Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2020 18:10 - Съдебната сага на Чавдар Георгиев: Пълна хронология на битката на един баща, който не иска децата му да бъдат отнети от Норвегия https://petel.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 147 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.05.2020 18:17


Съдебната сага на Чавдар Георгиев: Пълна хронология на битката на един баща, който не иска децата му да бъдат отнети от Норвегия

22.05.2020
image  

 

"Петел" следи отблизо развитието на съдебната битка, която води българинът Чавдар Георгиев за да защити правото си да отглежда своите деца. Както сме разказвали, тяхната майка е от Норвегия и срещу нея се води наказателно дело с тежки обвинения за финансови престъпления. 

  Заедно с това обаче, норвежките социални служби правят всичко възможно, за да върнат децата на Чавдар Георгиев в скандинавската страна. Дълбоко убеден, че те ще живеят и ще се развиват по-добре под неговите грижи в България, той води упорита съдебна битка. Какво значи това? Едва ли някой може да го обясни по-добре от самия баща. Чавдар Георгиев описа в подробности цялата хронология на събитията и делата му до момента. Освен цялата си сага, той представя пред читателите на "Петел" и няколко важни въпроса. На тях трябва да потърсим отговор всички ние, като общество, но също така и държавните ни институции, които са задължени да работят в интерес на гражданите. Ето пълната хронология на събитията, разказана от Чавдар Георгиев:

17.04.2019. Победих на първа инстанция по делото (Хагска конвенция), за да останат децата в България

03.07.2019. Майката и Норвегия, обжалват победата ми на 1 ва инстанция, пред Софийският апелативен съд .

12.08.2019. (месец по късно), по време на делото на втора инстанция, Георгиев е привлечен като обвиняем, и призован на дело в Норвегия, т.е след 1 год и 8 месеца, вече победил на 1 ва инстанция,и започваща втора, той е обвиняем в Норвегия.

  1. Времето на моето призоваване на дело в Норвегия не бе случайно. Направено бе абсолютно целенасочено и умишлено, за да ме постави в безизходна ситуация ( Параграф 22). Ако останех да се боря за децата си на втора инстанция и не отидех в Норвегия, получавам Европейска заповед за арест за неявяване на делото. Ако пък се явях на делото в Норвегия, щях да загубя битката за децата си в САС,и щях да бъда арестуван веднага,без съд и присъда при пристигането ми. Направиха са официални опити от моят адвокат, за видео или аудио дистанционно участие, но бяха отказани от Норвежкото обвинението.
  2. Избрах да остана и продължа битката за децата си. Беше издадена Европейска заповед за моят арест, заради не явяването ми на делото. Поредният натиск в/у мен.Те знаеха отлично, че аз няма как да се явя на това дело и да изоставя децата си. Не бях арестуван в БГ по тази заповед, защото по тогавашният регламент за екстрадиция м/у ЕС и Норвегия, аз само бях установяван по адрес.

24.09.2019. се даде ход на делото в Норвегия, задочно, без моето присъствие.

21.11.2019. С решение на Софийският Апелативен Съд победих и на втора инстанция. Съда постанови, че най добрият интерес на децата ще бъде защитен като останат в БГ с мен си под моите грижи за тях.

25.11.2019. Аз, сестра ми и двете деца излетяхме за Варшава за 3 дена, на уговорен медицински преглед за сина ми Петър. При световно известен специалист по детски метаболитни заболявания проф. Шиманска.

25.11.2019. При пристигането ни във Варшава бях арестуван от Полските власти  по същата Европейска заповед за арест от Норвегия. Арестуваха ме, вместо да ме „установят по адрес“, поради промененият регламент от 1 ви Ноември. За тази важна промяна, гранична полиция не ме предупреди,като излитах от София,неясно защо. Ако знаех нямаше да замина.

25.11.2019 Благодарение на бързите и адекватни действия на екипа на БГ посолство във Варшава,начело с посланик Емил Ялнъзов и консула, децата бяха прибрани същата вечер  за безопасност в БГ посолство.

