Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2020 18:05 - „Новая газета“: Тихановская победи на вота в Беларус, властите „нарисуваха“ нужните данни за Лукашенко https://bivol.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 116 Коментари: 0 Гласове:
1



Натрапеният президент „Новая газета“: Тихановская победи на вота в Беларус, властите „нарисуваха“ нужните данни за Лукашенко Екип на Биволъ 16 август 2020

Според версията на белоруската ЦИК, над 80% от избирателите са гласували за това Александър Лукашенко да стане държавен глава за шести път и да остане на власт още 5 години, а главният му съперник Светлана Тихановская е била подкрепена от скромните 10%.

За да защитят своя реален избор, беларусите не само излизат на улицата, но се опитват да организират и „народна ЦИК“ – водят преброяване на гласовете със собствени сили. Да съберат всички данни от цялата страна обаче е невъзможно, но и дори само достъпната част от протоколите показва, че секционните комисии са „рисували“ спуснати от върха резултати по време на първите дни от вота.

Този път беларуските власти не успяха дори „правдоподобно“

да фалшифицират изборните резултати.

„Нарисуваният“ резултат за Лукашенко се оказа малко над 20% по-нисък от обявения от ЦИК: по данните от протоколите той е събрал 58% от гласовете, а Тихановская е подкрепена от близо 1/3 от избирателите /28%/.
Обявените от беларуската ЦИК данни са просто извадени от нечия глава, казва Борис Овчинников, анализатор и директор на изследванията в копманията Data Insight:
„Звучи стъписващо, но на практика всички фалшификации, извършвани в СИК, изобщо не са повлияли на окончателния резултат. Те имаха две задачи: първата, да замаскират реалния резултат на Тихановская, което, за щастие, им се получи достатъчно зле, и втората, идеологическа по същество – това е възпитаване, поддържане на тонуса, трениране на членовете на комисиите, които дори при всичката безсмисленост на фалшификациите са длъжни да ги извършат“.
Ако се изключат СИК с аномалното бързо гласуване преди края на срока на вота /над 25% от всички гласували в тях/ и високата активност /над 80%/

Тихановская получава 45% от гласовете
Лукашенко – 43%.

Това е достатъчно като минимум основание да се проведе втори тур на изборите. За пръв път балотаж имаше през 1994 г. и тогава Лукашенко участва в него.

Резултати без фалшификациите: тук Сн.1

image

Това са само тези фалшификации, които може да се отсеят с помощта на математически и статистически методи. Добавянето на бюлетини и мошеничествата биха могли да бъдат и повече, а реалните резултати най-вероятно се отличават от официалните още по-радикално.
Но и сега е ясно, че Лукашенко не е получил нито обявените 80%, нито нарисуваните в протоколите 58% от гласовете.

Народната ЦИК

Измислянето на резултати от гласуването е традиционен подход към изборите на беларуските власти. Но никога избирателите не са заявявали толкова много писмени запитвания за осветляване на фалшификациите, посочва Борис Овчинников:
„Преди успявахме да съберем фрагментирани данни от няколко СИК в Минск, които показваха, че опозиционните кандидати са получили в пъти повече, отколкото според официалните числа. Но при това в рамките на страната Александър Григориевич /Лукашенко/ все пак печелеше достатъчно убедително. Сега разпределението на гласовете се измени принципно, поради което изникна потребност и готовност на обществото да се бори за данни от действителните резултати, макар и фрагментарни“.

По-рано жителите на Беларус бяха принудени да вярват само на думите на ЦИК – властите не публикуват окончателните протоколи от СИК, затова да се преброят и проверят официално обявените изборни резултати е невъзможно. На тези избори избирателите самостоятелно организираха контрол върху резултатите от гласуването – те чакаха, докато на вратите на СИК окачат копие от протокола с подписите на членовете на комисиите, заснемаха го и го изпращаха в чата на платформата „Зубр“, която се занимава с мониторинга на изборите в Беларус.
Тези снимки са фактически единственият източник на информация, от който може да се разбере колко гласове е получил всеки кандидат в съответната СИК.

image

В СИК №92 Лукашенко получава 511 гласа, а Тихановская – 1 128.

image

В СИК №39 в Минск Лукашенко води с 552 гласа, Тихановская има 113.

