Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2020 17:56 - Под американска диктовка ли е писан „пунта мара“ проектът за нова конституция на ГЕРБ? https://www.mignews.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 95 Коментари: 0 Гласове:
1



Под американска диктовка ли е писан „пунта мара“ проектът за нова конституция на ГЕРБ?
Недоносчето взриви юристите и разгневи обществеността

  image image    

Под американска диктовка ли е писан злополучният проект на ГЕРБ за нова конституция, който шокира юристите и буквално разгневи обществеността?

Kогато в началото на годината Дейвид Хейл не дойде в България, както беше планирано, американският високопоставен служител даде обширно интервю за БНР. Думите му тогава, които звучат още по-стряскащо днес в контекста на скалъпения и недомислен герберски проект за основен закон, бяха:

Ние тук в Америка сме оптимисти за бъдещето на България . Ще продължим да работим с вас за укрепване на борбата срещу корупцията, демокрацията и върховенството на закона. Наскоро се договорихме да проведем сериозен диалог за конституционна реформа и за отчетността на съдебната власт. Това е много полезно.

От интервюто с Хейл не става ясно с кого американският високопоставен политик и дипломат е провел този сериозен диалог за конституционна реформа. И още: с какво право САЩ участват в обсъждането на конституцията на България и в крайна сметка, има ли Вашингтон участие в юридическото недомислие, предложено от ГЕРБ за Конституция, което дори управляващите побързаха да внесат в парламента?

От януари досега, няма коментар от българските управляващи по това скандално изказване на Хейл. Въпреки че зам. -държавният секретар не посочва кои аспекти на Конституцията ни са предмет на „реформа“, още през януари тръгнаха спекулации че, става дума за т.нар. конституционна жалба – възможността български граждани да могат да сезират Конституционния съд.

В подкрепа на това имаше информация, че пратеници на Държавния департамент са водили разговори в българското Министерство на правосъдието. Сега вече е ясно, че конституционната жалба на практика присъства в проектоконституцията на ГЕРБ, за която вицепремиерът Захариева съобщи, че била писана от екип на управляващата партия, но призна, че е пълна с грешки, които трябва да се отстранят.

Въпреки, че е скалъпен и лошо направен и недомислен, все пак е интересен въпросът къде е подготвян този документ: в София или във Вашингтон?




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704126
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031