Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2020 19:01 - Ренета Инджова: Уволниха ме от НСИ, защото отказах да манипулирам данни http://onovini.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 163 Коментари: 0 Гласове:
1



Ренета Инджова: Уволниха ме от НСИ, защото отказах да манипулирам данни март 5, 2020  

 

image

 

“Това е гордостта на всяко правителство, че е в състояние осигурява растеж. В нашия случай се е направило, нека се изразя колегиално, с известна манипулация. Но манипулация, която е в размер… грешка от 15%. Когато има такава грешка, ние говорим не за манипулация, говорим за абсолютно дефектна методология ли, метод ли, или каквото и да е било. Нещо подобно имаше в Гърция, докато бях председател на Националния статистически институт. Гърция, която искаше да постигне добра редукция на дълга си, се оказа, че е манипулирала данните за БВП. Тогава председателят на статистическата служба в Гърция беше обвинен, забележете, в углавно престъпление“. 

Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Ренета Инджова за сгрешените от НСИ данни, касаещи Брутния вътрешен продукт на България. 

Ренета Инджова служебен премиер на България в периода 17 октомври 1994 г. – 26 януари 1995 г. Освен министър-председател на България, Инджова е била и председател на Националния статистически институт (НСИ) от 2012 до април 2014. 

“Нека да се има предвид, че фигурата на главния статистик на една държава е… все едно трябва да стои от дясната страна на министър-председателя, защото всякакви политики, които провежда едно правителство, ако не са обосновани върху добри числа, ще бъдат още по-дефектни, отколкото както е при нас. Върху никакви числа нашата политика не се обосновава“, заяви още Инджова.

“Случи се така, че той веднага беше уволнен. Преследването, анализите, проверките и ревизиите продължиха може би повече от 2 години. Впоследствие аз не знам какво се е случило, но да виждате нещо да се случва с българския председател на Националния статистически институт? Той, откакто са ме уволнили мен, е затворен там шест години, знам ги колко са годините. Не сме го виждали, нито сме го чували. Това е една засекретена фигура Нека да кажа, че освобождаването ми, да го наречем така, беше при опит за извършване на същата такава процедура на завишаване GDP. Аз изпращах в последния ѝ път моята дъщеря в Америка, когато ми се обадиха да кажат, че финансовият министър, защото статистическият институт е под егидата на финансовото министерство, е предявил такова искане. Слава на Бога, моите служители са отказали да направя това, казвайки, че когато се върна ще ме запознаят с проблема. Аз излязох публично по телевизиите и съобщих какво се иска и че няма да го направя. Два месеца след това – аз бях уволнена“, призна Инджова. 

“Задачата беше да се завиши темпът на увеличение на Брутния вътрешен продукт (БВП)“, уточни тя.

 Попитана кой е бил финансов министър по времето, когато това нещо е поискано, Ренета Инджова отговори, че тогава тази длъжност е заемал Петър Чобанов. А от това става ясно, че визираната случка е по времето на правителството на БСП и ДПС с министър-председател Пламен Орешарски (2013-2014), срещу което правителство хиляди български граждани протестираха месеци наред. 

Ренета Инджова бе запитана от водещата Лили Маринкова дали българите не сме били прекалено лековерни по време на извършващата се промяна на строя в България: “Разбира се. Не само лековерни, но и жестоко измамени. И точно онези, които дадоха идейния заряд на това начинание, защото този идеен заряд, той не е българско внушение. То вървеше по целия свят. И като се виждаше, че другите го правят успешно, като се виждаше, че скъсват с лошите страни на миналото си, тук, изведени от същата каста, от същата група, от същата партия хора, решиха да станат ликвидатори на държавата си. Всеки, който им се противопостави на това, беше съсичан.

 

 

Аз съм една от тях. Моите неволи започнаха още от самото начало, когато бях съветник във Великото събрание, противопоставяйки се на ликвидацията на селското стопанство. След това продължиха в приватизацията. Моделът, който предлагах и следвам до ден-днешен, се оказва, че е правилният модел. Но този модел не беше изгоден, защото се изчакваше един последващ момент, в който да се извърши голямото разграбване.“ 

Бившият служебен премиер на България коментира и зачестилите акции на държавата срещу популярни бизнесмени, наричани още олигарси: “Тя не може да е върху основата на съществени причини, защото генезисът на всички е един и същ. Тя е реваншистка.“ 

“Борбата, която се води срещу престъпността, бихме ѝ повярвали, че е борба, ако водеше до наказания, възмездия и т.н. Тя е една борба, която води до преразпределяне на позиции между тях, а обстоятелството, че всичкото това нещо се извършва в едни конспиративни и неявни форми на собственост, на притежание, на владение, на подставени лица, на кланови връзки, на роднински връзки, на бандитски връзки и т.н., прави невъзможно разкъсването на тази система. 

Ние, когато кажем, че има скандал, всъщност има пушилка. Има рекет помежду им, за да преразпределят нещо. Бързо влизат в конфликт и бързо ги виждате, че се успокояват. Значи, че някаква миза е задействана, нещо са се договорили, нещо са постигнали. Когато ги видите да започнат да връщат всичкото онова, което са откраднали, тогава можем да кажем, че е започнало изчистване“, категорична бе тя.

 Факти БГ

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706408
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031