Сандвичите, които се продават в будките около училищата, са пълни с опасните хранителни добавки, обозначени с Е, както и палмово масло.
Това показва проучване на асоциация „Активни потребители“, извършено в шест града на страната - София, Варна, Перник, Велико Търново, Благоевград и Шумен.
Изследвани са 36 вида продукти на различни фирми.
Експертите са установили, че в тях има средно по 20,5 броя Е-та, като рекордьорът е сандвич с 35 Е-та.
Според председателя на асоциацията Богомил Николов причината за това е, че те се натрупват. Само в хляба се съдържали по 2-3, в колбасите- 3-4, отделно има и в сосовете. На другия полюс пък бил продукт с моцарела, който съдържа само 5 добавки. Половината от сандвичите пък са с палмова мазнина, като обикновено тя се влага от имитиращ млечен продукт или сос, сочи още проучването.
„Както е известно, има строги регулации в училищата и лавките вътре в тях. Можем да кажем, че общо взето те спазват добри стандарти. Но е много лесно за децата да излязат извън сградата и да си купят нещо около училището.
Там се предлагат чипсове, сладки и какво ли не. Ние решихме да проучим какво има в сандвичите, защото за другите продукти, общо взето, обществото знае повече. Оказва се, че пакетираните сандвичи не са толкова разпространени, колкото смятахме. Може това да е добра новина, не знам“, коментира председателят на асоциацията Богомил Николов.
Проучването показало, че търговците предлагат основно приготвена на място храна - пици, дюнери, тостове, принцеси, хот-дог или сандвичи. Експертите са установили, че повечето продукти се съхраняват не в хладилник, а по рафтовете, съобщи Монитор.
„Това е лоша практика и контролните органи трябва да обърнат внимание на това“, коментира Николов.
Анализът на етикетите показва, че от 36 сандвича едва 12, или 1/3, имат коректно и цялостно описание на етикетите.
При останалите най-често само се описват само съставките - хляб, кашкавал и др. Що се отнася до зеленчуците пък, изследването сочи, че те са масово пренебрегнати.
Само 1 от 4 сандвича съдържат зеленчуци
А там, където има, са малко - били по-скоро за добър външен вид. Само в две марки зеленчуците надхвърлят 10% от общото тегло на сандвича.
Месото пък присъства основно под формата на индустриални преработени меса - колбаси, шунка, бекон.
„Няма нито един с чисто месо, рибата пък въобще отсъства. Всичко идва от желанието да се постигне дълъг срок на годност. Целта е да се използват съставки, които да издържат по-дълго време. Иначе местата, на които се приготвят сандвичи на момента, се използват повече зеленчуци“, каза Богомил Николов.
Част от добавките в сандвичите са и заместителите. Така вместо естествена суровина се използва точно такива. Най-често това са нишестета, палмово масло, млечен протеин, яйчен прах, глутен.
Рекордьорът при заместителите е сандвич с 11 такива, а най-малко - с 1. Средно на сандвич се падат по 2,6 консерванта, сочи още прочуването. Това е заради различните съставки, тъй като в колбаса има едни, а в сосовете - други. Оцветителите пък са средно по 2,2 на сандвич, а т.нар. сгъстители - средно по 4,1.
„В тази категория спадат химикалите за задържане на вода. Най-популярните са гума гуар и гума ксантан. Има ги масово в колбасите, но лично аз, като видя такова нещо на етикета на даден продукт, не го купувам. Това означава, че производителят е добавил вода“, коментира още Богомил Николов.
2. radostinalassa
3. wonder
4. kvg55
5. varg1
6. planinitenabulgaria
7. leonleonovpom2
8. sparotok
9. mt46
10. deathmetalverses
11. getmans1
12. samvoin
13. tili
14. hadjito
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69