Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2020 20:14 - „Уикилийкс“: Български външен министър се отчита пряко на Държавния департамент на САЩ https://www.lentata.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 146 Коментари: 0 Гласове:
2



„Уикилийкс“: Български външен министър се отчита пряко на Държавния департамент на САЩ Бившият външен министър в първия кабинет на Бойко Борисов – Николай Младенов, е рапортувал директно на Държавния департамент на САЩ във връзка със спирането на проекта АЕЦ „Белене“.

image

Гост-автор | 12/10/2020

Бившият външен министър в първия кабинет на Бойко Борисов – Николай Младенов, е рапортувал директно на Държавния департамент на САЩ във връзка със спирането на проекта АЕЦ „Белене“. Това става ясно от изтекли имейли на бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, публикувани от сайта „Уикилийкс“, предаде Хаштаг-BG.

Изтеклата имейл комуникация относно България е между Джейк Съливан, зам.-шеф на кабинета на Клинтън, и самата Хилъри Клинтън от 28 март 2012 г. Малко по-рано в същия ден българските власти прекратяват проекта АЕЦ „Белене“.

В писмото си Съливан препраща на Клинтън информация от Ричард Морнингстар, който по онова време е специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на енергетиката в евразийския регион. При препращането към Хилъри Клинтън, Съливан заключава: „Нелоша работа“ („Not bad work“).

Ето и имейла на Морнингстар до Съливан, който впоследствие е препратен до Клинтън: /Уикилийкс – пълната имейл комуникация към Клинтън относно АЕЦ „Белене“ вижте тук/

Уважаема г-жо Държавен секретар,

В момента съм в Атина по време на натоварено пътуване до Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви информирам, че получих обаждане преди малко от българския външен министър Младенов, който се обади, за да ме информира, че България току-що е обявила решението си да спре проекта „Белене“ с Русия. Това беше основна тема на дискусията по време на визитата Ви в София.

Той каза, че Русия е кооперативна. България ще вземе във владение един от реакторите, който вече е завършен и ще го инсталира на площадката в Козлодуй. „Уестингхаус“ си говори с българите за развитието на проект в Козлодуй чрез използването на руски реактор.

С уважение,
Дик“

Информацията стана публична, след като порталът „Уикилийкс“ публикува 1258 имейла на Клинтън, изтекли през личния й компютър, който тя е ползвала за служебни цели. Припомняме, че това нерегламентирано използване на личен имейл-сървър е повод за разследването срещу Клинтън, като вчера ФБР за пореден път привика Клинтън и я подложи на няколкочасов разпит.

От тази кореспонденция и от положителната оценка на Джейк Съливан става ясно, че администрацията на Клинтън и дипломатическите мисии на САЩ в региона са въздействали на българското правителство за спирането на АЕЦ „Белене“.

Припомняме, че Хилъри Клинтън пристигна на посещение в България в началото на февруари 2012 г. по покана на тогавашния външен министър Николай Младенов, по време кабинета Борисов-1. Тогава тя се срещна с министър-председателя Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и редица български министри, а Николай Младенов лично я посрещна на летище „София“.

image

На 1 април 2012 в разговор отново с Николай Младенов, Клинтън поздрави България за „трудното решение“ на кабинета да спре проекта „АЕЦ“ Белене. Клинтън заяви, че оценява и начина, по който българската страна е съобщила решението си на Русия.

След края на мандата на първото правителство на Борисов, Младенов е назначен за специален пратеник на ООН в Ирак.

Eто и пълния текст на писмото на Съливан до Клинтън:

image

image

 

Източник: memoriabg




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19828819
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930