Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2020 19:02 - Ремонът на Чирпанския участък от АМ Тракия е пълен скандал https://www.lentata.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 130 Коментари: 0 Гласове:
1



Ремонът на Чирпанския участък от АМ Тракия е пълен скандал Безобразната отсечка от магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загова се оформя като поредната кутия на Пандора. Агенция "Пътна инфаструктура" призна, че на практика жестоко нагънатият участък, пуснат в експлоатация през 2007 г., ще трябва да се прави почти наново, като "ремонтът" ще излезе прескъпо - по 3.4 милиона лева на километър, или общо към 180 млн. лева.


image

Гост-автор | 03/10/2020

Безобразната отсечка от магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загова се оформя като поредната кутия на Пандора. Агенция "Пътна инфаструктура" призна, че на практика жестоко нагънатият участък, пуснат в експлоатация през 2007 г., ще трябва да се прави почти наново, като "ремонтът" ще излезе прескъпо - по 3.4 милиона лева на километър, или общо към 180 млн. лева. Толкова горе-долу струваше и построяването на този сегмент от магистрала "Тракия", който днес е в такова плачевно състояние, че скоростта на движение е ограничена до 90 км в час. Удивителното е, че Агенция "Пътна инфаструктура" дори не знае колко време ще отнеме превръщането на проблемната отсечка отново в магистрална. А най-скандалното е, че отново виновни и наказани няма и никой за нищо не търси отговорност.   Заради пропаданията по цели 39 км от АМ "Тракия" скоростта е ограничена на 90 км в час. Което означава, че магистралата не е магистрала.

 Защо поправянето на кошмарния участък Чирпан - Ст. Загора ще излязе толкова скъпо? Ето какво обясни тази сутрин по Нова тв Иван Досев, член на Управителния съвет на АПИ:

 „Категорично на всички е ясно, че ремонт на участъка трябва да се направи. Този участък е строен преди повече от 10 години, в друго време, когато цените са били различни. Само цените на труда са увеличени оттогава над два пъти. Не можем да сравняваме с тогавашните цени. Цената е съгласно нашия договор с "Автомагистрали" и това е реалната цена, която  при актуалните цени в пътното строителство е нормална".

 От обясненията на инж. Досев се разбра, че работата по отсечката е възложена на държавното предприятие "Автомагистрали" не с отделна прозрачна обществена поръчка, а в рамките на големия рамков договор, който е сключен с нея за поддръжка и почистване на пътищата в цялата област.  Стана ясно още, че въпросната стряскащо висока цена - 3.4 млн. лева за километър магистрално трасе, ще се прилага и за другите ремонти, които държавната фирма ще прави в обхвата на рамковия договор за пътна поддръжка. 

 Представителят на АПИ каза, че на практика ще се ремонтират не само 40-те километра до Чирпан с големите пропадания, но и още 12 "съседни" километра, строени и пускани в експлоатация между 1995 и 2000 г. Макар и по-стари, тези 12 км - между 156-ия и 168-ия километър от магистралата щели да бъдат поправени по-лесно и по-бързо - в рамките на 30-35 дни. Но в "чирпанския" участък ремонтът ще е тежък и дори ще се "пипат и основните пластове", призна инж. Досев. И тъй като работата е сериозна, от АПИ не можели да се ангажират със срокове. "Очевидно всички дейности няма да успеят да се изпълнят за 3 месеца, не трябва да правим прогнози, за които не сме сигурни дали ще се сбъднат", каза представителят на ръководството на пътната агенция. При това засега се говори за ремонт само на едното платно на магистралата - в посока към Бургас, който ще глътне 90 млн. лева. Кога ще се изправят  "вълните" в другата посока, изобщо не е ясно. 

 За безобразното състояние на отсечката се говори настойчиво поне от години, но особено след като там започнаха да стават жестоки катастрофи - последната такава бе през юли.  Още през  есента на 2018-а, АПИ обяви, че се налагат спешни ремонти по "Tракия", като плановете са до началото на зимата да бъдат обновени няколко отсечки - основно в 30-километровия участък Чирпан - Стара Загора. Там от тировете са образувани коловози, признаха от АПИ (очевидно лошо построеният път не може да издържи на натоварването).  Сега същите "коловози" пак са на дневен ред.

 Цената

 По данни, изнесени от ресорния министър Петя Аврамова, peмoнтът на paзшиpeния yчacтъĸ oт 52 ĸм щe бъдe струва към 90 млн. лева, разпределени така:  70 млн. лв. зa пътнaтa чacт; 15 млн. лв. за подмяна на мантинелите в cpeднa paздeлитeлнa ивицa и бaнĸeта; 4 млн. лв.  зa мoнтиpaнe нa пътни знaци в двeтe плaтнa и пoлaгaнe нa xopизoнтaлнa мapĸиpoвĸa. 

 Cъc зaвъpшвaнeтo нa peмoнтa нa дяcнoтo плaтнo нa yчacтъĸa мeждy Чиpпaн и Cтapa Зaгopa щe ce пocтигнe жeлaният ĸoмфopт и бeзoпacнocт нa движeниeтo. Cлeд ĸoeтo ca плaниpaни  peмoнтни дeйнocти нa лявo плaтнo, нo тoвa щe cтaнe пocлeдoвaтeлнo, зa дa ce зaпaзи пpoпycĸaтeлнa cпocoбнocт нa мaгиcтpaлaтa", обясни неотдавна Аврамова.

 Рекорди или "бързата работа - срам за майстора"?

 На сайта на група "Трейс", от чието семейство е основният изпълнител, работата по проекта е описана като голям успех. Там четем следните подробности за свършеното по подучастъка Чирпан –Ст. Загора:

 "Изпълнител на проекта е фирма „Пи Ес Ай", която е част от „Трейс Груп Холд" АД. Десетки български фирми участваха като подизпълнители.  Възложител е Изпълнителна агенция "Пътища", а супервайзър и инженер е MottMacDonald. 

 Подобреното състояние на пътните условия и извеждането на транзитния трафик повишава безопасността на движение и комфорта на пътуващите, намалява разстоянието, времето за пътуване и транспортно-експлоатационните разходи. 

 При изграждането на подучастък II бяха постигнати рекорди, благодарение на които той бе завършен за изключително кратък срок. Средно на денонощие се полагаха над 4700 т асфалт. Ежедневно се монтираха 4 км еластична ограда.  

 Пряко ангажирани в монтажно-строителните дейности на целия участък Оризово - Стара Загора бяха над 1000 души, 300 камиона и високоспециализирана пътностроителна техника. За бързото, ефективно и качествено строителство бяха монтирани две мобилни асфалтови бази с производителност над 200 т/час, а инертните материали бяха доставени от четири мобилни и три стационарни трошачни инсталации".

 На фона на тези бодри отчети за ударен труд и рекорди имаме днешния печален резултат - участъкът на практика ще поправя "из основи".  А тъжният извод е, че магистралите ни излизат солени не просто заради калпаво изпълнение, а заради напълно липсващия контрол и тоталното безхаберие на държавата.  

Източник: "Сега", Гласове




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706524
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031