Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2020 16:40 - Разследване на Lupa.bg: Нечувано - Резолюцията за България стъпила върху лобистки интереси https://lupa.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 129 Коментари: 0 Гласове:
1



Разследване на Lupa.bg: Нечувано - Резолюцията за България стъпила върху лобистки интереси   09 Октомври 2020 3262     image image Автор: Христина Добрева  

Еврорезолюцията за България, която разцепи ЕНП, сложи нови разделителни линии в българския парламент и предизвика люти спорове сред наши и западняци, май ще се окаже поне частично плод на борба за частни интереси, а не за върховенство на закона и пречупване на гръбната на корупцията у нас. Едно изречение в проекта на острата позиция за случващото се у нас, приета вчера с мнозинство в пленарната зала в Брюксел, може да e ключово за истината как се появи тя и как се стигна до гласуването й. Дали няма да се окаже, че не протестите, продължаващи 3 месеца, с цел сваляне на правителството, а крайно регионални спорове са в дъното на разгромяващите критики? Lupa.bg ви запознава с фактите. 

image

Една от подточките на приетия текст, останала добре скрита и за европейските журналисти, гласи: 

"... изразява загриженост във връзка с по-малко известни примери за недостатъци на върховенството на закона в България, като например отношението към собствениците на апартаменти в Sunset Resort, Поморие...". Интересно е как наред с теми като борбата със сивата икономика, принципите за разделение на властите и спазването на европейските ценности като права и свободи, 18-хилядното градче на 20 км от Бургас се озова в окото на дебата в столицата на ЕС.

Става въпрос за близо 10-годишен спор между собствениците на жилища на територията на т.нар. "Ирландски комплекс" в Новия град, както поморийци го наричат "Квартала" и собствениците на хотела, носещ същото име от една страна, и от друга, концесионерът, спечелил договора за управление на прилежащия плаж. Казусът обаче няма нищо общо с акцията на лидера на "Да, България" Христо Иванов в парк "Росенец", където достъп до ивицата изобщо нямаше.

Тук междуособиците се дължат на искането на въпросните притежатели на имоти да се сдобият с правото да ползват безплатно чадъри, шезлонги и масички по време на сезона, вместо да дават пари на определения от държавата след конкурс концесионер. Драмата е стигнала и до съда, но досега решение няма. В същото време хотелската управа разполагала със свой договор така, че нейните гости да ползват ограничено въпросните съоръжения, като цената им да влиза в сметката на летовниците за нощувките.

Къде е заровено кучето? В Ейре. Оказва се, че евродепутатката Клеър Дейли, която първа поде критиките срещу България чрез комисията LIBE, е роднина на един от тези въпросни собственици. 

Потърсен за коментар, управляващият комплекса Боян Бонев се оказа, че вече е зазимил базата до идния Великден. Кметът на община Поморие Иван Алексиев обаче разкри пред медията ни въпросната информация, без да уточнява каква точно е роднинската връзка на ирландката със собственик на жилище в комплекса. И добави: 

"Безкрайно изненадан съм от това, че името на града ни беше замесено в тази резолюция. Общината няма нищо общо и никога не е имала с този спор за плажа. Там по надлежен ред ивицата се управлява от концесионер, сключил договор с Министерството на туризма". Попитан има ли някакво ограничение за собствениците на апартаменти в комплекса, Алексиев бе категоричен, че това не е вярно.

image
Поморийският кмет 

"Но те не искат просто да опънат хавлиите си в определената свободна зона, а искат да ползват съоръженията на концесионера", разкри още кметът, избран на миналите местни избори за трети мандат.

Алексиев недоумява как е възможно такъв частен спор да се озове в Брюксел сред важните за Европа и за страната теми, засягащи основните права и свободи. Но е твърдо убеден, че след разкритието как са се оформили част от позициите на евродепутатите по отношение на България чрез въпросния документ, е резонно да се поставят въпроси и за наличието на други лобистки интереси, освен крайно локалния, който ирландката защитава. 

Всъщност въпросното "Ирландско селище" (Сънсет Ризорт) от години е източник на всевъзможни конфликти. В началото построено като "холандско" с инвестиции от Нидерландия, то бързо губи капитали, градежът му се бави, а след това е придобито от граждани на Ейре съвместно с български инвеститори. От 2004-а досега има заведени десетки дела по различни спорове, свързани с него - от ремонти на общи части, през прехвърляне на акции и кредитиране (с цел строителство на друг мегакомплекс край Поморие), до въпросния плаж.

Според поморийци целта на собствениците на жилища там е да прокарат свой концесионер предсрочно, да се разруши контрактът с настоящия и да се постигнат нови договорености за ползването на ивицата. Нещо повече, бивш собственик на земята, върху която е построен комплексът, коментира пред изданието ни с молба да запазим анонимността му, че още преди 3 години е имало сигнали, че се готви вдигането на частна бариера, за да възпрепятства свободният достъп до плажа, въпреки че той е изключително държавна собственост. Само благодарение на юридическа намеса, ирландците спрели намеренията си да приватизират ивицата. А кметът отсича: "Плажът е за всички. Няма да допусна името на града да се петни". 

Алексиев смята, че не е коректно ползването на частен спор за определянето на европейското отношение спрямо България. Но попитан за цялостното му мнение във връзка със скандала по оста София-Брюксел, бившият депутат бе лаконичен: "Твърде малък съм да коментирам". Не вижда и начин местната власт да се намеси в разрешаването на казуса, предвид факта, че управлението на концесионера, поне засега, е законно, а теренът, върху който е изградено "Ирландското", от 1990-а г. е в частни ръце. 

Lupa.bg изпрати запитвания до самата г-жа Дейли. В случай, че тя отговори, ще публикуваме и нейните аргументи.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19795682
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930