Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2020 19:02 - Американци в „Козлодуй“! А корабче плува ли? https://otupor.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 92 Коментари: 0 Гласове:
1



Американци в „Козлодуй“! А корабче плува ли?

14 окт., 2020 | България | 0 |

image

При поредната си обиколка с „джипката на властта“ Борисов съобщи на народа, че е решил да закупи „най-модерния“ американски ядрен реактор за АЕЦ „Козлодуй“, защото му било омръзнало да купува руските, с които нищо не можело да се направи!?

Тук не коментираме, че исторически СССР, а днес Русия е водеща държава в разработката на ядрените технологии, но пък се питаме докога ще слушаме тези безкрайни лакърдии, извадени сякаш от сценарий на селска вечеринка?

В началото лидерът на ГЕРБ наричаше „Белене“ гьол с жаби, сетне го превърна в „стратегически проект”, а днес ново 20! – намерил бил една нива в Козлодуй и щял да построи там 7-и атомен реактор, ама задължително да бъдел американски…

Ето това е т. нар. риълполитика на Борисов – във Вашингтон той козирува, а в Москва се извинява… За 10 години на власт не можа да разбере един елементарен постулат, че енергетиката не е тема за шегички, пропагандна или игра за оцеляване.

Енергетиката е високоекспертна дейност, подчинена на сложни икономически и технологични правила, на управленска логика и стратегическо планиране за десетилетия напред. Опитите да бъде превърната в конюнктурна геополитика се провалиха, защото енергийните проекти в Европа се развиват въпреки заплахите на русофобските ястреби от Брюксел и Вашингтон.

Енергетиката е въпрос на национален суверенитет и национална сигурност. И вместо България да стане енергиен център на Балканите, така както визионерски е планирано от управлението на Тодор Живков (менторът на Б. Б.), под „мъдрото“ ръководство на ГЕРБ бяхме превърнати в послушен изпълнител на чужда воля и интереси. Сигурно Борисов се изживява като голям геополитически играч, но всъщност показва страх и отчаяние – защото е ясно, че обещанието му да купи и монтира US ядрен реактор е неизпълнимо през следващите 15-20 години. Той просто иска да спаси кожата си, но нито ядрените му фантазии, нито предплатените Ф-16 ще му свършат работа, тъй като дори и Вашингтон не може да му гарантира оставането на власт. А заради напразните надежди за оцеляване на мафиотско-мутренската олигархия, бедна и затънала в системна криза България плаща и ще плаща милиарди на военнопромишления и ядрен комплекс на САЩ. Заради „илюзиите Борисови“ тези пари няма да се инвестират в бъдещето на страната ни – за индустрия, икономика и туризъм, за пенсии и социални политики, но ще обвържат поколения българи с тяхното изплащане.

Помним как преди няколко години по подобен начин министърът от кабинета „Орешарски“ Драгомир Стойнев се опита да заиграе с „Уестингхаус“ за 7-и реактор в АЕЦ „Козлодуй”. И тогава „надеждата” беше, че американците ще запазят кабинета на БСП и ДПС, но въпреки тези негови усилия… правителството позорно падна. Това ще се случи и на ГЕРБ, и на Борисов! Защото едно „предполагат“ управляващите, но друго „разполагат“ българските граждани – 70% от които искат оставка и нов модел на управление!

И още нещо много важно! Проблемът за внедряването и закупуването на руски реактори съвсем не е свързан с Кремъл и Путин, той си е чисто български! Защото слугинажът на управниците ни заради външен натиск вече два пъти спира АЕЦ „Белене“. Първият – през далечната 1990 г. под диктовка на Вашингтон и с помощта на Париж. Вторият – от правителство на Борисов, с нарочно решение на Парламента на 29.03.2012 г. – две седмици след посещението на Хилари Клинтън в София. Така се случи и с „Южен поток“, след идването на някакви трима американски сенатори, когато срещайки се с тях Пламен Орешарски „тържествено“ обяви спирането на стратегическия европейски газов проект.

Ако не беше раболепието на българските правителства през 2018 г. в АЕЦ „Белене” щеше да заработи 1-ви реактор, на следващата година и 2-ри, а българската енергетика щеше да има перспектива за „Зелената сделка 2050”. Но докато други малки и големи европейски държави защитават своя национален интерес и изграждат енергийни и инфраструктурни проекти с Русия, България се огъва пред чуждия натиск, който превръща страната ни в най-бедната, корумпирана и безперспективна държава в ЕС.

Колко още милиарда ще похарчи Борисов, за да остане на власт? И Кой ще плаща за неговите авантюри? Защото днес Той с лека ръка харчи народни пари, а не парите от шкафчето си.

Време е всички заедно да спрем това безумие, да сложим край на тази провалена власт! Време е да накараме Бойко Борисов да забрави думата „Сongratulations” и да научи думата „Оставка”. Време е, да си върнем превзетата държава, а младите българи да получат перспектива за работа и реализация, да създават семейства, да раждат и отглеждат децата си в най-прекрасната за всички ни страна – България.

Проф. Светлана Шаренкова




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19786430
Постинги: 44942
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930