Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2020 17:22 - Цацаров отговори за своя подпис, изплувал от “Осемте джуджета”: Повече внушения, отколкото факти https://www.informiran.net
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 83 Коментари: 0 Гласове:
1



Цацаров отговори за своя подпис, изплувал от “Осемте джуджета”: Повече внушения, отколкото факти 20.08.2020

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който сега е председател на КПКОНПИ, направи официално изявление чрез своя пресцентър, след като името му беше намесено в нашумялото напоследък разследване “Осемте джуджета”.

Няколко часа по-късно от Комисията публикуваха съобщението, в което се уточнява, че то е по повод “публикувано днес – 20.08.2020 г., разследване на неправителствената организация “Антикорупционен фонд” със заглавие “Осемте джуджета – част 4”, в което фигурира и следният текст: Един съдебен протокол ни разкрива още нещо. От заседанието на Специализирания наказателен съд за разглеждане на поисканото задържане на Явор Златанов (собственика на асансьорните заводи “Изамет” – б.р.) по обвиненията в участие в ОПГ и изнудване на баща му е видно, че скоростното действие на прокуратурата вероятно започва още след първата среща в “Осемте джуджета” (столично заведение – б.р.). И както се твърди на заседанието, с подписа на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Нека да повторим – документираната в смс-ите на Златанов среща е на 27 юни 2019 година, а в съдебния протокол изрично е записано, че на 28 юни тогавашният главен прокурор Цацаров разпорежда обединяване на няколко преписки по случая и изпращането им за разследване на НСлС“.

Освен това от КПКОНПИ изтъкват, че изявлението идва и “по повод публикации в медии – Дневник – “Осемте джуджета”: и подписът на Цацаров се появява в документи”, Медиапул – “Осемте джуджета” 4: Кражба на бизнес за милиони. И подписът на един главен прокурор”, Свободна Европа: “Осемте джуджета” IV: Как подписът на Цацаров се озова на документ от аферата” и др.”


image

А самото изявление на Цацаров гласи:

“От цитирания по-горе текст, съдържащ повече внушения, отколкото факти, става ясно, че публикацията в тази й част касае постановление на главния прокурор за възлагане на досъдебно производство за разследване от Националната следствена служба, издадено на основание чл. 194 ал. 2 пр. 2-ро от НПК. По време на моя мандат бяха утвърдени и правила за приложението на чл. 194 ал. 2 от НПК, съдържащи критерии и процедура за такова възлагане. Процедурата включва предложение от съответните наблюдаващ прокурор и административен ръководител, образуване на съответна преписка във ВКП, становище на прокурор от ВКП и финално произнасяне на главния прокурор с постановление за възлагане. По този ред на Националната следствена служба ежегодно са били възлагани множество дела, чиито брой е отразен във всеки годишен отчетен доклад на ПРБ, публикуван на общ достъп. Моят подпис стои под стотици такива постановления, както и под други актове, издаването на които е правомощие по закон на всеки главен прокурор. За всеки от тези актове, включително и по отношение на споменатото постановление за възлагане, съм спазил разпоредбите на закона”.

Накрая бившият главен прокурор завършва:

“Всяка неправителствена организация и всяка медия има право на своя позиция и свобода на изразяването й. Необходимо е обаче това да става без внушения и след поднасяне на фактите такива, каквито са, а не такива, каквито трябва да изглеждат според авторите им и техните идейни и финансови спонсори. В противен случай фактите се подменят с удобни за конюнктурата на деня внушения, а опитът за публичното им представяне – с клевета”.

Източник: dir.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704507
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031