Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2020 19:43 - Кольо Колев: Избори след 2 месеца? Това е димка https://lupa.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 107 Коментари: 0 Гласове:
1



Кольо Колев пред Lupa.bg: Избори след 2 месеца? Това е димка   25 Септември 2020 1478     image image Автор: Валерия Касиян  

-Г-н Колев, Халил Летифов от ДПС днес заяви, че до два месеца ще има избори. Значи ли това, че скоро предстои кулминация на протестите? Каква е вашата трактовка на тази прогноза?

-Според мен това е поредната димка. Не вярвам, а и не е възможно.

Изборите могат да бъдат най-рано след три месеца – ако приемем, че правителството днес подаде оставка.

Има т. нар. парламентарна въртележка – президентът трябва да даде мандата на този, на този, на този... Което отнема приблизително три седмици. След това има още два месеца срок, в който да се назначат самите избори.

-Защо тогава от ДПС казват това?

-Това е традиционният ход на ДПС, когато иска нещо. Без всякакво съмнение това правителство само формално е на Патриотите и на ГЕРБ, но то е една своеобразна тройна коалиция, в която третият играч е скрит и това е ДПС. И те определено са в доста добра позиция. Така че в случая вероятно искат нещо – напълно е възможно това да е свързано с Изборния кодекс – например отказ от уседналост , агитация на майчин език и т.н.

-Имаше и друго интересно изказване тези дни, на Слави Василев. Той смята, че до началото на октомври на хоризонта ще излезе нова политическа формация, зад която ще бъде президентът. Ще предприеме ли наистина Румен Радев някакъв радикален ход?

-Това до голяма степен зависи от управляващите и от натиска, който те евентуално ще окажат върху президента.

В общи линии, Радев много трудно може да предприеме радикален ход, освен ако отсреща няма директен натиск – който да оправдае този ход.

В смисъл: искаме импийчмънт, искаме оставката на Румен Радев – всякакви такива неща... И тогава Радев казва – ами хубаво, ето ви оставката тогава и аз ще направя политически проект. Тънко е. От една страна много хора са се вторачили в него, има търсене на политическа алтернатива извън традиционните политически партии... Но дали Радев ще посмее да играе такъв ход – е трудно да се каже.

-„Отровното трио” обаче също даде заявка за евентуален проект – те изготвиха своя платформа. Какво биха взели електорално, ако направят партия? Това не се отчита до момента.

-Трудно е да се отчете нещо, което още не съществува като проект. Защото зависи от конкретната реализация. А и от това дали ще се появи политически проект на президента – тогава техните шансове биха били по-малки. Тъй като и двете формации ще играят в една ниша – търсенето на алтернатива.

Но ако не се появи такъв политически субект, положението ще бъде съвсем друго. Тогава „Отровното трио”  биха могли да се заявят като значима политическа алтернатива.

Трудно е да се прогнозира. Досега виждаме по-скоро намерения. Има шанс, но зависи от много фактори. Гадаем върху нероден Петко – дали ще стане голям, силен и много красив или пък няма да успее да се реализира. Много зависи и от това кой ще бъде привлечен там. Без съмнение ще настане и някакво схизма... Такъв проект, естествено, ще има много врагове, които ще се нахвърлят върху него - както от страна на Слави Трифонов, който играе в тази ниша, така и от страна на десничарите, които също играят в нишата на търсене на политическа алтернатива. Даже и от по-малките формации, които евентуално ще бъдат поканени или непоканени от типа на „БОЕЦ”, „Възраждане” и т.н. Затова е сложно да се определи потенциалът им. 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698104
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031