За да провери резултатите от вота и да определи манипулациите, общинският депутат в кметство Москва от район Раменка Максим Гонгалский /научен сътрудник във Факултета по физика в Московския държавен университет/ заедно с доброволци дигитализираха изпратените от избирателите фотографии.
Те успяха да съберат данните от 900 протокола, в които са обхванати 1, 6 милиона гласували – почти четвърт от избирателите в Беларус.
Анализът показва, че част от комисиите са фалшифицирали резултатите от гласуването – в такива СИК делът на гласовете за Тихановская остават на нивото от 5 до 15% независимо от активността, като повечето от гласовете са в полза на Лукашенко.

image

В СИК №39 в Минск Лукашенко води с 552 гласа, Тихановская има 113.

Резултати от президентския вот в Беларус на базата на 25% 

„В тези СИК е видно, че комисията фактически е нарисувала определен процент гласове за Тихановская – това е група от секционни комисии, които често се различават по избирателна активност, но процентът за нея е еднакъв при всички. При тях е еднакво и натрупването на гласове за Лукашенко.
Очевидно е имало директива Тихановская да получи онези 10%, които бяха и обявени от ЦИК, а за Лукашенко е трябвало да се получи мнозинство“, посочва Максим Гонгалский.

За фалшификации признават и самите членове на комисиите – председателят на СИК №25 във Витебск Сергей Питаленко потвърди, че там победител е Светлана Тихановская, но шефът на РИК го е задължил да пренапише протокола в полза на Лукашенко. Това е засечено и в аудиозапис. По време на вота в Беларус секциите бяха почти 6 000 и колко още са подобните случаи може само се гадае.

Свръхактивност преди основния ден на вота без СМС

Повечето от фалшификациите са станали преди края на гласуването, да го наречем предварителен вот. /Гласуването в Беларус стартира на 4 август и продължи 5 дни, до 8 август включително. Основният ден на вота бе в неделя, 9 август, бел.ред./ Графика показва, че най-често ниският дял на гласовете за Тихановская е в тези СИК, където 30% и повече са гласували преди края на срока. В същите обаче е ясна стабилно високата подкрепа за Лукашенко – 60-80%. Когато изборите се провеждат без нарушения, няма връзка между активността и броя на гласовете в полза на кандидата.
Колкото повече са отишли до урните преди основния ден на вота, толкова по-голям е делът на гласовете за Лукашенко.

Белоруската ЦИК заяви, че активността на предварителния вот е надвишила 41%. Ръководителката на ЦИК Лидия Ермошина аргументира това с горещото желание на избирателите да изпълнят гражданския си дълг заради „изострянето на политическата битка“.
„Същите тези обвинения, които някои интернет-ресурси и мръсни технологии просто втълпяват в главите на нашите граждани, принудиха много от тях, предимно подкрепящи властта, да се мобилизират и да дадат гласа си преди края на срока“, заяви тя.
Според сметките на анализатора Сергей Шпилкин обаче официалната цифра е завишена повече от 2 пъти – реално преди последния срок са гласували не повече от 20-25% от избирателите. Така от разглеждането могат да се изключат онези СИК, където активността е по-висока.

В секциите с нормална предсрочна активност Тихановская е спечелила повече гласове. „Високият процент на т.нар. предсрочно гласуване изцяло е свързан с добавянето на фалшиви бюлетини – комисията пуска гласове за Лукашенко, докато в помещението няма никой. Но в този тренд има и обективна част – опозицията призова за гласуването в последния ден, затова поддръжниците на Тихановская именно в последния ден пристигнаха по секциите, където тя получи много повече гласове, в сравнение с предсрочния вот“, уточнява Гонгалский.

Ако изключим всички фалшификации на протоколите, където резултатът може да се счита за относително честен, остава не много – едва 17%. По-възможно е нова информация за вота да не се появи – Гонгалский предполага, че публикуването на протоколите вече е близко до финала.

Да се обновяват данните е сложно и заради сривовете на интернета, което е факт във връзка с протестите – а местните жители просто са в невъзможност да изпращат снимки на резултатите. Но и тези данни са достатъчни, за да не се вярва на официалните резултати от президентските избори в Беларус.

Автори: Катя Бонч-Осмоловская, Артьом Шченников, „Новая газета“
Превод: Биволъ




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19802625
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930