26.11.2019. Майката научила за ареста ми, пристига още на другата сутрин във Варшава, с цел да отвлече децата неправомерно,въпреки че бе информирана за решението на БГ съд,че децата остават в БГ с бащата.

27.11.2019 . Бях освободен от ареста и настанен заедно с децата ми. Бе ми забранено да напускам Полша за да изчакам съдебната процедура. Т.е  престоях в Полският арест само ден и половина.

12.12.2019. След като разбира причината за неосъществяване на прегледа с Петър, професор Шиманска показа че не само е голям професор,а и че е голям човек. Тя дойде лично в БГ посолство за да извърши прегледа на Петър. Като не позволи да и се плати визитата.

10.01.2020. Първото заседание на Окръжният наказателен съд във Варшава, на което се разглеждаше искането за моята екстрадиция в Норвегия. Като свидетел по делото бе допуснат гн. Славомир Ковалски, бивш консул на Република Полша в Осло,Норвегия. Той е национален герой в Полша,защото през неговият мандат в Норвегия е помогнал на над 200 полски деца в борбата им с  Барневерн, и е спасил около 100 от тях, да се завърнат в Полша. Заради което той беше обявен за персона нон грата от Норвегия и експулсиран.

16.01.2020. С постановление на Окръжният съд във Варшава VIII Наказателен Отдел, отказа на Норвегия моята екстрадиция. Посочени са доста основания, като най важните са следните:

-Европейската заповед за арест издадена от Норвежките власти, нарушава свободите и правата на човека на преследваният гн. Георгиев и безспорно на неговите малолетни деца.

-Според съда: наказателното дело образувано с/у гн. Георгиев от Норвегия е несъмнено тясно свързано с случая му със социалната служба Barnevernet и раздялата с бившата му партньорка (норвежки гражданин и майка на техните деца).

- Съда, след представените доказателства, стигна до извода, че действията на норвежките власти могат да имат характер на неразрешено използване на инструментите на наказателното право за отнемане на децата от бащата.

- Съда,след изслушване на свидетелят, прие, че Барневерн може да бъде оценена като потискаща и авторитарна организация, по-специално по отношение на родителите на децата. Тази система, в продължение на много години е обвинявана, че действа в ущърб на децата и семействата. В много случаи дейността на тази служба може да представлява нарушение на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, която предвижда зачитане на правото на личен и семеен живот. И нарушение на чл. 9 от Конвенцията за правата на детето, забраняваща разделянето на децата от родителите им.

- Съда смята, че в настоящия случай съществува сериозна, реална и пряка опасност от нарушение от норвежките власти на правата на човека по отношение на гн. Чавдар  Георгиев и неговите деца, а именно чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека и гражданите. Тази разпоредба защитава правото на личен и семеен живот.

- Съда няма никакво съмнение, че след евентуалното предаване на гн.Чавдар Георгиев на Норвегия, той не само веднага ще бъде задържан под стража без съд и присъда, но фактически и формално ще загуби децата си завинаги.

 24.02.2020. Апелативен съд във Варшава потвърди решението на първо инстанционният съд. Аз станах свободен човек в Република Полша.

6.03.2020. Окръжният съд във Варшава,ми разреши да напусна Полша за да се прибере в България.Българското посолство във Варшава,следеше моят случай през цялото време. Получи също копие от съдебното решение и аз получих уверение, че мога да си купя билет и да се прибера в България.

10.03. 2020. Консулът на Република България ме изпрати до вратата на самолета, с полет на ЛОТ до София. Беше ми казано че всичко ще е наред с прибирането ми в България. Не мисля че посолството е знаело, че ще бъда арестуван още на летището в България.

 За съжаление и изненада на всички мои роднини, децата ми, приятели в България и Полша,на летище София бях арестуван по същата тази Норвежка заповед за арест, по която вече бях оправдан в Полша. Бях закаран в ареста на ГМ Димитров и поставен в изолация. Бях шокиран и унижен и объркан.

