Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2020 18:44 - „AftenPoften“: Борисов се опита да заглуши протеста в България със сила https://narod.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 84 Коментари: 0 Гласове:
1



image СкандалиМненияНовини „AftenPoften“: Борисов се опита да заглуши протеста в България със сила imageот admin на 24.10.2020 0 988 Споделете

Българският премиер се опита да заглуши протеста със сила, както в началото на септември, когато 126 протестиращи бяха арестувани, а много други бити от полицията. Борисов губи подкрепа. Така започва поредната критична статия в международния печат. Този път за случващото се у нас пишат от престижното норвежко издание „AftenPoften“.

Ето и целият материал:

Уморих се от правителството, което не иска да чуе исканията ни. Но продължавам да протестирам, да оказвам съпротива и натиск. Това заявява 39-годишната Мила Коларова – актриса в куклен театър и режисьор.

Тя е една от хилядите протестиращи, които обвиняват правителството в задкулисни отношения с влиятелни олигарси и опит да се криминализират политическите опоненти.

В петък миналата седмица се проведе още един национален протест в центъра на столицата, когато се отбелязаха 100 дни от началото на демонстрациите срещу консервативното правителство на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев, хиляди граждани се появиха на площада.

“Проблемът ни се корени в това, което се възприема за нещо нормално. Толкова сме свикнали с корупцията, непотизъм, разрушени тротоари, грозни сгради, таратайки, че онова, което за нас е “нормално” в Европа би се възприело като неприемливо”, посочва Владимир Василев – инженер и музикант.

Плаж за олигарси

Два инцидента в частност подпалиха протестите и обществения гняв. През юли видео във Facebook показа как добре известен в страната олигарх е оградил обществен плаж, а държавна охрана се грижи за това никой да не стъпва на пясъка.

След това пък в офисите на президента Румен Радев – един от най-яростните критици на Борисов, нахлу тежко въоръжена полиция.

Според Василев годините на лошо управление са “ослепили” населението. Но точно тези два случая са отворили очите му.

Реклама

Борисов губи подкрепа

Въпреки големият обществен натиск и обвиненията за широко разпространена корупция, премиерът Борисов отказва да подаде оставка. Намерението му е да остане на власт до края на мандата му, който изтича през месец март догодина.

Според социологическите проучвания протестиращите имат подкрепата на около 66% от населението на България, а 44% искат премиерът да подаде незабавно оставка. Само 20.3% от гражданите подкрепят правителството. Данните са на социологическата агенция “Галъп”.

Образът на коравия мъж с прав гръб, черен колан по карате и биография като пожарникар постепенно избледнява.

“Това направиха протестите – промениха позицията на правителството напълно. В момента те се превърнаха от управляващи на гребена на властта до напълно притиснато до стената правителство без легитимност. Демонстрациите създадоха и едно обединено общество, което разбра, че не е само в исканията си за по-добри, морални политици, които да управляват с мъдрост и интегритет”, посочва Василев.

Критиките на Европейския съюз

Това е първият протест, който събира хора от различни прослойки и с различни политически възгледи в България. Към демонстрациите се присъединиха и българи, живеещи в чужбина.

В продължение на седмици те настояват Брюксел да погледне по-отблизо ситуацията в най-бедната държава-членка на Общността.

Едва миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която ясно заяви подкрепата си към демонстрантите и техните “легитимни искания за правосъдие, прозрачност, отговорност и демокрация”.


Борисов се опита да потуши напрежението като освободи няколко министри, но не постигна успех. Опита да заглуши протеста със сила, както в началото на септември, когато 126 протестиращи бяха арестувани, а много други бити от полицията.

Превод и редакция: Джесика Вълчева

Източник: Frognews.bg




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19797166
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930