Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2020 19:31 - ПРОКЛЯТИЕТО НА ФАРАОНА ПАДНА ВЪРХУ СИНИТЕ СТОЛЧЕТА В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ http://afera.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 223 Коментари: 0 Гласове:
1



ПРОКЛЯТИЕТО НА ФАРАОНА ПАДНА ВЪРХУ СИНИТЕ СТОЛЧЕТА В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ

image

Проклятието на фараона доведе до краха на вчерашния парламентарен ден. След като събраха подписите за историческа нова конституция, ГЕРБ май взеха да не ходят на работа. Защо така? Какво се случва?

А всичко изглеждаше толкова светлосиньо и оптимистично  при влизането в новата парламентарна зала. Заедно с тежките и смазващи душата вътрешни колони, столовете на депутате грееха и напомняха за турскосините дувари на мюсюлманските роми по селата. Кичът за 18 милиона лева явно има за цел да покаже власт на ГЕРБ в години, поне колкото на БКП. Че кичът е заразителен като коронавирус, знаем от морската столица Варна. Там от пет години упорито вкопават по зелените площи само сини и жълти теменужки. Във възхвала на властта. А може би и в двата случая става дума за нещо, като едно невинно кучешко припикаване на територия?

Сините като очите на Караянчева столове в заседателната зала са и една протегната ръка към ДПС. Нали те са в сянка, пък и обичат да действат изотзад. От мястото за седене, демек. Хайде да е хаирлия!

Но откъде може да се пръкне едно фараонско проклятие? Ами на староегипетски „паро-о“, означава този, който живее в Голямата къща. А определено Партийният дом е една много голяма, може би най-грозната голяма къща в света. В това чудо на родната архитектура е вградена сянката на диктатурата. От Вълко Червенков насам. И отърване няма. Какво друго може да внушава фасада, която напомня по-скоро на подтискащия храм на Амон-Ра в Луксор, накичена е с коринтски колони и е изографисана с кочани ацтекски кукуруз? На всичкото отгоре на върха се е пръкнал малък малоазийски мавзолей, а пък кулата над него е плагиатство на образа на римска баня.

Представям си как Херо Мустафа всяка сутрин поглежда с отвращение към новия дом на родните депутати. Също както Пилат Понтийски, на който се гади гледката към грозотията на Соломоновия храм в „Майстора и Маргарита“.

Партийният дом е символ на вечната власт на фараона. В него колкото и турскосиньо да бъде вапцано, миризмата на комунизъм няма да отмине. И може би в това е идеята. Но както казва народът, където е текло, пак ще тече. Тоест, където е горяло, пак ще гори. Веднъж вече проклятието на фараона докара голям пожар през 1990-та година. Преди дни пак имаше опит за палене на парадната врата на този вечен езически храм. Отскоро пък Партийният дом стана място за прожектиране на образа на премиера Бойко Борисов.

Към античовешкия облик на Партийния дом трябва да се добави още нещо зловещо. Архитектът Калимах, който измислил капителите на коринтските колони да изглеждат като кошници с цветя и дарове, бил вдъхновен от такава кошница на гроба на младо момиче.

Може ли да има спасение от този прокълнат символ на София и на държавата? Може, само ако мъжът на Екатерина Захариева и братът на Сергей Станишев направят общо архитектурно бюро и се заемат с опит за преустройство на фасадата. Другият вариант е да помолим американците да бомбардират това място, както през 1944-та година. Сигурно ще се навият да го направят и безплатно. И с кеф.

Цанко Цанев

*ГРАНДОМАНИЯ,БЕЗРОДИЕ,НАГЛОСТ,ПЛЮС ПРОСТАЩИНА,ХАРАКТЕРИСТИКА НА ДНЕШНИТЕ НИ ПАРЛА ментаРИСТИ! ТЕ НЯМАТ ЧУВСТВО ЗА НАЦИОНАЛНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ,ЛИПСВА ИМ ИСТОРИЧНОСТ  ПОРАДИ НЕЗНАНИЕ И НЕОБРАЗОВАНОСТ, А ОТ ТАМ И УЖАСЯВАЩА КОМПЛЕКСАРЩИНА И ЧУЖДОПОКЛОНСТВО!
"БЪЛГАРИТЕ СА НАРОДЪТ,КОЙТО БЕ ИМАЛ ВСИЧКО,КОЕТО СИ Е ПОЖЕЛАВАЛ...",
КОЙ  ДА ГО ЗНАЕ  ТОВА ОТ ДНЕШНИТЕ ТЪПУНГЕРИ ЗАКОНОПРЕДАТЕЛИ!? ОТ ТОВА ГНЕЗДО НА ЮДИ.  ТЕ И ДА ГО ЗНАЯТ ЩЕ МЪЛЧАТ,КАТО БАНичари,ЗАЩОТО ИНАЧЕ КРАЙ С ПРИВИЛЕГИИТЕ И И С ЧУВСТВОТО НА НЕОГРАНИЧЕНА ВЛАСТ ! НО ОТ ТЯХ ТРЪГВА ЗЛОВОНИЕТО НА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО И ГИБЕЛТА НА НАЙ-ДРЕВНИЯТ НАРОД И ДЪРЖАВА В ЕВРОПА,А И В СВЕТА-БЪЛГАРСКИЯТ! Н.М.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19699996
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031