Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2020 17:39 - ЗА МАСКИТЕ БЕЗПРИСТРАСТНО https://svobodnoslovo.eu
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 97 Коментари: 0 Гласове:
1



ЗА МАСКИТЕ БЕЗПРИСТРАСТНО

30.10.2020 admin

  image   17 SHARES ShareTweet

На днешния брифинг за Ковид-19 беше цитирана точно 1 публикация в New England Journal of Medicine (без да споменава от кога е и кой е правил проучването и дали е покрило статистическите изисквания за научна достоверност), която според д-р Кантарджиев е достатъчно доказателство, че „маската ще ни спаси от коронавируса“.

Едно уточнение: тъй като всяка публикация и изследване, които изказват различно мнение, бива торпилирано от Международните Проверители на Факти (IFC), трябва да знаем, че това са доброволци, спонсорирани от организацията на Сорос и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Те не са нито експерти, нито имат професионална квалификация, която да им позволява да преценяват изложените факти. Тези хора единствено търсят механично и много често, опровергават публикациите с несъществуващи референтни статии или такива, които касаят съвсем различна тематика. Не коментирам защо го правят, но вече има проверители на проверителите, които ги разобличават.

 

Много мои колеги бяха скандализирани от подобна манипулативна цензура и от своя страна направиха подробни анализи на научни публикации, обобщавайки данни от различни източници. Често, както правят и от нашето МЗ, се представя 1 статия в някое престижно списание и се разчита на това, че никой няма да я провери или да я опровергае. Ето защо представям материал, който дава безпристрастен преглед на публикации свързани със задължителното носене на маски – обикновени от плат и сини медицински маски.

За да видите всеки източник, който е споменат, както и да разгледате цитираните графики, може да кликнете в оригиналната статия.

ЕФЕКТИВНИ ЛИ СА МАСКИТЕ ЗА ЛИЦЕ?

ДОКАЗАТЕЛСТВА

обновена 25.10.2020

публикувана 30.07.2020

Преглед на настоящите доказателства относно ефективността на маските за лице.

  1. Проучвания върху ефективността на маските за лице

Досега повечето проучвания не откриха малко или никакви доказателства за ефективността на маски за лице от плат сред общата популация, нито като лични предпазни средства, нито като контрол на източника.

  1. Мета-проучване от май 2020 г. за пандемичния грип, публикувано от американския CDC, установи, че маските за лице нямат ефект, нито като лични предпазни средства, нито като контрол на източника. (Източник)
  2. Преглед от юли 2020 г. от Оксфордския център за базирани на доказателства медицина установи, че няма доказателства за ефективността на маските от плат срещу вирусна инфекция или предаване. (Източник)
  3. Едно проучване на Covid-19 от Университета на Източна Англия установи, че изискването за маска няма полза и дори може да увеличи риска от инфекция.(Източник)
  4. Преглед от април 2020 г. на двама американски професори по респираторни и инфекциозни болести от Университета на Илинойс заключава, че маските за лице нямат ефект в ежедневието нито като самозащита, нито за защита на трети страни (т.нар. Контрол на източниците). (Източник)
  5. Статия в New England Journal of Medicine от май 2020 г. стигна до заключението, че маските за лице от плат не предлагат почти никаква защита в ежедневието. (Източник)
  6. Преглед на Cochrane от април 2020 г. (препринт) установи, че маските за лице не намаляват случаите на грипоподобни заболявания (ILI), нито сред населението, нито сред здравните работници. (Източник)
  7. Преглед от април 2020 г. от Медицинското училище в Норич (препринт) установи, че „доказателствата не са достатъчно силни, за да подкрепят широкото използване на маски за лице“, но подкрепят използването на маски от „особено уязвими лица, когато са в преходни ситуации с по-висок риск“. (Източник)
  8. Проучване от юли 2020 г. на японски изследователи установи, че маските от плат „предлагат нулева защита срещу коронавирус“ поради големия размер на порите и като цяло лошото им прилягане. (Източник)
  9. Проучване от 2015 г. в British Medical Journal BMJ Open установи, че през платнените маски са проникнали 97% от частиците и могат да увеличат риска от инфекция чрез задържане на влага при многократна употреба. (Източник)
  10. Преглед от германски професор по вирусология, епидемиология и хигиена от август 2020 г. установи, че няма доказателства за ефективността на маските за лице от плат и че неправилната ежедневна употреба на маски от обществеността всъщност може да доведе до увеличаване на инфекциите.

