Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2020 17:00 - НА ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА Е СЛАДКО https://svobodnoslovo.eu
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 116 Коментари: 0 Гласове:
1



НА ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА Е СЛАДКО

24.08.2020 admin

  image   28 SHARES ShareTweet

Във вестник „Марица“ днес излезе интересна статия относно заетите в администрацията. В България администрацията е многобройна, но за сметка на това неработеща и често некомпетентна. Всеки четвърти в Пловдивска област бил зает в публичния сектор. И има само в Пловдив 32 000 заети в администрацията. На всеки четирима пловдивчани -един чиновник.

Тъй като съм била част от администрацията на общината дълги години, съм наясно как действа системата. Оставят се няколко знаещи и работещи, а останалите бройки се увеличават и запълват с калинки от партийните листи, които до края на мандата обикновено не успяват да научат защо са там. Потресаващата некомпетентност на някои от тях води до проблеми и осъдителни решения за общините. Но….наш виновен няма. Никога не се търси отговорност от нашите хора. Само от тези, които наистина работят.

 

Администрацията в България е официалната хранилка на властта и управляващите партии. Преди избори се подготвят списъци с калинки – наши хора, които не могат да си намерят работа по елементарната причина, че за нищо не стават. И когато се вземе властта, верните кадри /които са гласували за съответната партия – те и семействата им/, се назначават на хранилка. Като се създава пост за човека, а не се търси човек за поста.

Как може да издържи дори финансово държава, в която не се произвежда, а се издържат чиновниците с данъците? А бизнесът е притискан все повече, защото тази армия от калинки трябва да яде. И щеше да има ефект, ако имаше улеснение за услугите и компетентност. Но явно имаме прекалено много изисквания. В момента за всяко нещо, което е необходимо на бизнеса от държава и община, трябва да се търчи седмици наред и да се търсят познати или пък да се формира „вътрешно убеждение“ у съответния чиновник да си свърши работата, обикновено подплатено с финикийски знаци.

Административната промяна /рИформата не ме кефи, от тези чужди измишльотини се докарахме дотук/, трябва да бъде основна. И администрацията драстично да се съкрати, като се оставят можещите, знаещите и работещите. И те да получават достатъчно високи заплати, за да не се корумпират. И най-накрая да се създаде електронно правителство. То досега три милиарда лева ни струва, ама файда – йок.

А дали пък не е по-добре направо да си ги осиновяваме чиновниците – на всяко семейство да се зачисли по един чиновник да си го издържа!?! И без това резултатът накрая е същия!

Елена Гунчева




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19821619
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930