Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2020 20:09 - ЗОРОАСТРИЙСКИ БОГ В "ПРА"-БЪЛГАРСКИ НАДПИС ДОКАЗВА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА БИЛИ ТАНГРИСТИ Автор: shtaparov:
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 200 Коментари: 0 Гласове:
2



ЗОРОАСТРИЙСКИ БОГ В "ПРА"-БЪЛГАРСКИ НАДПИС ДОКАЗВА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА БИЛИ ТАНГРИСТИ

Автор: shtaparov:

12.10 09:41

 
 
ЗОРОАСТРИЙСКИ БОГ В "ПРА"-БЪЛГАРСКИ НАДПИС ДОКАЗВА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА БИЛИ ТАНГРИСТИ


     Безброй научни факти доказват че Българите не само не са тюрки,но и въобще не са азиатци,но "нашата" историческа наука от 70 години произвежда предимно кадри,които знаят да си затварят очите за това. Истината не изнася на много държави около нас,които си купуват лобита в "нашата" историческа наука- затова Българска история се пише не според историческите факти както обичайно се прави по света,а според болните фантазии на този или онзи чуждестранен политик. Под натиска на чуждоземни лумпени,попаднали случайно в политиката "историческите" измами през тези години добиха невероятен мащаб,а към тях постоянно се прибавят нови. От тази "епидемия" не са пощадени и роднините на старите Българи- Хуни, Авари, Хазари и пр.

  Има данни,че Хуните например не са били никакви азиатци- те били група европейски народи,обединени от Българския скиптър и действащи по заповед на нашия император. Аварите (по-точно Псевдоавари) и Хазарите са обитавали части от Западна Азия но не били никакви тюрки,а първите Хазари са били чисти индоевропейци.

  Древните Българи също били индоевропейци,но група продали се на чужди интереси "историци" с позиции в академиите и катедрите продължава да лъже народа ни с тюрки и "славяни". Те внушиха пошлите си фантазии на миналите през тяхната "школа" историци и накараха наш учен да изобрети древен надпис с лелеяното от тях име "Тангра" (Вес.Бешевлиеш,стр.131):

      image

                                              image

  Превод: "Канас ю Биги Омортаг [от бога владетел]... беше... и [направи жертвоприношения на бога] Тангра... ичиргу (колобър?)..."

  Надписът,открит в 1926 г. реално съществува но няма нищо общо с Тангра,понеже Българите не са били тюрки. Той е тежко повреден и то до такава степен,че вероятността четенето на Бешевлиев да е вярно не е по-висока от 40% и то при условие,че Българите са били тюрки (https://bnt.bg/bg/a/nadpis-s-imeto-na-bog-tangra-nameren-vrkhu-kolona-v-madara?v=238347). Те обаче не са били такива което значи,че тази вероятност не е по-висока от 20% понеже имена и думи като Денгир. Тенгри, Тангароа, Тандра, Индра, Тандър, Ангра и пр. са имали доста други народи,в това число Шумери, Келти и Индоарийци..

      image

  Сега всеки би си задал въпроса: ако върху колоната от Мадара го няма името ТАНГРА,какво е написано с тези думи тогава? Вече има отговор на този въпрос и нека не се сърдят поклонниците на проф. Бешевлиев,че развенчавам неговия авторитет и опровергавам неговото четене. Той все пак е живял в друго време когато не е можело дори да се мисли,че е възможно "пра"-Българите да са били елитни европейци и носители на изключителна култура. Затова много негови действия са били съобразени с правилата на системата,която изисквала дедите ни НЕПРЕМЕННО да са тюрки,независимо каква е била реалността и каква- историческата истина.

  Доста хора забравят,че в "пра"-Българска среда вместо светилища на Тангра се откриват КАПИЩА т.е. храмове,типични за Класическата езическа древност но също и Зороастрийски храмове,които биват обяснявани с азиатския произход на Българите.

      image

   Щом има такива храмове,значи Българите са вярвали в класически и зороастрийски богове,а не в Тангри или вълци. Класическите богове са добре представени в Розетата от Плиска и в Българския календар,който ги представя като предвестници на Христос. Остава въпросът къде са зороастрийските богове.

  Едни от тях несъмнено са Слънцето и Огънят,представени широко в Българския фолклор от което следва,че дедите ни са имали изключителна почит към тях. Надписът от Мадара за пръв път ни представя друг важен зороастрийски бог,залегнал в основата на зороастризма,дуализма и богомилството. То е еманация на дуализма и манихейството.които дедите ни може да са приели от персийски или сирийски мисионери,избягали при тях през VI-VII в. от тюркските и арабските нашествия. Съгласно с това,участъкът с надпис [?]-Н-Т-А-Г-Г-Р-А-М-[?] в колоната от Мадара споменава зороастрийския бог Ангра Майню (Ахриман),а коректното разчитане на надписа  е [...]Т - АНГРА - М[АНЬО] - [...]. В България изглежда е ползван вариантът МАНЬО а не МАЙНЮ,понеже имаме такова лично име и негови производни- МАНЧО, МИНЬО, фам. МАНЕВИ, МАНОВИ, МИНЕВИ и пр. От там у нас са останали изрази като "Мина се". "Помина се", "Минаха го" и пр.,свързани без изключение с бога на злото,какъвто е самият Ахриман (наричан още Ариман).