Допълнителни аспекти

  1. Има все повече доказателства, че коронавирусът на SARS-2 се предава, поне в закрити пространства, не само чрез капчици, но и от по-малки аерозоли. Въпреки това, поради големия размер на порите си и лошото им прилепване, платнените маски не могат да филтрират аерозолите (вижте видеоанализа по-долу) над 90% от аерозолите проникват или заобикалят маската и запълват средно голяма стая за минути.
  2. СЗО призна пред Би Би Си, че актуализацията на политиката за маските от юни 2020 г. се дължи не на нови доказателства, а на „политическо лобиране“: „От различни източници ни беше казано, че комисията на СЗО, която преглежда доказателствата, не е подкрепила маските, но те ги препоръчват поради политическо лобиране. Тази точка беше поставена пред СЗО, която не отрече.“ (D. Cohen, BBC Medical Corresponent).
  3. Анализ на американския CDC установи, че 85% от хората, заразени с новия коронавирус, съобщават, че носят маска – „винаги“ (70,6%) и „често“ (14,4%). В сравнение с контролната група от незаразени хора, носенето постоянно на маска не намалява риска от инфекция.
  4. Япония, въпреки широкото използване на маски за лице, преживя най-новата си грипна епидемия с повече от 5 милиона души, които се разболяха само преди една година, през януари и февруари 2019 г. Въпреки това, за разлика от SARS-CoV-2, грипният вирус се предава лесно също и от деца.
  5. Много държави, които въведоха през пролетта задължителни маски за лице в обществения транспорт и в магазините, като Хавай, Калифорния, Аржентина, Испания, Франция, Япония и Израел, отбелязаха силно нарастване на инфекциите от юли нататък, което показва ниска ефективност на политиките за маски. (Още примери)
  6. Австрийски учени установиха, че въвеждането, оттеглянето и повторното въвеждане на маски за лице в Австрия не оказва влияние върху процента на коронавирусната инфекция.
  7. В американския щат Канзас 90-те окръга без маски са имали по-ниски нива на коронавирусна инфекция в сравнение с 15-те окръга с маски. За да скрие този факт, здравният отдел в Канзас се опита да манипулира официалната статистика и представянето на данните.
  8. Противно на общоприетото очакване, проучванията в болниците установяват, че носенето на медицинска маска от хирурзи по време на операции не намалява следоперативните бактериални инфекции на рани при пациентите.
  9. По време на прословутата грипна пандемия от 1918 г. използването на платнени маски за лице сред населението е широко разпространено и на някои места задължително, но те не довеждат до никаква разлика.
  10. Азиатските страни с ниски нива на инфекции и смъртност се възползваха не от маски за лице, а главно от ранното затваряне на границите. Това се потвърждава от скандинавските страни като Норвегия, Финландия и Дания, които не въвеждат задължително носене на маски, но затвориха границите рано и също имаха много ниски нива на зараза и смъртност.
  11. Изследователи от Университета в Минесота установяват, че инфекциозната доза на SARS-CoV-2 е само 300 вириона (вирусни частици), докато една минута нормално говорене може да генерира над 750 000 вириони, което прави малко вероятно маските за лице от плат да предотвратят инфекциозна доза.
  12. Към днешна дата единственото рандомизирано контролирано проучване за ефикасността на маски за лице срещу инфекция с Ковид-19 в общностна обстановка е направено в Дания. Според съобщения в пресата то не открива ефект от маските за лице, но от три големи списания отказват да публикуват изследването.

Разработване на случаи след въвеждане на маска

В много държави инфекциите започват да се увеличават след въвеждането на маски.  Следващата диаграма показва много типичния пример за Франция.  Други примери включват Калифорния, Флорида, Хавай, Аржентина, Перу, Филипините, Испания, Италия, Великобритания, Израел, Япония, Швейцария и много други.

  1. Изследвания, които твърдят, че маските за лице са ефективни

Някои скорошни проучвания твърдят, че маските за лице от плат са наистина ефективни срещу новия коронавирус или поне могат да предотвратят инфекцията на други хора. Повечето от тези изследвания обаче страдат от лоша методология и понякога показват обратното на това, което твърдят.

