Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2020 19:35 - Мика Зайкова за Фрог: Вземането на заем може да означава, че във фискалния резерв няма нищо https://frognews.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 130 Коментари: 0 Гласове:
1



16.09.2020 Мика Зайкова за Фрог: Вземането на заем може да означава, че във фискалния резерв няма нищо   image
Мика Зайкова
Източник: БГНЕС

Струва ми се, че да бързат да направят това нещо, на практика означава, че във фискалния резерв няма не 10 милиарда, а няма нищо. Защо ще взимаме заем, след като можем да се преборим за тези безлихвените пари от Фонда за възстановяване? Ние, сега, в края на годината, когато е най-трудно и най-скъпо, ще правим сесии да продаваме облигации. И всичко се прави тихо, потайно.

Това каза пред Фрог Нюз финансовият експерт Мика Зайкова. Ето какъв анализ направи тя пред екипа ни.

 Г-жо Зайкова, днес финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че ще бъде взет заем от 5 милиарда лева. Вчера сумата беше 4 милиарда. Как ще коментирате това?

 Това е изключително притеснително. Трябва спешно някоя от парламентарно представените партии да поиска подробна и точна информация за състоянието на фискалния резерв и най-вече за състоянието на „Сребърния фонд“.

 Бързането е притеснително. В момента е най-неблагоприятният момент да се тегли заем. Защото лихвите няма да бъдат малки. Ситуацията е такава в момента, че дори да го направят във вид на облигации, едва ли ще могат да ги пласират. Вече два пъти се опитваха и два пъти не успяха да пласират за един лев облигации, ако си спомняте.

 Сега обаче, министърът твърди, че към 30 годишните облигации, които са предложили, има много по-голям интерес и дори това е причината да бъде повишен заемът.

 Така ли? Ще видим какво ще успеят да продадат. Дори да има интерес ще бъде скъп, в смисъл такъв, че облигациите, които са с по-дълъг срок на възвръщаемост обикновено имат ниски лихви.

 Но при сегашната ситуация, когато цяла Европа е в рецесия и това е факт, когато вече госпожа Лагард (б.а. – Кристиан Лагард, ръководител на Международния валутен фонд) се затруднява да помага и все повече мисли, че трябва да се разчита на фискалните действия, отколкото на паричната политика, т.е. да се изкупуват акции или да се пласират облигации.

 Г-жа Лагард също е разтревожена за състоянието, защото дълговете стават страхотни, много високи. Можете ли да си представите какво означава трилионен дълг? А Европа върви към три трилионен дълг.

 Отново искам да кажа – това е най-неблагоприятният момент да пласираме наши ценни книжа, които нямат кой знае каква голяма стойност, защото инвеститорите се въздържат от купуването на облигации, защото това е временна инвестиция независимо дали са 10, 15 или 30 годишни. Такава временна инвестиция всеки момент може да бъде преподадена, изтеглена или ликвидирана от конкретния инвеститор. Проверих и се вижда, че облигациите са взети, но каква е цената. Това е въпросът.

 Струва ми се, че да бързат да направят това нещо, на практика означава, че във фискалния резерв няма не 10 милиарда, а няма нищо.

 И „Сребърния фонд“ ли имате предвид? Моля ви кажете малко повече за този фонд, възможно е за много хора да не е ясно какъв е той.

 „Сребърният фонд“  е фондът за пенсионната система, защото самата пенсионна система някъде към 2040 година ще изпитва доста сериозен дефицит. Причината е, че тя не е направена добре от две гледни точки.

 Първата причина е, че основната тежест на пенсиите е в първия стълб, т.е. разходно-покривния стълб, а вноските, отчисленията за капиталовите фондове са изключително малки – 5 -7 %. Не само това, но и поради наслагването на двете кризи. Светът влизаше в негативен икономически цикъл още в края на миналата година, а към това се наслагва и пандемията – това са две кризи, които създадоха голям проблем, особено на нашите пенсионни фондове, които, честно казано, вървят на самотек, те не се управляват добре.

 Първо от самия закон има ограничения за инвестиране на парите от тях и второ парите са малко. Не може с 5 и 7 % да правиш кой знае какви инвестиции, независимо, че там трябва да има около 3 милиарда. Така или иначе, управлението върви на самотек. Аз мисля, че и ръководството на фондовете не се старае особено от една страна. Другото е, че те имат, както знаете, много високи такси, които взимат за управление, средно някъде от порядъка на 5 %, които фактически намаляват реалните пари в отделните партиди. Ако те не се управляват добре, първото и второто тримесечие всички фондове имаха отрицателни доходи, а за да се увеличават парите трябва да има положителни доходи.

 Много добре знаете, че  2021 г. първата кохорта жени, които са родени след 1 януари 1940 г. ще имат право, някъде през есента, да получават пари и от втория стълб. Там парите са направо смешни, ако получат по 30 лева пак ще е добре.

