Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2020 17:09 - България се превръща в мишена за Русия? https://lupa.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 112 Коментари: 0 Гласове:
1



България се превръща в мишена за Русия?   Актуални новини 15:25 - 21 Октомври 2020 1831     image image Автор: Валерия Касиян  

България се превръща в още едно червено кръгче във визьора на руските стратегически сили. Това обобщиха пред Lupa.bg геополитически анализатори по повод новината, че Съединените щати предислоцират войски от Германия към Полша, Румъния и България.

"Не е нужно човек да бъде гениален пълководец, за да разбере, че САЩ трябва да засилват военното си присъствие в Източна Европа. Ние искаме да намалим военното си присъствие само в Германия - а не в Европа като цяло. Трябва да предислоцираме силите си, защото сме наясно със свързаните с Русия заплахи, пред които са изправени нашите съюзници", заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър в реч пред Атлантическия съвет.

„Напълно съм съгласен с американския военен министър - наистина не е нужно да си гениален пълководец, за да разбереш, че се изнасят сили и средства към бъдещи военни действия. Очевидно е, че Америка подплатява във военно отношение проекта „Три морета” и, разбира се, това е изнасяне на първия ешелон в посока към Русия – Черноморския басейн”, коментира пред Lupa.bg социологът и анализатор проф. Иво Христов.

На въпрос дали това не ни превръща в червена точка на картата за Русия, той отговори утвърдително.

„Да, превръща ни. Кой е казал, че като станеш член на един военен съюз, ще получаваш само облаги? Ще понесеш и негативите”.

Същевременно днес премиерът Бойко Борисов побърза да подчертае, че не приема критики, че страната ни не подкрепя инициативата "Три морета". "Инициативата „Три морета“ се развива много бързо политически и икономически благодарение на подкрепата на САЩ и ентусиазма на страните-членки. Това показва, че има политическа воля за подобряване на условията за развитие на страните от региона", посочи той. 

Според международния анализатор Валентин Вацев обаче геостратегическите интереси на Тръмповата върхушка не са в Европа и в границите около Русия, а надолу в югоизточна Азия и около Китай.

„Няма натиск на Америка към България - има българско хленчене пред вратите на Пентагона. Някой е решил, че ще удари джакпота, ако успее да вкара колкото може повече американски сили на българска територия. Когато си със Съветския съюз - непременно ще предлагаш в Кремъл България да стане 16-та република. Когато си с Америка – ще се бориш да станеш американски щат. Ако не те пускат - поне да разположат на българска територия колкото може повече американци - ако може и ядрено оръжие!”, красноречив беше Вацев.

Той обаче предупреди, че така ние ще представляваме „още едно червено кръгче във визьора на руските стратегически сили”.

„В тази област няма никакви стари или нови българо-руски чувства. На позиция на ракетите стоят руски офицери, които са готови да обстрелят и родното си място, защото това са изпълнители на военни команди. Никаква България не ги интересува – това е просто червено кръгче. Милите братушки, дядо Иван и прочее нямат абсолютно никакво отношение”, обясни анализаторът.

Единственото, което според него може да ни предпази, това е голямата маса руснаци, които купуват имоти в България. „Но тази маса започна да намалява. Мина модата да си купиш апартаментче за без пари в Бургас”, лаконичен беше Валентин Вацев. 

*Пък може и да не ни уцелят..!? Хем сме малки,хем заради водката..  (:  Н.М.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19826765
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930