Обикновено тези проучвания игнорират ефекта на други мерки, естественото развитие на броя на инфекциите, промените в тестовата активност или сравняват страните с много различни условия.

Преглед:

  1. Мета-проучване в списание Lancet, поръчано от СЗО, твърди, че маските „могат“ да доведат до намаляване на риска от инфекция, но проучванията разглеждат главно респиратори N95 в болнична обстановка, а не маски от плат в общностна обстановка, силата на доказателствата е отчетена като „ниска“ и експертите откриват множество недостатъци в проучването. Професор Питър Джуени, епидемиолог от университета в Торонто, нарече изследването на СЗО „по същество безполезно“.
  2. Проучване в списание PNAS твърди, че маските са довели до намаляване на инфекциите в три глобални горещи точки (включително Ню Йорк), но проучването не е взело предвид естественото намаляване на инфекциите и други едновременни мерки. Проучването е толкова опорочено, че над 40 учени препоръчват оттеглянето му.
  3. Германско проучване твърди, че въвеждането на задължителни маски за лице в германските градове е довело до намаляване на инфекциите. Но данните не подкрепят това твърдение: в някои градове не е имало промяна, в други намаление, в други увеличение на инфекциите (виж графиката по-долу). Град Йена е „изключение“ само защото едновременно въвежда най-строгите карантинни правила в Германия, но проучването не споменава това.
  4. Американско проучване твърди, че задължителните маски са довели до намаляване на инфекциите в 15 държави, но проучването не е взело предвид, че степента на заразяване вече спада в повечето държави по това време и не е направено сравнение с други държави. След публикуването на проучването инфекциите започват да нарастват в щатите със задължително носене на маски (напр. в Калифорния, Флорида и Хавай).
  5. Канадско проучване твърди, че страните с задължителни маски са имали по-малко смъртни случаи, отколкото страни без задължителни маски. Но изследването сравнява африканските, латиноамериканските, азиатските и източноевропейските страни с много различни нива на инфекция и структура на населението.
  6. Малък преглед от Университета в Оксфорд твърди, че маските за лице са ефективни, но се основава на проучвания за ТОРС-1 и в здравните заведения, а не в общността.

III. Рискове, свързани с маските за лице

Носенето на маски за продължителен период от време не е безвредно, както показват следните доказателства:

  1. СЗО предупреждава за различни „странични ефекти“ като затруднено дишане и кожни обриви.
  2. Тестовете, проведени от университетската болница в Лайпциг в Германия, показват, че маските за лице значително намаляват устойчивостта и ефективността на здравите възрастни.
  3. Немско психологическо проучване с около 1000 участници установи „тежки психосоциални последици“ поради въвеждането на задължителни маски за лице в Германия.
  4. Институтът по околна среда в Хамбург предупреди за вдишването на хлорни съединения в полиестерни маски, както и за проблеми във връзка с изхвърлянето на маски за лице.
  5. Европейската система за бързо предупреждение RAPEX вече припомни, че 70 модела маски не отговарят на стандартите за качество на ЕС и могат да доведат до „сериозни рискове“.
  6. В Германия две деца на 13 години почиват внезапно, докато носят маска за продължителен период от време; аутопсиите не могат да изключат интоксикация с CO2 или внезапно спиране на сърцето.
  7. В Китай няколко деца, които трябва да носят маска по време на спортни уроци, припадат и умират; аутопсиите установяват внезапен сърдечен арест като вероятна причина за смъртта.
  8. В САЩ шофьор на кола с маска N95 (FFP2) припада и се блъска в стълб.

Заключение

Маските за лице от плат в общата популация могат да бъдат ефективни, поне при някои обстоятелства, но в момента има малко или няма доказателства в подкрепа на това твърдение. Ако вирусът SARS-2 наистина се предава чрез аерозоли, маски от плат вероятно няма да бъдат защитни. Следователно здравните власти не трябва да приемат или предполагат, че маски за лице от плат ще намалят процента или риска от инфекция.

https://swprs.org/face-masks-evidence/?fbclid=IwAR2qbgK-IWradWcdKDMg07yLKDhLkKnAtD3Mxxv-N1mULrfULJCIu1aZFSI

Антония Първанова




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19821030
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930