Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2020 21:15 - Каракачанов за македонска тв: Блокираме преговорите за ЕС, ако няма решение на историческите въпроси http://epicenter.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 110 Коментари: 0 Гласове:
2



Официално Скопие няма желание да води честен диалог, казва вицепремиерът
Каракачанов за македонска тв: Блокираме преговорите за ЕС, ако няма решение на историческите въпроси

10 септ. 2020
image

Българският министър на отбраната е категоричен, че никой от ЕС не може да оказва натиск и да инструктира България да промени позицията си

"Официална София ще блокира първата междуправителствена конференция на Македония с ЕС, ако двустранната комисия на историците не седне на една маса и не постигне споразумение." Това заяви българският вицепремиер, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред македонската ТВ 24.

Според Каракачанов македонската дипломация избягва решаването на проблемите в продължение на 3 години след подписването на Договора за приятелство и добросъседство.

Според официална София македонската страна избягва срещи на историците, за да не се стигне до решение на въпроса с Гоце Делчев, като по този начин показва, че официално Скопие няма желание да води честен диалог.

"Миналия ноември, преди десет месеца, спряхте работата на Комисията за преглед на историческите проблеми. През последните десет месеца казахме това сто пъти, че ако не бъде постигнато споразумение по тези въпроси, България ще стопирла първата междуправителствена конференция, докато проблемите не бъдат изяснени. Това е позицията на България. И това е много ясно в Скопие", категоричен е Каракачанов.

"Ако Комисията не продължи работата си и не разреши някои въпроси, ще блокирате ли първата междуправителствена конференция?", пита македонската тв. "Разбира се", отговаря Красимир Каракачанов.

Според него проблемът е в Скопие, а не в София. Каракачанов е категоричен, че никой от ЕС не може да оказва натиск и да инструктира България да промени позицията си. Не може само едната страна може да прави компромиси, а другата да прави това, което иска, подчертава лидерът на ВМРО.

"Мисля, че щом имаме споразумения, те трябва да бъдат спазвани. Вие се съгласихте да промените знамето си, да промените името си (според договора с Гърция, бел. ред.). А със страната (България), която винаги е помагала на Македония, смятате, че можете да играете нечестно", подчертава Каракачанов.

Дипломати от държави-членки на ЕС се срещнаха вчера, за да обсъдят проект на рамка за преговори за Македония. Съобщава се, че българската страна е била категорична по въпроси, които представляват проблем за София, добавя ТВ 24. Дискусиите на техническо ниво в ЕС продължават в петък.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19824184
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930