Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2020 17:59 - ”Много ви молим, вземете си мутрата”: Протестиращи пред посолството на САЩ https://svobodnoslovo.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 179 Коментари: 0 Гласове:
1



”Много ви молим, вземете си мутрата”: Протестиращи пред посолството на САЩ

31.07.2020 admin

  image   За 19 ч. е обявено началото на ден 23 от антиправителствените протести у нас. Това е обаче поредният ден на целодневни демонстрации. Още от вчера столицата е под блокада – палаткови лагери са блокирали движението на Орлов мост, а заявката на протестиращите е, че те ще останат на място докато не бъдат постигнати техните искания. Протести има и пред сградата на американското посолство

Ето и хронологията на днешния ден:

17,11

 

Високо остава напрежението пред сградата на американското посолство, където днес има протест.

 В рамките на 30 минути в района се е разиграл втори конфликт с присъставщата на място жандармерия.

image

16.52

 Продължава да се разгаря недоволството пред американското посолство у нас. Протестиращите започнаха да се събират пред сградата окол 16 ч.

Посланието на демонстрантите е: „Много ви молим, вземете си мутрата“.

 Полицията обаче не допуска демонстранти с плакати на тротоара, който е пред сградата на американското посолство. Спряли са пресичащите протестиращи по средата на кръстовището и са ги помолили да се върнат на отсрещния тротоар.

 image

image

image

Протестиращите са разпечатали плактати със снимки от WikiLeaks. В скандала от 2006 година се появи и името на премиера Борисов.

image

image

image

image

Сериозни провокации до този момент няма. Напрежение имаше единствено в сутрешните часове. Задържан бе Петър Кърджилов. Палатковата блокада предизвика остра реакция от страна на управляващите, които отбелязаха огромното неудобство, което се причинава на живущите в столицата.

 За днес се планира инициативата “Магистрала без изход” – граждани от Стара Загора планират да тръгнат на автошествие и да запушат аутобана. Блокади има и в други градове.

 Посланието на демонстрантите е: „Много ви молим, вземете си мутрата“.

 Пулсът на протеста продължава да е постоянен. Всяка вечер пространството на “Триъгълника на властта” се изпълва от хиляди хора. От няколко дни шествието преминава и покрай сградата на Европейската комисия. Причината е отказът на Брюксел да реагира на случващото се у нас.

 В сряда, по време на обявения национален митинг, се включиха 120 000 души.

Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата. Известно напрежение имаше и преди два дни, когато протестиращите наобиколиха автомобил, опитал се да премине през кръстовището на Софийския университет.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната. Международни медии също активно отразяват случващото се у нас.

frognews.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19805402
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930