  Науката за Българския календар е сложна и не е за всеки. Тайните на Календара не са тъй лесни за разгадаване,както се струваше на първите проучватели а нови изследвания показаха,че той не е типично езически. В него има имена на езически богове,но там те са представени като предвестници на Христос,което свързва традициите на нашия календар ИМЕННО с манихейството. А то както знаем е залегнало в основите на дуализма,характерен за Българските богомили (зороастрийци и манихеи). Зороастризмът в древна България е констатиран от много автори (кликни за да увеличиш):

      image


              image

         image

  Откъде обаче е дошъл този зороастризъм у нас,ако Българите са стари европейци и не са азиатски народ? Оказва се,че има три възможни отговора на този въпрос:

1. От Кавказ,където според Ал. Мошев е имало важни зороастрийски центрове.
2. От "Аварите" или по-точно Псевдоавари,които са угрофински пришълци от северозападна Азия.
3. От Келтите като не забравяме,че най-чисти "пра"-Българи са само хората от Келтските племена БЪЛГИ (наричано от гръко-римските историци БЕЛГИ и БОЛГИ) и неговите родствени племена ВОЛКИ и БОЙИ (БОХИ т.е. БОГИ).

  Много хора ще останат изумени като разберат,че дедите ни са живели в земите на днешна Англия и Франция,понеже някога гърците ги прогонили чак там. През IV-III в. пр. Хр. те се намножили и почнали да се разселват,като едни отишли в Ирландия а други в Италия и Панония,където Страбон ги "регистрирал" под името БЕЛГИ и БЕЛГИТИ ( = БЕЛГИТЕ). Много Болги (БЪЛГИ) останали в Тракия през III в. пр. Хр. и затвърдили класическите езически култове,които изповядвали на Балканите преди гръцкото нашествие. Малко хора обаче знаят,че Келтското племе БОЙИ (БОХИ,БОГИ),което обитавало Бохемия изповядвало зороастризма:

image

   Как е попаднал тоя зороастризъм у тях е още дискусионно но е ясно че точно от тях Българите са взели своя,понеже Бохемия граничела с Панония и древна Дакия и лесно е ставал взаимообмен на култури. Въпросът откъде Бойите са взели своя зороастризъм също си има отговор: в 279 г. пр. Хр. те изглежда са дошли на Балканите заедно с БОЛГИТЕ и са живели с години по места,в които Персите (Берси,Берсили) са минавали и са оставили зороастрийския си култ. Вероятността Бойите да са изобретили зороастризма и да са го пренесли на изток изглежда нищожна,а посветените в тази религия Бойи (БОХИ,БОГИ) напуснали Балканите след римските нашествия и се върнали в Бохемия или останали в Дакия при своето родствено племе ДАЧИ (ДУЧИ) БЪЛГАР. Затова типът на зороастрийските храмове се открива както при Траки,така и при Келти:

       image

       image

   Зороастризмът може да е бил присъщ и на самите Белги понеже за тях е запазено мнение на древен летописец,че те са дошли в Европа от Асирия (явно се касае за царство Митани или Вавилония):

      image

  Името ТРЕБЕТА е близко до нашето ТРЕБЕЛА (ТРЕБЕЛЪ- форма на името Тервел) и до думата ТРЕБЯ (Изтребвам) а сред Белгийските племена имало такива,чиито названия зучат типично по Български- Беловаци, Леваци, Груди, Гайдумни (Гайдуни, Гайдини), Тревери (Тревели,Тервели) и пр.:

       image

  За Белгите се знае още,че езикът им не бил Келтски а някакъв друг (предположително Български):

      image

  Има достатъчно данни че АНГРА МАЙНЮ е зороастрийски бог,останал на Изток след нашествията на Ведическите племена в Индия (кликни за да увеличиш):

      image

  Ето още сведения за него:

      image

  Запазено е изображение на този зороастрийски бог в "пра"-Български паметник от IX в.- в един от съдовете на съкровището от Наги сент Миклош се вижда как героят Тахмурас язди Ахриман,за да му пречи да прави зло:

                image

  Този сюжет е добре познат в зороастрийската митология (кликни за да увеличиш):

       image

  Приликата в имената на АНГРА и ТАНГРА явно е забелязана от нашите тюрколози и никак не им е харесала. Затова в България не се говори за АНГРА а за АНХРА,явно от стремеж да се избегнат възможните асоциации между двете имена и прехвърляне на вниманието от ментето "Тангра" към истинския субект в Омуртаговия надпис- зороастрийския бог на злото АНГРА:

      image

   Присъствието на този бог в "пра"-Български надпис говори,че Българите го използвали при сключването на мирни договори за да прокълнат онзи,който не ги спазва и да заплашат "византийците" че ще ги стигне богът на злото,ако дръзнат да ги нарушат. Затова истинския текст и превод на надписа върху колоната от Мадара няма нищо общо с химерния Тангра,а е гласял приблизително това:

"Княз от Бога О`Mортаг ... беше... и [се закле в господаря на злото] Ангра М[аньо]... [че ще го спазва свято,а заедно с него се закле] ичиргу [боила] ..."

   Буквата "Т" пред името АНГРА не е свързана с нея а е дошла от предходната дума,която несъмнено е [АРХОN]Т (съкратено от Архонта или Архонтас). Такива съкращения не са рядкост в старата Българска епиграфика и са известни най-различни примери за това:

1.  МЕТ вместо МЕТА: в надпис около Мадарския конник.

      image

2. КАТ вместо КАТОY или КАТО (с О-мега): в надпис около Мадарския конник.

      image

3. ЕТ вместо ЕТН или ЕТОN (с O-мегa): в друг такъв надпис.

  Ако някой реши да направи забележка,че Българите не биха написали името АНГРА така неуважително,като изпишат част от него на горния ред а друга част пренесат на долния ще му кажа,че същото важи и за името "Тангра"- във версията на тюрколозите то също е пренесено така,но това не смутило техния съчинителски устрем. За разлика от тях обаче моята версия има обяснение и на това: в случая най-много да се окаже,че буквата преди израза АГГРАN (или АГГРАМ) върху колоната от Мадара е била "Г" а не "Т",и там съответно не е пишело [...]Н ТАГГРАN [...] както си въобразяват тюрколозите,а [... ОМО]РТАГ ГРАМ[ОС ...] т.е.: О`МОРТАГ НАПИСА.

  Всеки сериозен учен знае,че присъствието на Тангра у нас е хипотетично,понеже е изведено по презумпция от предполагаемия (също хипотетичен!) тюркизъм на "пра"-Българите:

      image

  Затова Тангра,чието име несъмнено идва от зороастрийския Ангра и Келтския Тандра е абсолютен мит и фантазия на тюрколозите- факт,който е пределно ясен на всеки честен изследовател:

      image

  Много учени доказаха и още доказват,че няма НИКАКВИ следи от бог на име "Тангра" в Българския фолклор,култура и древни паметници:

      image

        image

  Келтската връзка на древните Българи в същото време е тъй ясно доловима от всеки честен учен,че НИКОЙ вече няма да може да я отрече:

      image

  Това не отрича връзката им с Траките и Кимерите- Келтите и по-специално Болгите (Белги,Бълги) са потомци на Бригийски пришълци от Балканите,каквито потомци са също Траките и Асирийците а Йоан Зонара някога е писал,че Келтите са потомци на Кимери:

      image

  Естеството на Българския календар не обърква тази версия и не я опровергава- на учените отдавна е известно а от д-р Живко Войников констатирано,че Келтите са имали неизвестен брой различни календари (кликни за да увеличиш):

image

  Келтите са в Панония поне от IV в. пр. Хр. ако не и от по-рано а за племето БОЙИ се предполага,че е оставило названието БОНОНИЯ (фонетичен вариант на името ПАНОНИЯ). Затова Илирическите крале на България за които говори йеросхимонах Спиридон Габровски (ползвал изчезнали книги от Търновската Патриаршеска библиотека) не са мит а са крале на "Келтските" Болги. Те управлявали Белгийско-илирийския народ,който обитавал Панония преди римското нашествие и избягал в Дакия след него,където окончателно се смесил с Траки, Даки, Скити и Сармати:

      image

  Присъствието на Келтски племена (Белги, Волки и пр.) на Балканите е поне от III в. пр. Хр. а смесването на Келти, Траки и Илири след I-ви век на север от Дунав е забелязано от древните автори и споменато от нашия историк Петър Георгиев:

      image

  Келтите (явно от племето Болги и роднинските им племена) ползвали голям брой "пра"-Български имена и обичали да пият вино от черепите на убити врагове- затова смятам,че най-вероятно те са пренесли този обичай в Тракия,а тяхната роля за създаването на Българската държава е основна и незаменима:

      image

  След тези нови разкрития Българските слава и гордост ще блеснат още повече понеже митът за "Тангра",въведен у нас от тюрколозите е безпредметен и окончателно разбит!



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19825694
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930