 Да Ви върна към дълга и това което казвате, че трябва някоя от опозиционните партии в Народното събрание да попита за състоянието на фискалния резерв. Не може ли друг да попита – граждански организации, НПО-та?

 Да, трябва да бъде парламентарно представена партия. Вместо да се занимават със собствените си там проблеми. Извинявам се, но на комунистите пък, това тяхното на нищо не прилича. Виждате колко е важен моментът, хората вече 70 дена протестират, другите се правят на разсеяни.

 На Бойко Борисов му се вижда края, щом и американците подкрепиха Цветан Цветанов, /А ТОЙ Е АБСОЛЮТНО СЪЩИЯТ МОШЕНИК, ПРОДАЖНИК И ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ,НО СЪЩО ТОЛКОВА УДОБЕН В ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕЛО НА ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ,КОЕТО ПЪК Е ЦЕЛ  НА АМЕРИКАНЦИТЕ...ТОГАВА,  К О Е   Щ Е   С Е П Р О М Е Н И ?  И ВЪОБЩЕ ИСКА ЛИ НЯКОЙ ПРОМЯНА,НЕ ГОВОРЯ ЗА НАРОДА! ВСИЧКО Е  ПОД ВЪНШЕН КОНТРОЛ И НАРОДЪТ ЩЕ БЪДЕ ОТНОВО ИЗЛЪГАН!  Н.М./  той е свършен. Но не в това е работата, а в това, че не подава оставка. А другите в точно този момент правят избори, ще правят конгреси и продължават да се карат вътре, вместо да си вършат работата, т.е. поне да искат отчет.

 Защото, напомням ви, те твърдят, че е 10 милиарда. Знаете, че по бюджет във фискалния резерв не може да има по-малко от 4 милиарда и половина. Така пише в бюджета. В рамките на тази сума, около 3 милиарда е „Сребърния фонд“, който е във състава на фискалния резерв. Фактически би трябвало да има някакви 4-5 милиарда.

 Според мен няма стотинка.

 Бойко Борисов похарчи всичко. Знаете как хвърля, а това което прави е кошмар – тук хвърля едни милиони, там други хиляди и стотици хиляди и непрекъснато твърдят, че имат излишък. Този излишък е имагинерен и ще ви дам само един пример за това – в бюджета пише, какви са капиталовите разходи, които трябва да направи правителството, а те са много важни, защото други капиталови вложения няма. Никой инвеститор не идва тук, за да влага, защото никой инвеститор няма доверие, защото има корупция и няма съдебна система. Това са единствените истински капиталови вложения, които могат да се вложат съгласно разчетите в бюджета.

 Само че за пологодието, ако погледнете ще видите, че от 2,8 милиарда, които трябва да бъдат изразходвани, са вложени само  254 хиляди лева, т.е. някъде около 10%. Това не са спестени пари. Той разхищава парите, които могат да родят нови технологии, стоки с висока добавена стойност, ако те наистина се вложат като капиталови разходи в съвместни или дори държавни предприятия.

 Работата е там, да се поучават стоки и услуги с висока добавена стойност, а това става като влагаш пари в нова техника и нова технология, изкуствен интелект  и т.н.

 Това е така нареченият излишък, но този излишък, който харчи той е имагинерен. Той трябва да се върне в капиталовите разходи. За да харчи така означава, моето лично предположение е, че там няма и стотинка. И това е трагедия. За това бързат с този заем. Защо го взимат сега?

 Ако бяха направили национален план, подплатен с проекти, за да могат да получат онези имагинерни, пак имагинерни пари. Става въпрос за онези 29 милиарда от които 16 милиарда са в оперативните програми, но останалите са във фонда за възстановяване. Освен това, което днес каза Европейската комисия за върховенството на закона и тези неща, така или иначе ЕК е казала, че половината от тези пари могат да бъдат градове, по-малко от половината. Само че те ще се получат срещу одобрен от цялото общество национален план за възстановяване на икономиката. В този национален план трябва да има конкретни проекти, които не да съживяват умрели бизнеси, не да дават пари на футболни отбори  и казина, а да дават пари за зелена икономика, за внедряване на нови технологии, за дигитализация. За това става въпрос – такива проекти ще бъдат одобрени и само за такива проекти ще се дават пари. Това са огромни пари, защото като се извадят 16 милиарда от 29 милиарда, остава една значителна сума, която може да бъде похарчена за икономиката ни.

 Защо ще взимаме заем, след като можем да се преборим за тези пари? Ние, сега, в края на годината, когато е най-трудно и най-скъпо, ще правим сесии да продаваме облигации. Защо не вземем от безлихвените заеми от Фонда за възстановяване? Само сметнете колко е 1,375 %, което е близо 1.5 върху 5 милиарда. Взимаме сега скъпо и прескъпо. И всичко се прави тихо, потайно и само колкото да крадат, извинявам се за израза, но е така.

 Интервю на Диана Йонкова




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19795476
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930