага да има още един, пореден подобен център. Още повече, че се предвижда новото контратерористично звено да се разположи в ДАР. Така ще има център в ДАНС и звено в ДАР, пише Сега.Отделно от това в оценката за въздействие на измененията в закона за ДАР се предвижда, че за новото звено ще отидат 1,5 млн.лв. –  610 000 за издръжка и други текущи разходи и 890 000 лв за капиталови разходи. 

Депутатите предлагат правомощия на разузнаването да си организира и осъществява свои собствени комуникации “за разузнавателни цели и за обмен на информация със свои структури”. На практика това означава, че ДАР може да изгради своя комуникационна мрежа, включително мобилен, сателитен, радио канал и т.н. По закона за специалните разузнавателни средства разузнавателните служби имат право на самостоятелна апаратура и система за използването им. С предлаганите промени се предвижда ДАР да може да съставя и използва документи за чужда самоличност и други официални документи, необходими за прикритие на служителите и сътрудниците й. Изрично се добавя, че за това прикритие ще може да се правят “необходимите промени в електронните бази данни”.

Служителите на ДАР се задължават след напускане да не търсят и да не осъществяват контакти с лица, станали им известни при или по повод изпълнение на оперативно-разузнавателната дейност. 

Промени се правят и в закона за ДАНС. Според авторите на поправките, когато ДАНС иска от МВР да им установи самоличността на дадено лице, “това ограничава времевите и териториални възможности на агенцията да прилага тези действия и създава предпоставки за забавяне на пресичане на посегателства срещу националната сигурност”. Това е причината да се даде право на агенцията да извършва проверки за установяване самоличността на лица. ДАНС ще прави това в случаите на задържане, на провеждане на интервю, на предупреждаване или призоваване на граждани. 

С измененията на Закона за движение по пътищата пък на ДАР и на служба “Военна информация”, която всъщност е военното разузнаване, ще могат да използват специален режим на движение по пътищата. Това се налагало, за да се обезпечи сигурността при транспортирането на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация,

при или по повод осигуряване на физическа защита на служители или сътрудници на разузнавателните служби. Този режим им е нужен и при превоз, придружаване и охрана на официални високопоставени длъжностни лица от разузнавателните общности на партньорски държави по линия на сътрудничеството и оперативните дейности.Предлагат се и промени в закона за противодействие на тероризма, с които се създава междуведомствено контратерористично звено, в което ще участват органи и структури на прокуратурата, МВР, ДАНС, цивилното и военното разузнавания, митниците. 

“С неговото създаване се допълва липсващ към момента компонент в националната система за противодействие на тероризма”, твърдят в мотивите към законопроекта депутатите. Прави се изводът, че все повече са извършителите, които не са пряко свързани с терористични организации, клетки и мрежи, а действат самостоятелно, провокирани от терористичната пропаганда в интернет, без да са участвали в миналото в такава дейност и без да са попадали досега в полезрението на службите.
Гласувай:
1
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 13072221
Постинги: 24076
Коментари: 5833
Гласове: 6065
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031