 След 72 часа имах разглеждане на мярката за неотклонение. Проведе се по Skype. Беше потвърдена мярката ми,оставиха ме в ареста. Беше доста отчайващо.

 19.03.2020. Уважаваният тричленен състав на Софийският апелативен съд отсъди в моя полза.Бях освободен с мярка  „подписка“. Съдът беше високо професионален, обективен и насочен към представените факти от моята защита:

-чистото ми съдебно минало

-съдействието ми  следствените и право охранителните органи последните 2 год.

-оправдателното решение на 2 инстанции по същата европейска заповед, от съд от страна от Европейският  съюз Полша,с която имаме най пълният договор за правна помощ.

- че  моите деца имат нужда от мен и моите грижи, като едното дете е със специални потребности.

- че на фона на започващата корона вирус пандемия, трябва да се грижа и за двамата си 80 годишни болни родители.

  19.03.2020. Няколко часа по късно се проведе и първото заседание по делото ми за екстрадиция по Европейската заповед за арест от Норвегия,заради която бях арестуван. Делото се гледа от Софийски градски съд Наказателно отделение, 28 състав. С председател уважаваният съдия Атанас Атанасов. Даде се ход на делото. Съда беше според мен обективен и професионален. Обърна внимание на детайлите на исканията на прокурора и на моят защитник.Прие нашите документи и факти.  Беше насрочена нова дата за заседание.

Надявам се уважаваният съд да реши справедливо, по буквата на закона.

 В заключение искам да обобщя: Вече 2 години и половина се боря за децата си, с една поставена над закона казионна организация, Барневерн. Която има пълната подкрепа на Норвежката държава в отнемането на деца,грубо нарушавайки техните и на техните родители човешки права. А именно чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека и гражданите. Тази разпоредба защитава правото на личен и семеен живот. Вече няколко дела бяха спечелени с/у Норвегия в Страсбург.

      Аз съм един обикновен разведен самотен баща,които беше въвлечен в тази битка, не по мое желание. След като майката беше арестувана и я очаква дългогодишна присъда, аз реших,че моят родителски дълг е да спася децата ни, да не бъдат отнети за винаги от мен и нея. За съжаление малко хора разбират ситуацията и трудността на избора,които трябваше да направя.

      В тази битка, съм преследван, заплашван,унижаван и арестуван в чужбина и собствената ми родина,с една единствена цел,да се откажа от децата си.

След справедливото решение на Софийският Апелативен съд по Хагската конвенция, очаквах, че аз и децата ще се върнем към някаква нормалност в нашият живот. Очаквах че „правовата държава Норвегия“ ще има доблестта да уважи съдебното решение на Българският съд, и да престане с натискът върху мен и децата. Не напротив те впрегнаха непозволено инструментите на наказателното право,за да ме притиснат още повече. Целейки, все пак да вземат децата обратно,неправомерно и незаконно,( през задният „изход“),игнорирайки съдебното решение на Българският съд и показвайки неуважение към Българската държава.

 Послеслов: Както казват нашите управляващи, Норвегия и Полша са наши партньори и съюзници. Кой от тези партньори да послушаме и изберем?

Полша: Която спаси децата ми, българчетата Петър и Георгина, защити мен, баща им (чужденецът) със съдебно решение. Наши братя, загубили крал и проливали  кръвта си за свободата на България през вековете.

ИЛИ

Норвегия: Която краде нашите деца и преследва  родителите им, но дават много пари по „Норвежкият Финансов механизъм“.

Труден избор наистина, но пролятата кръв за нашата свобода би трябвало да значи повече от едни „безплатни“ но кървави пари.

С уважение:

Чавдар Ангелов Георгиев

 

 

*.За разлика от поляците,норвежците, начело с Харолд Хардрат, „Разорителят на българите“,. избиват през 11 в. с големи жестокости много българи и унищожават самуиловата столица Преспа! Историята помни!

Н.М.

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19830921
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930