Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2020 17:43 - Скопие: С българите няма да се разберем за Гоце Делчев https://lupa.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 103 Коментари: 0 Гласове:
2



Скопие: С българите няма да се разберем за Гоце Делчев Австрийски историк ни обвини, че правим от мухата - слон Свят 13:29 - 17 Октомври 2020 1839     image Автор: Lupa.bg  

Българо-македонската комисия по историческите въпроси не се договори за Гоце Делчев, съобщават македонските медии. След приключването на преговорите преди ден в Скопие съпредседателят на комисията от македонска страна Драги Георгиев каза, че идентичността на Гоце Делчев остава главен проблем за постигането на какъвто и да е напредък, а съпредседателят от българска страна Ангел Димитров посочи, че не ние сме определили идентичността на Гоце Делчев, а самият Гоце Делчев.

Георгиев съобщи, че членовете на комисията са разговаряли за учебниците за шести клас в българските училища и за личността на Гоце Делчев.

"Желанията за Гоце Делчев не винаги се осъществяват така, както са планирани. За учебниците постигнахме съществен напредък, постигнахме една препоръка, която българските колеги трябва да разгледат по-нататък. Дискутирахме за Гоце Делчев, има маса нови предложения, идеи и те ще продължат да бъдат тема на разговор на следващата среща. Този текст е на масата, това е работен вариант и ще бъде във фаза на обсъждане, не бих искал да говоря за това", каза Георгиев след Десетата среща на двустранната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония, цитиран от БТА.

Българските власти поставиха конкретно искане за напредък около историческата фигура на Гоце Делчев, но засега няма успех.

Преди часове стана ясно, че бившият министър-председател на Северна Македония Любчо Георгиевски ще пристигне с разяснителна мисия в София в следващите дни. Новината обяви самият той пред скопската телевизия "Алсат-М". Визитата му идва след разговор с премиера Зоран Заев с цел да разясни позицията на Скопие по двустранни въпроси.

Според създателя на ВМРО-ДПМНЕ, Скопие е направила много малко за сближаването с България през последните 30 години, а македонската дипломация е проспала последната година, когато българският парламент е приел Рамковата позиция за евроинтеграцията на Северна Македония.

"През последните години Република Северна Македония трябваше да направи много болезнен компромис с името си, така че Гърция да отключи пътя ѝ към НАТО и към Европейския съюз. И сега се появяват тези искания от България, които наистина са много странни. Това, което иска българското правителство е много неясно и странно, и всъщност няма нищо общо с преговорите за присъединяване към ЕС. Нито една точка в този меморандум не е критерий за членство в ЕС, коментира в събота пред БНР австрийският проф. Улф Брунбауер от университета в Регенсбург, един от малцината историци в Европа, които следят работата на двустранната комисия. Така който обяснява защо Скопие реагира нервно на обяснителния меморандум на България до Европейския съюз, който на практика съдържа рамковата позиция за разширяването на Съюза, приета от правителството миналата година и потвърдена от всички политически сили в Народното събрание. Според него България се опитва да измисли спор и прави от "мухата слон".

*КОГА ХУБАВО ЗА НАС, Е ДОШЛО ОТ АВСТРИЯ? АКО НЕ БЯХА ТЕ ПО ВРЕМЕ НА СРЪБСКО БЪЛГАРСКАТА ВОЙНА,НЕ МАКЕДОНИЯ,СЪРБИЯ ЩЕШЕ ДА Е НАША! А И ДАЛИ ДА НЕ ИМ НАПОМНИМ НА БАШ ЕВРОПЕЙЦИТЕ И ВЕЛИКИ АВСТРИЙЦИ,ЧЕ СТАРОТО ИМЕ НА ДНЕШНАТА ВИЕНСКА ГОРА Е  Б Ъ Л Г А Р С К А   ГОРА, А СТАРИЯТ ИМ ЕЗИК Е БЪЛГАРСКИ! НЕ ЗНАЕХА ЛИ? АМИ ДА ЧЕТАТ!  Н.М.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19804807
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930