Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2020 16:55 - Училищният сандвич е отровен - бъка от Е-та и палма https://lupa.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 89 Коментари: 0 Гласове:
1



Училищният сандвич е отровен - бъка от Е-та и палма   Общество 08:41 - 16 Октомври 2020 1728     image Автор: Lupa.bg  

Сандвичите, които се продават в будките около училищата, са пълни с опасните хранителни добавки, обозначени с Е, както и палмово масло.

Това показва проучване на асоциация „Активни потребители“, извършено в шест града на страната - София, Варна, Перник, Велико Търново, Благоевград и Шумен.

Изследвани са 36 вида продукти на различни фирми.

Експертите са установили, че в тях има средно по 20,5 броя Е-та, като рекордьорът е сандвич с 35 Е-та.

Според председателя на асоциацията Богомил Николов причината за това е, че те се натрупват. Само в хляба се съдържали по 2-3, в колбасите- 3-4, отделно има и в сосовете. На другия полюс пък бил продукт с моцарела, който съдържа само 5 добавки. Половината от сандвичите пък са с палмова мазнина, като обикновено тя се влага от имитиращ млечен продукт или сос, сочи още проучването.

„Както е известно, има строги регулации в училищата и лавките вътре в тях. Можем да кажем, че общо взето те спазват добри стандарти. Но е много лесно за децата да излязат извън сградата и да си купят нещо около училището.

Там се предлагат чипсове, сладки и какво ли не. Ние решихме да проучим какво има в сандвичите, защото за другите продукти, общо взето, обществото знае повече. Оказва се, че пакетираните сандвичи не са толкова разпространени, колкото смятахме. Може това да е добра новина, не знам“, коментира председателят на асоциацията Богомил Николов.

Проучването показало, че търговците предлагат основно приготвена на място храна - пици, дюнери, тостове, принцеси, хот-дог или сандвичи. Експертите са установили, че повечето продукти се съхраняват не в хладилник, а по рафтовете, съобщи Монитор.

„Това е лоша практика и контролните органи трябва да обърнат внимание на това“, коментира Николов.

Анализът на етикетите показва, че от 36 сандвича едва 12, или 1/3, имат коректно и цялостно описание на етикетите.

При останалите най-често само се описват само съставките - хляб, кашкавал и др. Що се отнася до зеленчуците пък, изследването сочи, че те са масово пренебрегнати.

Само 1 от 4 сандвича съдържат зеленчуци

А там, където има, са малко - били по-скоро за добър външен вид. Само в две марки зеленчуците надхвърлят 10% от общото тегло на сандвича.

Месото пък присъства основно под формата на индустриални преработени меса - колбаси, шунка, бекон.

„Няма нито един с чисто месо, рибата пък въобще отсъства. Всичко идва от желанието да се постигне дълъг срок на годност. Целта е да се използват съставки, които да издържат по-дълго време. Иначе местата, на които се приготвят сандвичи на момента, се използват повече зеленчуци“, каза Богомил Николов.

Част от добавките в сандвичите са и заместителите. Така вместо естествена суровина се използва точно такива. Най-често това са нишестета, палмово масло, млечен протеин, яйчен прах, глутен.

Рекордьорът при заместителите е сандвич с 11 такива, а най-малко - с 1. Средно на сандвич се падат по 2,6 консерванта, сочи още прочуването. Това е заради различните съставки, тъй като в колбаса има едни, а в сосовете - други. Оцветителите пък са средно по 2,2 на сандвич, а т.нар. сгъстители - средно по 4,1.

„В тази категория спадат химикалите за задържане на вода. Най-популярните са гума гуар и гума ксантан. Има ги масово в колбасите, но лично аз, като видя такова нещо на етикета на даден продукт, не го купувам. Това означава, че производителят е добавил вода“, коментира още Богомил Николов.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19791183
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930